IGNORERTE OPPFORDRINGER: Svært mange mennesker benyttet søndagen til en tur på stranda Barceloneta i Barcelona søndag. Dette til tross for at myndighetene har bedt folk om å bli hjemme på grunn av økende smittetall. Foto: Nacho Doce / Reuters / NTB Scanpix
IGNORERTE OPPFORDRINGER: Svært mange mennesker benyttet søndagen til en tur på stranda Barceloneta i Barcelona søndag. Dette til tross for at myndighetene har bedt folk om å bli hjemme på grunn av økende smittetall. Foto: Nacho Doce / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Smittetallene øker i Spania:

Bilder vekker oppsikt - kan bli ildrødt

Smitten øker i deler av Spania, men til tross for advarsler stimlet folk sammen på strendene i helga. Nordmenn må være forberedt på karantene, sier Helsedirektoratet.

Publisert

I sommervarmen i helga var det mange som regelrett ignorerte myndighetenes oppfordring om å bli hjemme, og politiet så seg nødt til å stenge ned strendene i Barcelona for å få folk til å forlate stedet, skriver nyhetsbyrået AP.

Politiet hindret også nye badegjesters adgang til stranda, og brukte megafon for å få folk til å spre seg og for å advare om smittefaren.

Spania avsluttet sin tre måneder lange lockdown 21. juni, og landet er blant verdens hardest rammede. Pandemien har så langt kostet landet over 28 000 menneskeliv.

FULLT: Politiet måtte be folk forlate stappfulle strender i Barcelona lørdag. Foto: Josep Lago / AFP / NTB Scanpix
FULLT: Politiet måtte be folk forlate stappfulle strender i Barcelona lørdag. Foto: Josep Lago / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge spanske myndigheter har smittetallene mer enn doblet seg i visse områder de siste tre ukene, skriver ABC News. Og ifølge AP ble det lørdag meldt om over 1 200 nye smittetilfeller i Catalonia, og på søndag ytterligere 944.

Kan bli ildrødt på fredag

Den økende smitten truer nå med å etterlate Spania ildrødt på Regjeringens reise-kart når de legger fram sin nye vurdering førstkommende fredag.

ALICANTE: Drøye tre måneder etter at Spania gikk i lockdown, kunne de første turistene fra EU og Schengen-området slippe inn igjen i landet den 21. juni. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Ingunn Dorholt. Vis mer

Det betyr at nordmenn på ferie i Spania vil måtte tilbringe ti dager i karantene når de returnerer til Norge, og Helsedirektoratet har nå sendt ut advarsel til ferierende nordmenn.

- Med dagens smittesituasjonen er det sannsynlig at nordmenn på reise i Spania vil få karanteneplikt fra og med fredag denne uka, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

- Når vi nå velger å sende SMS er det for å gjøre norske turister i Spania oppmerksom på at situasjonen er i ferd med å endre seg, og at det er viktig at de følger med og vurderer sin egen situasjon, sier Nakstad.

Dersom du kommer hjem fra et «grønt land» har du ingen karanteneplikt, selv om landet du kom fra seinere skifter til «rødt».

Folkehelseinstituttets (FHI) grense for hva som regnes som trygt smittemessig, er 20 per 100.000 innbyggere. Det norske karantenekravet for Spania ble opphevet 15. juli.

MÅTTE GRIPE INN: Politiet måtte gripe inn på strendene i Barcelona i helgen.Foto: Nacho Doce / Reuters / NTB Scanpix
MÅTTE GRIPE INN: Politiet måtte gripe inn på strendene i Barcelona i helgen.Foto: Nacho Doce / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Frykter ny lockdown

Smitteutbruddene nord i Spania har tvunget myndighetene til å iverksette lokale tiltak - blant annet i Barcelona, der det nå er forbud mot å være samlet i grupper på mer enn ti personer. I storbyen, og nærliggende områder, har myndighetene også bedt folk om å holde seg hjemme hvis de kan.

96 000 personer i visse deler av Catalonia er allerede underlagt lockdown etter lokale utbrudd, og det er nå frykt for at myndighetene på nytt må innføre obligatorisk lockdown i større områder.

Til tross for oppfordringene om å bli hjemme, er det mange fra Barcelona som har valgt å reise på sommerferie. Blant annet Costa Brava-kysten opplever økende turisme fra den spanske storbyen.

REISER UT AV BYEN: Costa Brava-kysten opplever en økning at tilreisende fra Barcelona til tross for at myndighetene har bedt byens innbyggere om å bli hjemme. Her fra stranden i Platja D’Aro 5. juli. Foto: Josep Lago / AFP / NTB Scanpix
REISER UT AV BYEN: Costa Brava-kysten opplever en økning at tilreisende fra Barcelona til tross for at myndighetene har bedt byens innbyggere om å bli hjemme. Her fra stranden i Platja D’Aro 5. juli. Foto: Josep Lago / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Ja, vi vet at de har anbefalt at vi blir hjemme fordi det er utbrudd i Barcelona, men vi bestemte oss for å gi oss selv en helg med frihet, akkurat fordi de kanskje kommer til å innføre lockdown, sier Ángels, som sammen med familien ferierer i landsbyen Platja d’Aro med familien, til El País.

En annen familie fra Barcelona avisa treffer på stranda langs Costa Brava-kysten mener myndighetene er for vage i sine anbefalinger.

- De må si det rett ut. Det er en anbefaling og ikke et forbud, forteller Laura.

Ifølge The Telegraph ble det forrige uke registrert 5695 nye tilfeller av coronaviruset, opp fra 2994 uka før.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer