- Bildet av faren med det lille barnet har brent seg fast. Det er ingen som ønsker å flykte

Jan Egeland reagerer på beskrivelsen av Middelhavets flyktninger som «lykkejegere».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten om hvordan Europa skal takle den store migrasjonsstrømmen har vært en av de bitreste kranglene i Europa på årevis.

Ungarn bygger et gjerde ved sine grenser, lange rekker av flyktninger gikk gjennom Sør-Serbia i dag og Makedonia erklærte i forrige uke unntakstilstand og svarte flyktninger med tåregass og skjold.

- Mange mener at de som kommer over Middelhavet er «lykkejegere» som ønsker større velferd i Europa enn de de hadde i hjemlandet. Men over to tredeler av dem som kommer flykter fra krig og vanstyre i Syria, Afghanistan, Eritrea, Somalia og Nigeria. Denne faren som står med det lille barnet sitt, bildet har brent seg fast hos meg. Han ønsket ikke å flykte, for ingen ønsker å flykte, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, til Dagbladet.

Så langt i år har det kommet over 90 000 migranter fra Syria, 32 000 fra Afghanistan, 19 000 fra Eritrea, 800 fra Nigeria og 8000 fra Somalia. 

- Denne faren ønsket ikke å komme i den situasjonen med barnet sitt. Syrere vil være Syria, og nordmenn under andre verdenskrig ville være i Norge, sier Egeland til Dagbladet.

- Kommunene bør ta fler I Norge raser flyktningdebatten også i valgkampen, hvor Siv Jensen har bedt kommunene om å sabotere Stortingets Syria-avtale.

I Dagbladet i forrige uke sa Jan Egeland at han verken håper eller tror at Frp tjener på sin motstand mot Syria-vedtaket. Dagbladets ferske meningsmålinger viser nettopp det - at Sivs utspill så langt har gitt null effekt på meningsmålingene.

Egeland sier han som organisasjonsmann sier han nå vil prøve å holde seg unna partipolitikken, men er klar på at han mener følgende: Norske kommuner tåler mer.

- Vi har hatt et stort flertall av norske kommuner som har vist liten evne og vilje til å ta imot norske flyktninger. Det har vært tankevekkende for oss i Flyktninghjelpen, som hjalp over fire millioner fordrevne  i fjor, at Norge ikke har klart å fordele de 5000 som sitter på mottak til nye bosteder. Det er tolv flyktninger per kommune. Det er ikke et tegn på at flyktningene er mange, det er et tegn på en manglende vilje til å ta imot 

- Men der har noe skjedd. Mange kommuner har økt antallet invitasjoner for at folk kan komme og få beskyttelse i Norge.

Stengte grenser Hittil i år har 239 248 mennesker tatt seg inn i Europa via Middelhavet. Over 92 000 av dem er syrere. 2300 mennesker druknet på veien.

Og i helga flyttet dramatikken seg fra Middelhavet og opp mot Makedonia. Etter at det oppsto kaotiske og farlige situasjoner på en lokal jernbanestasjon da tusener av flyktninger prøvde å komme seg på et tog fra Makedonia til Serbia tidligere denne uka, erklærte Makedonia unntakstilstand.

Landet stengte grensene, noe som førte til at mange flyktninger ventet i flere dager i striregn - uten tilgang til mat og vann - ved grensepasseringen mellom Hellas og Makedonia. 1500 flyktninger kjempet seg til slutt forbi politisperringene, tåregassen og sjokkgranatene. Det er i kampen med grensevaktene at den unge mannen øverst i saken er fotografert med et barn i armene.

Egeland drar parallellen til da Norge var i krig og nordmenn flyktet til Sverige.

- Det er hyklersk å mene at nordmenn hadde rett til å flykte på 1940-tallet og mene at de som kommer nå ikke har rett til det samme. Nå er det vår tur til å gi beskyttelse, sier Egeland til Dagbladet.

Les Dagbladets artikkelserie Syrias ansikter.