STERKT: Her hjelper en mann en baby ut av ruinene etter et bombeangrep i Duma utenfor Damaskus. Foto: Reuters/Bassam Khabieh/NTB Scanpix
STERKT: Her hjelper en mann en baby ut av ruinene etter et bombeangrep i Duma utenfor Damaskus. Foto: Reuters/Bassam Khabieh/NTB ScanpixVis mer

Bildet av en baby som bæres ut av ruinene setter sinnene i kok

Britisk avis kaller Assad for baby-bomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De sterke bildene av barn og spedbarn som hentes ut av et syrisk nabolag i ruiner har allerede rørt verden.

«Hjerteskjærende bilder fra Damaskus i dag», skriver én. «Et av de sterkeste bildene jeg har sett fra Syria», skriver en annen.

Bildene er tatt av fotografen Bassam Khabieh for nyhetsbyrået Reuters i byen Duma, 10 km nordøst for Damaskus. Enkelte av bildene viser blodige barn som blir hjulpet ut av ruinene, mens bildet av en liten baby har satt sinnene i kok.

- Babybomber Ifølge Reuters ble nabolaget lagt i ruiner i et bombeangrep i regi av militære styrker lojale mot Syrias president Bashar al-Assad. Det er uklart hvor mange som døde eller ble skadet i angrepet.

Den britiske avisa Daily Mirror har bildet på sin førsteside onsdag med tittelen «Baby Bomber».

Ifølge avisa skal bombeangrepet ha skjedd ved at militære helikoptre slapp tønner med eksplosiver mot befolkede områder.

FLERE BARN: Her hjelpes flere barn ut av ruinene etter et bombeangrep i Syria. Foto: Reuters/Bassam Khabieh/NTB Scanpix
FLERE BARN: Her hjelpes flere barn ut av ruinene etter et bombeangrep i Syria. Foto: Reuters/Bassam Khabieh/NTB Scanpix Vis mer

Avisa bemerker at bombeangrepet skjedde samme dag som Assad ga slapp på den første lasten av kjemiske stridsmidler.

Gir slipp på kjemiske våpen Den norske fregatten KNM Helge Ingstad var med som eskorte for lasten om bord det danske skipet Ark Futura. Lasten besto av ni konteinere med kjemiske våpen.

Kravene om at Assad måtte overgi alle kjemiske våpen kom etter det beryktede angrepet mot Ghouta 21. august i fjor. Det er anslått at flere hundre døde i angrepet.

Antallet døde i den blodige borgerkrigen i Syria er uklart, men FN har anslått at mer enn 100 000 personer har mistet livet.

FN jobber nå på spreng med å forberede en fredskonferanse om Syria i Genéve. I natt ble det kjent at Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC) har utsatt en avgjørelse om de vil delta på konferansen til neste uke. SNC sier de i prinsippet er villige til å delta, men at det er et krav at konferansen må ende med at president Bashar al-Assad går av. Det kravet blir tvert avvist av regimet.

Assad-regimet har etter press fra Russland godtatt å sende representanter til Genève, men det har ikke lykkes USA å få den sekulære opposisjonen til å komme.

Unicef med ny barneplan Mandag gikk Unicef ut med en advarsel mot at Syria er i ferd med å få en tapt generasjon. De ber om seks milliarder kroner til å gjennomføre en ny plan for Syrias barn.

BLODIGE: Her blir en skadet gutt hjulpet ut av ruinene i Duma utenfor Damaskus. Foto: Reuters/Bassam Khabieh/NTB Scanpix
BLODIGE: Her blir en skadet gutt hjulpet ut av ruinene i Duma utenfor Damaskus. Foto: Reuters/Bassam Khabieh/NTB Scanpix Vis mer

- De syriske barna har et desperat behov for beskyttelse, omsorg og skolegang. Målet er å hindre at Syria får en tapt generasjon, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge i en pressemelding.

Planen har som mål å gi seks millioner syriske barn tilgang til utdanning, og tre millioner skal få beskyttelse, psykososial hjelp og spesialisthjelp til de mest traumatiserte.

- Barna er svært traumatisert etter nesten tre år med krig. De har sett og opplevd ting som ingen barn skal måtte oppleve, sier Apeland.

BABYBOMBER: Den britiske avisa Daily Mirror slår opp det sterke bildet på førstesiden onsdag. Foto: Daily Mirror
BABYBOMBER: Den britiske avisa Daily Mirror slår opp det sterke bildet på førstesiden onsdag. Foto: Daily Mirror Vis mer