Bildet av nyttårsfylla sammenliknes med mesterverk fra renessansen

- På rett sted til rett tid.

ET MESTERVERK?: Fotografen Joel Goodman var ute i gatene i Manchester på nyttårsaften da han kom over denne scenen. Et par dager senere har bildet blitt delt mange tusen ganger, og komposisjonen hylles. Foto: Joel Goodman
ET MESTERVERK?: Fotografen Joel Goodman var ute i gatene i Manchester på nyttårsaften da han kom over denne scenen. Et par dager senere har bildet blitt delt mange tusen ganger, og komposisjonen hylles. Foto: Joel Goodman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 2015 har blitt til 2016, nyttårssnøen har lagt seg over store deler av landet og det samme har de verste etterdønningene etter festlighetene natt til fredag.

Også i Storbritannia har ting roet seg etter det store slaget, men ett minne kommer til å stå igjen som symbolet på feiringen på årets siste dag.

Øyeblikket

Fotograf Joel Goodman var ute i gatene i Manchester for å dokumentere hvordan byens festglade innbyggere gikk inn i det nye året, og et av øyeblikkene han fanget har nå blitt gjenstand for beundring verden over.

Bildet, som først dukket opp i en bildeserie hos Manchester Evening News, viser politiet som tilsynelatende pågriper en mann i forgrunnnen mens en kvinne står over og ser ut til å ha en mening om saken.

Til venstre ligger en blåkledd mann lettere henslengt på gata mens han strekker seg mot en ølflaske. Rett bak ham passerer en kvinne som stirrer rett inn i kameraet, og i bakgrunnen står en rekke nysgjerrige tilskuere.

I utgangspunktet en helt vanlig scene i den engelske storbyen, men som mange påpeker har det fanget essensen i den britiske nyttårsfeiringen.

- Som et nydelig maleri

Bildet fikk raskt bein å gå på, og etter at BBC-produsent Roland Hughes delte det på Twitter, tok det fullstendig av.

- Det er så mye som skjer i dette bildet fra nyttårsaften i Manchester. Det er som et nydelig maleri, skriver han. Meldingen har blitt delt over 25 000 ganger.

Og brukerne på mikroblogg-stedet var ikke sene om å følge opp. Ben Darlow delte en akvarell-variant, og brukeren Goren Maar Niet Gek påpekte korrekt hvordan komposisjonen er i tråd med teorien om det gylne snitt.

Deretter gjorde internett det internett gjør best, og det tok ikke lang tid før mannen med ølflaska var implementert i Michelangelos klassiske verk «Skapelsen», samt erstattet Frihetsgudinnen.

«På rett sted til rett tid»

Fotografen selv sier til Dagbladet at han bare var «på rett sted til rett tid», men at han likevel er smigret over oppmerksomheten det har fått.

- Det er utrolig og det er overveldende. Jeg er virkelig stolt over hvordan bildet har blitt mottatt, sier han til Dagbladet.

- Bildet ditt sammenliknes blant annet med Michelangelos «Skapelsen». Ser du likheten?

- Jeg synes det er morsomt. Det er mannen i blått som gjør bildet så mye mer spesielt enn det ville vært i utgangspunktet. jeg har ikke hørt noe om ham i etterkant. Jeg håper han har det bra.

Flere historier

Goodman bruker mye av tiden sin i Manchesters gater for å dokumentere nattelivet, en type bilder han selv mener får altfor lite oppmerksomhet.

- Aviser bør dekke sin region med en kritisk øye og med kjærlighet. Det som skjer på nattestid er en historie om menneskelig interesse, økonomi, samfunn og politikk. Dette er ting som bør belyses, sier han.

- Kommer du til å jakte et nytt blinkskudd på neste nyttårsaften?

- Jeg vet ikke, men jeg håper det. Jeg er sikker på at det er flere historier der ute som fortjener å bli fortalt, sier han.

Kvinnen i rødt

Manchester Evening News har også vært i kontakt med en av aktørene på bildet, kvinnen i den røde kjolen som henvender seg til politiet i forgrunnen. Hun forteller at to av vennene hennes havnet på bakken i et basketak bare øyeblikk før Goodman trykket på utløseren.

- Faren min ringte meg på første nyttårsdag og fortalte meg at jeg var med på et av bildene. Jeg gikk inn på nettet, og kunne først ikke tro det jeg så. Det var rasende festlig, sier hun.

Hun kaster også lys over hva som skjedde med den blåkledde mannen som i løpet av de siste tre dagene har blitt verdenskjendis for sin lettere henslengte positur på asfalten.

- Han lå ikke bare der og slappet av. Det var et basketak, og i tumultene som oppsto ramlet han. Han klarte riktignok å redde ølen sin, legger hun til.

Ifølge henne slapp mannen som er i håndgemeng med politiet unna en natt i arresten. Selv kom lovens lange arm med følgende kommentar etter at bildet ble et fenomen i seg selv:

- Dette bildet fra Manchester på nyttårsaften har gått viralt. Det er bare en vanlig kveld for politiet, gjengitt på en briljant måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer