STEMTE FLERE GANGER: Flere medier melder at folk stemte flere ganger under gårsdagens folkeavstemning. Foto: EPA/Maksim Dondjuk/NT Scanpix
STEMTE FLERE GANGER: Flere medier melder at folk stemte flere ganger under gårsdagens folkeavstemning. Foto: EPA/Maksim Dondjuk/NT ScanpixVis mer

Bilder avslører at folk stemte to ganger under omstridt folkeavstemning

Tvilsom valgseier i Donetsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det så nesten ut som et ekte valg i Donetsk. Stemmelokalene ved skoler og barnehager åpnet på tida og inngangspartiet var pyntet med ballonger.

Men mye tyder på at valgseieren separatistene har erklært er tvilsom. For å si det mildt.

Dagbladet har tidligere skrevet om kritiske elementer i selve gjennomføringen - med hjemmelagde stemmesedler, gjennomsiktige valgurner, manglende stemmeavlukker, manglende folkeregister og forbud mot valgobservatører. 

Bildebevis Nå kommer det fram at folk stemte flere ganger. Flere medier, blant annet CNN, melder at reportere ble vitne til valgfusket. 

Den tyske avisa Bild har tilsynelatende bildebevis som viser en person som stemmer to ganger - en gang klokka 12.15 og en annen gang klokka 13.05.

The Economist skriver at manglende elektronisk system og et mangelfullt folkeregister også førte til at folk som ikke sto i registeret fikk lov til å ganske enkelt skrive opp navnet sitt med håndskrift for å få stemme.

Seint i går kveld kom separatistene med resultatet av det tvilsomme valget: 89 prosent stemmer for et uavhengig Donetsk

- Høy valgdeltakelse en illusjon Separatistene hevdet også at valgdeltakelsen var på 75 prosent, men dette er trolig ikke helt riktig.

Ifølge The Economist skal separatistene ha redusert antall stemmelokaler for å skape en illusjon om høy valgdeltakelse. Det viktigste var lange køer foran stemmelokalene.

Fra makthaverne i Kiev ble folkeavstemningen kalt for en kriminell farse som støttes av Russland. 

- EN ILLUSJON: Separatistene skal ah redusert antall stemmelokaler for å skape en illusjon av høy valgdeltakelse, ifølge The Economist. Foto: EPA/NTB scanpix
- EN ILLUSJON: Separatistene skal ah redusert antall stemmelokaler for å skape en illusjon av høy valgdeltakelse, ifølge The Economist. Foto: EPA/NTB scanpix Vis mer