Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bildet av Marwan (4) gikk verden rundt

Var ikke alene likevel.

RØRTE MANGE:  Dette bildet ble delt av mange på Twitter, og sitert av mange medier som at Marwan (4) gikk helt alene gjennom den jordanske ørkenen. Bildet ble først delt av FN-komissærens flyktningrepresentant til Jordan, som skrev at han var «midlertidig separert» fra sine foreldre. Foto: Andrew Harper / Twitter
RØRTE MANGE: Dette bildet ble delt av mange på Twitter, og sitert av mange medier som at Marwan (4) gikk helt alene gjennom den jordanske ørkenen. Bildet ble først delt av FN-komissærens flyktningrepresentant til Jordan, som skrev at han var «midlertidig separert» fra sine foreldre. Foto: Andrew Harper / Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet av den syriske flyktningen Marwin (4) som krysset den jordanske ørkenen rørte ved manges hjerter.

FN-kommissærens flyktningrepresentant til Jordan, Andrew Harper, var den første som delte bildet på det sosiale nettsamfunnet Twitter. Han skrev: «Her får fire år gamle Marwan, som ble midlertidig adskilt fra familien sin, hjelp av UNHCRs stab til å krysse grensa til Jordan»

Dette ble tolket som at Marwan hadde gått igjennom ørkenen helt alene. Blant andre av Hala Gorani i CNN, men også en rekke andre personer og medier. Dette viste seg å ikke stemme, skriver Washington Post.

Harper oppklarte det hele i etterkant ved å vise til et bilde hvor man kan se at Marwan går bak den store gruppa med flyktninger. «Han er adskilt fra gruppa - han er ikke alene.» Gutten ble gjenforent med sin mor rett etter å ha krysset grensa, opplyser Harper.

Drept og torturert Selv om bildet ble misforstått, så endrer det ikke det faktum at situasjonen for syriske barn er katastrofal.

Ifølge Unicef er fem millioner barn truet av konflikten.

- Flyktningleirene er fylt til randen med mennesker. Det er nå mer enn én million barn blant flyktningene, og i Syria er fire millioner barn rammet av krigen, som fortsetter å rasere Syrias infrastruktur, hindre tilgangen til rent vann, helsevesen og utdanning. Over to millioner barn får ikke gå på skolen, opplyser Unicef på sine nettsider.

En FN-rapport som ble publisert i begynnelsen av denne måneden forteller at barna i Syria mishandles på det groveste og gjennomlever ufattelige lidelser som følge av krigen. Styrker knyttet til regjeringen anklages for å ha drept, lemlestet og torturert barn, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Rekrutteres I rapporten forteller blant annet en 16 år gammel gutt hvordan han var vitne til at en 14 år gammel venn ble seksuelt misbrukt, for deretter å bli drept.

«Den lidelsen som barn er blitt utsatt for i Syria siden denne konflikten brøt ut, og som er dokumentert i denne rapporten, er ubeskrivelig og uakseptabel», skriver generalsekretær Ban Ki-moon i rapporten.

I begynnelsen var det i all hovedsak regjeringsstyrkene som sto bak overgrepene mot barn. Men etter hvert som konflikten har blitt mer intens, har også opprørerne, også de vestligstøttede, gjort seg skyldige i overgrep, ifølge rapporten.

«Særlig bekymringsverdig er saker med rekruttering av barn eller forsøk på det blant flyktninger i nabolandene. De fleste slike tilfeller var rekruttering til grupper tilknyttet Den frie syriske hær eller syrisk-kurdiske væpnede grupper», skriver Ban Ki-mooon

OPPKLARINGEN:  Dette bildet viser at Marwan befant seg bak en stor gruppe med flyktninger. Foto: Twitter
OPPKLARINGEN: Dette bildet viser at Marwan befant seg bak en stor gruppe med flyktninger. Foto: Twitter Vis mer
Hele Norges coronakart