Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilder kan felle familiefaren (30)

Familiefaren Djibril Abdi Bashir (30) hevder han var i Syria for å gi humanitær hjelp.

KRIGERSK POSITUR: Til venstre, terrortiltalte Djibril Abdi Bashir (30) i Syria asammen med blant andre Bastian Vasquez (t.h.), som har en lederrolle i IS.
KRIGERSK POSITUR: Til venstre, terrortiltalte Djibril Abdi Bashir (30) i Syria asammen med blant andre Bastian Vasquez (t.h.), som har en lederrolle i IS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har nå fått tillatelse av aktoratet til å bruke noen av bevisbildene av Bashir og Valon Avdyli væpnet sammen med IS-kriger Bastian Vasquez og hverandre. Bildene ble lagt fram i Oslo tingrett i dag. Ifølge førstestatsadvokat Jan Glent er bildene sentrale i saken.

- Dette er sentrale bevis, fordi de viser at to av de tiltalte har vært sammen med den kjente fremmedkrigeren Vasquez, sier Glent til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere avdekket at Skien-mannen Vasquez har en lederolle i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

Selv ønsket 30 år gamle Bashir å nedtone sin rolle som fremmedkriger i Oslo tingrett i går.

- Å være med i IS betyr ikke at du har horn i panna og står på frontlinja og drikker blod, sa han i retten.

Han hevdet at han bare gikk bevæpnet når han var på reise i områder IS ikke kontrollerte.

Tror ikke på nødhjelpshistorie Aktoratet har ingen tro på det bildet 30-åringen maler av seg selv som nødhjelpsarbeider, og trakk blant annet fram et bilde av ham bevæpnet med automatvåpen, som han sendte hjem til familien med beskjed om å vise det til datteren dersom han skulle dø martyrdøden.

- Ville det ikke være mer naturlig å sende hjem et bilde fra alt det nødhjelpsarbeidet du drev med da?, spurte statsadvokat Glent.

- Det er hektisk, og man har ikke alltid tid til å ta bilder, svarte 30-åringen.

Aktoratet trakk også fram at 30 åringen har sendt meldinger hjem til familen der han skriver at han kommer til å havne i kamp.

- Kjente ikke loven Han hevder han var ukjent med den relativt nye norske terrorlovgivningen, og ukjent med at IS ble klassifisert som en terroristorganisasjon.

- Det er begrenset med mediainformasjon og internett der nede. Det er hektisk og sivile som trenger hjelp. Om en organisasjon står på en terrorliste fra en dag til en annen er det ikke sikkert at vi får med oss, sier Bashir.

- Jeg var ikke opplyst om at det kom en paragraf 147d, eller hva FN gjør. Det kommer ikke en SMS-melding på mobil om den nye norske paragrafen. Det er umulig for meg å vite det, sier 30-åringen.

Fryktet barnehageterror Under påtalemyndighetens gjennomgang går det fram at politiet fryktet en terroraksjon i mai i fjor, etter å ha hørt innholdet i en avlyttet samtale.

- En av de tiltalte sa at han «hater de vantro og vil drepe alle fra liten til stor» og at han ville «drepe alle i en barnehage» sier aktor, førstestatsadvokat Jan Glent ved det nasjonale statsadvokatembete.

Påtalemyndigheten ønsker ikke på det nåværende tidspunktet å si hvem av de tiltalte som har sagt dette under den avlyttede samtalen.

Den avlyttede samtalen fant sted kort tid før 17. mai, i en periode der de tiltalte var under omfattende overvåkning og avlytting. I og med at politiet følte de hadde kontroll på at noen slik aksjon ikke var under konkret planlegging, ble ikke de tre tiltalte pågrepet før 27. mai.

Hele Norges coronakart