Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bildet av muslimske ledere deles på innvandringsfiendtlige sider. Det er bare ett problem

«Ikke i islams navn».

SIRKULERER:  Dette bildet deles fra flere innvandringsfiendlige sider.
SIRKULERER: Dette bildet deles fra flere innvandringsfiendlige sider. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere innvandringsfiendtlige sider har laget flere meme-bilder, som nå deles videre på Facebook. 

En av dem har teksten «Stopp "integreringen". Kulturkløften er for dyp for integrering av muslimer i Norge. Hva de lærer i Norge bør de bruke til å bygge opp sine hjemland. Send dem hjem!» 

Teksten er skrevet på et bilde av muslimske menn i demonstrasjon.

Bildet er delt av flere innvandringsfiendtlige sider, som blant annet skriver til bildet: «Bør det ufattelig kostbare og 100% mislykkede forsøket på "integrering" av uintegrerbare opphøre?»

Det er bare det at bildet er fra en demonstrasjon mot IS i 2014, der flere muslimske organisasjoner, deriblant Islamsk råd deltok, for å ta avstand fra terrorgruppa Den islamske staten (IS). 

Ikke overrasket Generalsekretær i Islamsk råd Norge, Mehtab Afsar, sier han stadig ser eksempler som dette.

- Det overrasker meg ikke at mennesker og grupperinger i islam- og innvandringsfiendtlige miljøer gjør alt de kan for å fremstille mennesker med minoritetsbakgrunn, i dette tilfellet muslimer, som folk som ikke passer inn i samfunnet, sier han og legger til:

- Det er underlig at de ikke kan se at dette bildet er et bevis på det motsatte. Denne demonstrasjonen hadde vi mot terroristene og ekstremistene. Statsministeren, flere statsråder og representanter fra samtlige norske politiske partier var til stede. Én gang i Norges historie har det vært en slik unison samling mot ekstremister på det nivået. Men så klarer de å sette det i en fullstendig feil kontekst, og forsøker å fremstille muslimer som fiender av Norge.

Inviterer til kaffe Blideglippen ble først oppdaget av tidligere Dagbladet-journalist Harald Klungtveit, som delte det på twitter med teksten «Når Facebook-rasister bruker foto fra fjorårets store anti-IS-demo i Oslo som illustrasjon på umulig "intergrering".»

- Det ligger en tullete og ekstremistisk tankegang bak det å fremstille muslimer som noen som ikke er interessert i å integrere seg i Norge. Bildet viser at vi alle kjemper for verdiene det norske samfunnet er bygget på, og som kjemper mot ekstremister og terrorister. 

Nå håper Afsar folkene som står bak bildene vil møtes for dialog.

HER ER BILDET UTEN TEKST: Bildet er fra 25. august 2014, da generalsekretær Islamsk Råd, Mehtab Afsar (i midten) og andre muslimske ledere deltok i demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah. Plakatene i bakgrunnen er tydelige her, men synes ikke i bildet over.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HER ER BILDET UTEN TEKST: Bildet er fra 25. august 2014, da generalsekretær Islamsk Råd, Mehtab Afsar (i midten) og andre muslimske ledere deltok i demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah. Plakatene i bakgrunnen er tydelige her, men synes ikke i bildet over. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Den voksende poleriseringen er farlig, og det er noe vi må ta på alvor. Det må konfronteres så vi kan få fakta på bordet. Jeg vil gjerne gå i dialog med de som står bak dette. La oss ta en kopp kaffe sammen, oppfordrer Afsar.

- Hat skaper bare hat Bildet er i dårlig oppløsning, og når man ser originalen, er bannerne de bærer synlige: «NO2IS», altså «Nei til IS», og underteksten «Ikke i islams navn». Noe folkene bak meme-bildene har valgt å utelate. 

- Hat skaper bare hat. Vi må ikke selv gå i denne fella, for det vil bare skape et polarisert samfunn. Jeg mener samfunnet som helhet vil ta skade av at man får en polarisert debatt. Det vil skape et fiendebilde som vi som et samfunn ikke er tjent med, sier han.

Han håper de som står bak dette vil sette av tid til en samtale.