Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps innreiseforbud

Bildet av den muslimske jenta og den jødiske gutten vekker oppsikt. - Jeg skjønte at det var viktig

Møttes under demonstrasjon mot innreiseforbudet.

MAGISK MØTE: Muslimske Meryem Yildirim (7) sitter på skuldrene til faren Fatih; Adin Bendat-Appell (9), sitter på sin far Jordans. Bildet er tatt på O'Hare-flyplassen i Chicago mandag, under en demonstrasjon mot president Donald Trumps innreiseforbud. Foto: Nuccio DiNuzzo / Chicago Tribune / TNS / Abacapress / NTB Scanpix
MAGISK MØTE: Muslimske Meryem Yildirim (7) sitter på skuldrene til faren Fatih; Adin Bendat-Appell (9), sitter på sin far Jordans. Bildet er tatt på O'Hare-flyplassen i Chicago mandag, under en demonstrasjon mot president Donald Trumps innreiseforbud. Foto: Nuccio DiNuzzo / Chicago Tribune / TNS / Abacapress / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange møtte opp på O'Hare internasjonale flyplass ved Chicago mandag, for å demonstrere mot president Donald Trumps kontroversielle innreiseforbud.

«Jeg kjenner til spenningen mellom jøder og muslimer. Folk tror vi hater hverandre.» Fatih Yildirim, muslimsk far

Blant demonstrantene var en muslimsk far med sin sjuårige hijabkledde datter på skuldrene. Det var også en jødisk rabbiner med sin niårige sønn iført kipa. Alle hadde medbrakte plakater med antihatbudskap: «Hat hører ikke hjemme her», «Kjærlighet», «Medfølelse» og «Vi har sett dette før. Aldri mer. Jøder mot forbudet».

På et tidspunkt under demonstrasjonen sto fedrene rett ved siden av hverandre og så påfallende like ut. Samtidig fikk jenta, Meryem Yildirim, øyekontakt med gutten, Adin Bendat-Appell - et øyeblikk som ble fanget av Chicago Tribune-fotografen Nuccio DiNuzzo.

- Jeg skjønte at dette var et viktig bilde å ta, sier fotografen til sin egen avis.

- Verdt hvert sekund

Bildet ble delt på Chicago Tribune-fotografenes Twitter-konto, og er blitt viden spredd, blant andre av Californias demokratiske viseguvernør Gavin Newsom.

- Dette er det USA som er verdt hvert eneste sekund av kampen som ligger foran oss, skriver viseguvernøren på Facebook.

De to fedrene - butikkeier Fatih Yildirim og rabbiner Jordan Bendat-Appell - hadde aldri møtt hverandre før demonstrasjonen mandag, men utvekslet telefonnummer at bildet var tatt.

Etter hvert som flere og flere tok kontakt, begynte de å tekste og etter hvert ringe hverandre, og ble enige om å ha en sabbatsmiddag hjemme hos rabbinerfamilien i neste uke, som en hyllest til freden.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Dette er bildet folk faktisk leter etter. folk vil ha fred, sier Bendat-Appell til CNN.

Rabbineren sier at sett bort fra religiøse og kulturelle forskjeller er han og Yildirim svært like. Det gjorde bildet så sterkt for ham.

Tok med hele familien

Fatih Yildirim og familien bor i Chicago-forstaden Schaumburg. Han forklarer at han kom til flyplassen sammen med kona og de fire barna for å gi småkaker til advokatene som jobbet gratis for anholdte immigranter.

- Jeg kjenner til spenningen mellom jøder og muslimer. Folk tror vi hater hverandre. Men vi slåss ikke. Når vi havner ved siden av hverandre, kan vi ha en normal samtale. Vi kan fremme freden sammen, sier familiefaren.

Til CNN sier den tyrkiske immigranten at Meryem begynte å gråte da hun hørte om innreiseforbudet, redd for at faren skulle bli kastet ut av USA.

- Bruker historien

Bendat-Appell, fra småbyen Deerfield, forteller at han tok med sønnen til flyplassen etter den ukentlige svømmetimen for å vise gutten hvordan han står opp for hva han tror på.

Rabbineren, med svigerforeldre som overlevde holocaust, sier han følte demonstrasjonene mot innreiseforbudet som et «etisk påbud».

- Som jøder føler vi at det er vår plikt å stå opp for de undertrykte. Vår historie med forfølgelse lærer oss at vi ikke må tie stille når vi står overfor urett, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling