<strong>ORIGINALBILDET:</strong>  Dette bildet ble tatt av en finsk fotograf i 2010, men har siden blitt manipulert og deles nå i sosiale medier verden rundt. Foto: Toni Kaarttinen
ORIGINALBILDET: Dette bildet ble tatt av en finsk fotograf i 2010, men har siden blitt manipulert og deles nå i sosiale medier verden rundt. Foto: Toni Kaarttinen Vis mer

Bilder av norsk sykkelpoliti går verden rundt

- De hadde fått lov til å arrestere meg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et bilde av norsk sykkelpoliti blir delt i sosiale medier både i Norge og en rekke andre land. Bildet viser fire muskuløse politimenn iført glinsende sykkelshortser, og det får mye oppmerksomhet fra både kvinner og menn.

«Hvor er det disse politifolka patruljerer? Jeg tror jeg må være slem»... skriver en bruker på nettstedet Pinterest.

«Vi må få sånne politifolk her hos oss», skriver en Twitter-bruker fra Colorado i USA.

«Jeg vet ikke hvordan jeg ville ha reagert om jeg ble stoppet av disse karene», skriver en person på Reddit.

Manipulert Bildet de viser til er imidlertid ikke en helt korrekt gjengivelse av virkeligheten. Det har blitt manipulert. Både kroppsfasongen og uniformen er retusjert - av en mann i Nederland.

- Det var ment som en spøk som jeg ønsket å dele med mine private Facebook-venner. Men bildet ble plutselig delt i stor skala, og nå ser jeg det overalt på nettet, sier Ion, som bare ønsker at vi bruker fornavnet hans, til Dagbladet.

Han sier han har fått tilbakemeldinger fra vennene sine om at de nå har en «ekstra grunn» til å dra til Norge. Selv mener han at han bare har «frramhevet og forsterket trekkene til det som fra før av er sexy politfolk».

Tatt av finsk fotograf For det er ikke bare den manipulerte versjonen av bildet som har gått som en farsott på nettet. Også originalbildet er svært populært, og særlig den trange uniformen vekker oppsikt.

Bildet ble opprinnelig tatt av den finske fotografen Toni Kaarttinen, da han var på ferie i Oslo i 2010.  

- Det var uniformen som gjorde at jeg valgte å ta bilde av dem. Jeg har aldri sett slike uniformer på finsk politi, sier Toni Kaarttinen til Dagbladet.

Han delte bildet på Flickr-kontoen sin, og det er sett av nærmere 35 000 personer- . De hadde fått lov til å arrestere meg, skriver en person i kommentarfeltet under bildet.

- Overraska Kaarttinen kjenner til at bildet hans har blitt manipulert og delt i etterkant.

- Jeg ble litt overraska, for det var ikke blitt bedt om tillatelse til å bruke bildet. Men jeg har lagt merke til at det du deler på nettet etter hvert kan begynne å leve sitt eget liv. Mest av alt syns jeg det var underholdende, sier Kaarttinen.

- Jeg er imidlertid ikke overraska over at det er akkurat dette bildet som har blitt behandlet i Photoshop. Politimenn og uniformer er noe som interesserer mange, både gutter og jenter, sier Kaarttinen.

Oslo-politiet opplyser til Dagbladet at de har sett bildene, men de ønsker ikke å gi noen kommentar. Heller ikke politimennene på bildet ønsker å kommentere saken.

<strong>MANIPULERT VERSJON:</strong>  Dette er en manipulert variant av bildet, som nå blir delt på nettet.
MANIPULERT VERSJON: Dette er en manipulert variant av bildet, som nå blir delt på nettet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer