Krigen i Ukraina

Bilder vekker oppsikt

Bilder av det som skal være russiske skyttergraver på Krim går sin seiersgang i sosiale medier.

KRIM: Bildet skal, ifølge enkelte, vise skyttergraver på Krimhalvøya. Foto: Privat/Twitter
KRIM: Bildet skal, ifølge enkelte, vise skyttergraver på Krimhalvøya. Foto: Privat/Twitter Vis mer
Publisert

- Putin: Alt går etter planen. Imens, på Krim-halvøya, lager man skyttergraver på stranda, skriver en bruker på Twitter, etterfulgt av en latter-emoji.

Ifølge den tyske avisa Bild er bildene av skyttergraver verifisert.

«Russiske soldater har begynt å grave skyttergraver langs vannlinjen. Tilsynelatende for å beskytte den annekterte halvøya fra en forventet ukrainsk sjølandingsoperasjon», skriver avisa.

Bildene viser meterlange grøfter på strendene som om sommeren pleier å være fylt opp av turister. Filmer fra stedet skal også vise russiske soldater som hviler ved skyttergravene.

Til tross for at mange Twitter-brukere er enige om at skyttergravene er nettopp dét, er andre uenige. En russisk pro-Kreml blogger, hevder på sin side at grøftene er en del av et renoveringsarbeid på stranda.

Stikk til Russland

En av dem som har kommet med kraftig stikk mot Russland på Twitter etter at bildene ble kjent, er Anton Gerasjenko, rådgiver for Ukrainas innenriksminister Denys Monastirski.

- Fra «Kyiv på tre dager» til skyttergravene på strendene på okkuperte Krim, skriver Gerasjenko.

Han kommer altså med et stikk til Russlands planer om å ta kontroll over Ukrainas hovedstad Kyiv i løpet av få dager i krigens første fase.

Frykter ukrainske angrep

Bildene ble kjent få dager etter at russiske myndigheter advarte om at ukrainske angrep kan ramme Krim-halvøya, som Russland okkuperte i 2014. I henhold til folkeretten er halvøya regnet som ukrainsk.

Advarselen kom etter at russiske styrker skal ha skutt ned en drone ved halvøyas største by, skriver NTB. I en uttalelse torsdag kaller Kreml ukrainske angrep for «terrorangrep».

- Det er helt sikkert en risiko fordi den ukrainske parten fortsetter å organisere terrorangrep. Men på den annen side så tyder informasjonen vi får, på at det er iverksatt effektive mottiltak, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov.

Langt fra frontlinja

De første rapportene om at russerne skal ha begynt å grave skyttergraver på Krim-halvøya kom i starten av november. Da viste satellittbilder at skyttergraver skal ha blitt gravd nord på halvøya, nær grensa til Kherson-regionen, skrev CNN i november.

Britisk etterretning skrev 18. november at russerne hadde begynt å grave flere skyttergraver ved grensa til Krim. Flere av skyttergravene skal ha blitt bygd opptil 60 kilometer fra frontlinja. Det kunne være et tegn at Russland gjorde forberedelser i tilfelle Ukraina skulle få ytterligere framgang, skrev etterretningen.

STERKE INNTRYKK: Maria Pirogova ble omtalt som «Putins poet», og var en stor støttespiller for den russiske presidenten. Tirsdag 6. desember døde hun i et ukrainsk angrep i folkerepublikken Donetsk. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Twitter / AP Vis mer

Kan ta kontrollen tilbake

Militære eksperter har den siste tida vurdert at Ukraina kan ha mulighet til å ta tilbake kontrollen over halvøya. Mulighetene har blitt sett på som større etter Ukrainas gjenerobring av den symboltunge byen Kherson.

Pensjonert generalløytnant, Arne Bård Dalhaug, har tidligere uttalt til Dagbladet at det er realistisk at Ukraina kan ta tilbake kontrollen over halvøya. Han påpeker imidlertid at det er en lang vei fram til det.

- Hvis Ukraina kan få et større militært gjennombrudd, kan de være i stand å skape en kile inn mot Azovhavet. På den måten kan de kutte de russiske forsyningslinjene, og legge en plan for hvordan de kan ta tilbake Krim, sa Dalhaug til Dagbladet denne uka.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer