HAR BLITT SYMBOL: Dogan la seg ned foran beltet da stridsvogna ikke ville stoppe. Foto: IHA / AP / NTB Scanpix
HAR BLITT SYMBOL: Dogan la seg ned foran beltet da stridsvogna ikke ville stoppe. Foto: IHA / AP / NTB ScanpixVis mer

Bildet av «tyrkiske Tankman» har gått verden rundt. Nå snakker han ut om det ikoniske bildet

Stoppet stridsvogn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet av mannen som legger seg på magen foran en kjørende tanks ved Ataturk flyplass i Istanbul, har gått som en farsott på sosiale medier. Det samme har bildet hvor han står foran en tanks skjorteløs for å forhindre kuppforsøket.

Bildet kan sammenliknes med det ikoniske bildet av modige «Tankman», som stilte seg foran stridsvognene under massakren på Den himmelske freds plass i Beijing for 27 år siden.

STANSET STRIDSVOGNENE: Bildet av den modige unge mannen er blitt selve symbolet på massakren på Den himmelske freds plass. Fortsatt vet ingen sikkert hvem han er.  Foto: Arthur Tsang / Reuters / NTB Scanpix
STANSET STRIDSVOGNENE: Bildet av den modige unge mannen er blitt selve symbolet på massakren på Den himmelske freds plass. Fortsatt vet ingen sikkert hvem han er.  Foto: Arthur Tsang / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge New York Times ble mellom 400 og 800 mennesker drept i massakren, som startet som fredelige studentdemonstrasjoner. Studentene ønsket seg demokrati og frihet og kritiserte korrupsjon innad i det regjerende kommunistpartiet.

Bildet av mannen foran stridsvognene er blitt selve symbolet på massakren. Fortsatt vet ingen sikkert hvem han er.

- Jeg er en tyrkisk soldat

I Istanbul var det den 40 år gamle medisinstudenten Metin Dogan som stilte seg foran den kjørende tanksen til kuppmakerne.

Det statlige nyhetsbyrået Anadolu har snakket med Dogan om bildet, som har blitt et symbol på tyrkerne som strømmet ut i gatene til forsvar for demokratiet under kuppforsøket natt til lørdag.

Dogan skal ha tatt seg til flyplassen da han hørte om kuppforsøket.

BLITT SYMBOL: Metin Dogan stilte seg skjorteløs foran stridsvogna på Ataturk flyplass for å forhindre kuppforsøket. Foto: AP / NTB Scanpix
BLITT SYMBOL: Metin Dogan stilte seg skjorteløs foran stridsvogna på Ataturk flyplass for å forhindre kuppforsøket. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg var omringet av soldater. Jeg ropte «jeg er en tyrkisk soldat, hvem sine soldater er dere?» mot tanksen. Soldatene stoppet opp, men jeg forsatte å rope mot dem, sier Dogan til nyhetsbyrået.

Ifølge medisinstudenten la han seg seg foran det ene beltet da tanksen begynte å bevege seg igjen

- Da stoppet den igjen.

Over 200 drept

Dogan var en av mange tusen tyrkere som strømmet ut i gatene da president Erdogan oppfordret befolkningen om å stoppe kuppforsøket.

Til sammen 232 mennesker ble drept under helgas kuppforsøk, viser nye tall fra det tyrkiske innenriksdepartementet.

145 sivile ble drept under kuppforsøket. I tillegg ble 60 polititjenestefolk og tre soldater drept. Videre ble 1491 mennesker såret, opplyser statsminister Binali Yildirim mandag.

Videre ble 24 personer som deltok i kuppforsøket drept, samt 50 andre kuppmakere såret, opplyser han, og nedjusterer dermed tallene som utenriksdepartementet tidligere hadde lagt fram.

Til sammen 7 271 mennesker er blitt pågrepet i forbindelse med kuppforsøket, ifølge Yildirim.

KUPP: Videoen viser tanks fra militæret på veiene i Istanbul. Video: AP Vis mer