<strong>AMME-VENNER:</strong> Jessica Anne Colletti har passet venninnens sønn mens hun er på jobb i ett år. Når han er på besøk, ammer hun ofte både sin egen sønn og vennens sønn samtidig. Foto: Mamabeanparenting.com
AMME-VENNER: Jessica Anne Colletti har passet venninnens sønn mens hun er på jobb i ett år. Når han er på besøk, ammer hun ofte både sin egen sønn og vennens sønn samtidig. Foto: Mamabeanparenting.com Vis mer

Bildet av Jessica som ammer sin egen sønn og venninnens sønn går verden rundt

- Ikke uvanlig, sier mangeårig overlege på Kvinneklinikken på Rikshospitalet, Gro Nylander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Sønnen min, som er til høyre i bildet, er 16 måneder gammel, og min venns sønn er 18 måneder gammel. Jeg passer på sønnen hennes mens hun jobber, og jeg har matet dem begge i ett år. Det er så mye kjærlighet mellom disse melke-søsknene, det er et spesielt bånd mellom oss alle tre, sier Jessica Anne Colletti til mammabloggen Mamabeanparenting.com.

Til bloggen forteller småbarnsmora at hun startet å være barnevakt for venninnens sønn da han var fem måneder gammel.

- Da spurte jeg venninnen min om lov til å amme ham, siden jeg allerede gjorde det med sønnen min, som da var tre måneder gammel. Hun svarte med et entusiastisk «ja», siden han hadde hatt problemer med å drikke melken hans tidligere barnevakt hadde gitt ham, sier hun.

- Vil normalisere amming Nå går bildet verden rundt. Over 1500 mennesker har likt bildet, og aviser som DailyMail, Huffington Post og People Magazine har omtalt saken.

I en e-post til Dagbladet skriver Colletti at det føltes riktig å gi den samme næringen hun ga til sønnen som til venninnens sønn.

- Reaksjonene jeg har fått i etterkant har selvfølgelig vært delte. Mange har feil informasjon om å dele brystmelk. Det er helt greit å amme en baby som ikke er din egen, hvis du er frisk. World Health Organization anbefaler å finne en annen mor som kan amme, eller å få donormelk hvis man selv ikke klarer å amme, skriver hun, og legger til:

Mama Jessica says:"My son on the right is 16 months and my friend's son is 18 months. I watch her son while she works...

Posted by Mama Bean - Unconditional Attachment on Saturday, August 8, 2015

- Vi publiserte bildet for å normalisere amming.

Bloggeren Mama Bean har også blitt møtt med blandede reaksjoner etter at hun publiserte bildet på Facebook.

- Reaksjonen varierte fra å være hyllende til å være hatefulle. Mange av kommentarene jeg fikk handlet også om diskré amming, skriver hun i en mail til Dagbladet, og fortsetter:

- Jo mer vi ser amming i naturlige omgivelser, som på butikken, på t-banen og på Facebook, jo mer normalt vil det bli.

Dagbladet har vært i kontakt med Charlie Interrante, som er moren til den andre gutten på bildet, som har gitt tillatelse til å bruke bildet. 

- Ikke uvanlig Gro Nylander, mangeårig overlege på Kvinneklinikken på Rikshospitalet, og forfatter av flere bøker om mor og barn, forteller at det lenge var vanlig å amme andres barn i Norge, og at det fortsatt er vanlig i utlandet.

Hun nevner hovedpersonen i forfatteren Johan Falkberget sitt verk Nattens brød som eksempel.

<strong>- IKKE UVANLIG:</strong> Mangeårig overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet, og forfatter av flere bøker om mor og barn, Gro Nylander, forklarer at det ikke er farlig for barna å bli amma av flere mødre. Foto: Rolf M. Aagaard
- IKKE UVANLIG: Mangeårig overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet, og forfatter av flere bøker om mor og barn, Gro Nylander, forklarer at det ikke er farlig for barna å bli amma av flere mødre. Foto: Rolf M. Aagaard Vis mer

- Hvis du tenker historisk og littertært, så kan man bruke An-Magritt som eksempel. Når moren dør, så går bestefaren rundt fra gård til gård hvor de har baby, og ber om at hun må få suge litt, sier hun, og legger til:

- Det er ikke uvanlig. Jeg har for eksempel selv sett eksempel på dette i Afrika, hvor man ofte putter en skrikende baby til brystet hvis moren er ute. Jeg kjenner også til tilfeller i dagens Norge hvor man gjør det.

Hun forteller også at det tidligere skjedde på sykehuser i Norge.

- Hvis en kvinne hadde problemer med ammingen på barsel, så kunne hun låne en kraftig unge fra naboen for å stimulere sine egne bryster slik at hun kom i gang. Det gjør man ikke lenger, blant annet fordi man er redd for at det skal kunne overføres HIV eller andre farlige bakterier, noe som heldigvis er usannsynlig i Norge, sier hun.

- Kan det være farlig for barnet?

- Jeg kan ikke skjønne det, hvis det er vanlige, sunne og friske venninner. Man er jo også HIV-testet i graviditeten. Melken er  stort sett lik gjennom ammeperioden, sier hun, og legger til:

- Jeg byttelånte brystbarn med søsteren min noen ganger. Man kan oppleve at låne-barnet ikke er interessert, fordi at mammaen eller puppen smaker eller lukter annerledes, eller situasjonen er annerledes, men barnet blir ikke sykt av det, sier hun.

Amme-debatt Det har vært mye diskusjon rundt amming av barn den siste tida. Tidligere var det til eksempel ikke lov å legge ut amme-bilder på Facebook, noe det sosiale mediet endret på i mars etter å ha fått skarp kritikk fra flere hold.

Svenske Karoline Kumpula (20) er blant dem som har reagert. Da et av bildene hennes ble anmeldt som pornografiske i januar i fjor, bestemte hun seg for å protestere med å legge ut et amme-bilde hver dag.

Redaktør i Kvinneguiden, og blogger, Susanne Kaluza, er også av dem som mener det er viktig å normalisere amming.

- I Norge har vi et ganske avslappa forhold til amming, og er et av landene i den vestlige verden hvor størst andel kvinner ammer. Likevel vet vi at det ikke er sånn i resten av verden. Jeg har delt bilder av meg som ammer fordi jeg synes det er viktig å normalisere det, har hun tidligere sagt til Dagbladet

Den svenske bloggeren Isabella Löwengrip, også kjent som Blondinbella, har også sagt hva hun mener om saken, da hun fortalte om hvordan hun ble trakassert da hun ammet på åpen gate.

Det samme har kunstner Marianne Aulie (43). Da hun var å se ammende på forsida av bladet Se og Hør Extra nylig, og fortalte om hvordan hun fremdeles ammer sin tre år gammel datter, ble hun møtt med sterke reaksjoner.

Blant annet publiserte bloggeren Marna Haugen (33) et kritisk innlegg rettet mot Aulie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer