FOSTERDUKKE: Dette bildet la KrFs varaordfører i Kristiansand, Jørgen H. Kristiansen ut på Facebook som et forsøk på å øke forståelsen av at leger kan ønske å reservere seg mot å henvise til abort. Bildet er angivelig en feilaktig framvisning av et tolv uker gammelt foster. Foto: Skjermdump
FOSTERDUKKE: Dette bildet la KrFs varaordfører i Kristiansand, Jørgen H. Kristiansen ut på Facebook som et forsøk på å øke forståelsen av at leger kan ønske å reservere seg mot å henvise til abort. Bildet er angivelig en feilaktig framvisning av et tolv uker gammelt foster. Foto: Skjermdump Vis mer

- Bildet burde gi flere forståelse for at leger kan synes det er vanskelig å henvise til abort

KrFs varaordfører la ut bilde av fosterdukke på Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette bildet la KrFs varaordfører ut på facebook for noen dager siden. På sosiale medier, som Facebook og Twitter har bildet skapt rabalder.

Under bildet av det som angivelig er en dukke av et foster, har varaordføreren skrevet følgende:

- Slik ser et 12 uker gammelt foster ut. Det gir i hvert fall meg grunnlag for refleksjoner når landet nå står mitt i en diskusjon om legers reservasjonsrett, skrev Kristiansen torsdag på sin Facebook-profil.

- Burde gi forståelse Overfor Dagbladet forklarer Kristiansen bildebruken på denne måten:

- Jeg stusset litt på debatten om reservasjonsretten og at frontene nå er så steile, og at det ikke oppleves som vanskelig at leger ikke kan henvise til abort.

- Du la ut bildet for å gjøre frontene mindre steile?

- Det ga jeg meg grunnlag for refleksjoner, at det ved 12 uker fortsatt er grunnlag for liv. Det er snakk om at leger, som på den ene siden skal redde liv, også må ta liv, sier han og legger til:

- Bildet burde gi flere forståelse for at leger kan synes det er vanskelig å henvise til abort, sier han til Dagbladet.
- Falskt bilde Det var en kompis av ham som googlet og fant bildet før han la det ut. Bildet er antageligvis ikke en korrekt gjengivelse av et foster i uke 12. Ifølge flere nettsider skal bildet være en feilaktig framvisning av utviklingen til et 12 uker gammelt foster. Det etablerte nettstedet babyverden.no av forlaget Sandviks i Stavanger, framstiller et 12 uker gammelt foster slik.

- Propaganda og løgn Flere kopier av meldingen hans verserer på Facebook og på Twitter. Blant andre har Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen reagert kraftig på bruken av bildet.

- Varaordføreren i Kristiansand (KrF) har visst arvet dukken til Ludvik Nessa og Børre Knudsen. Dette er propaganda og løgn. Ikke abortkamp? skriver hun på sin egen Facebook-side.

- Sjokkerende at en KrF-topp legger ut anti-abortpropaganda som han må vite er løgn, sier Simonsen og legger til:

- Men det viser igjen at kampen om reservasjonsrett er en abortkamp. Det er jo greit at det kommer fram.

- Ikke min intensjon På spørsmål om han har forståelse for at bruken av bilde kan virke støtende, sier Kristiansen følgende til Dagbladet:

- Denne saken her vil alltid være vanskelig. Det har vært en diskusjon som har gått på reservasjonsretten. Jeg ser at Ap-folk forsøker å gjøre dette til en abortdebatt. Det er jo ingen overraskelse at KrF er imot abort.

- Men ved å bruke et bilde av et 12 uker gammel fosterdukke bidrar vel du til at det blir en abortdebatt, gjør du ikke?

- Det var ikke min intensjon. Det var først og fremst for å få fram en refleksjon om at leger kan syntes dette er vanskelig.

VARAORDFØRER: KrFs varaordfører Jørgen H. Kristiansen skapte rabalder da han la ut det som antageligvis er en feilaktig framstilling av et foster i uke 12. Foto: Kristiansand kommune
VARAORDFØRER: KrFs varaordfører Jørgen H. Kristiansen skapte rabalder da han la ut det som antageligvis er en feilaktig framstilling av et foster i uke 12. Foto: Kristiansand kommune Vis mer

- Tenkte du på de kvinne som har tatt abort, og at de antageligvis vil oppleve et slikt bilde som veldig støtende?

- Det er mange refleksjoner en må gjøre når man er politiker. Saken er vanskelig. Nei, i dette tilfellet handler det om forståelse for legers ønske om å reservere seg, sier han.

Nessas fosterdukker Simonsen sammenligner varaordførerens bruk av bilde med de to så kjente abortmotstandernes sterke bruk av blant annet blodige fosterdukker under antiabort-demonstrasjoner. Under et stortingsvalg sendte de to ut tusenvis av fosterdukker til en rekke husstander i kampen mot abort.

Det sier varaordføreren at han ikke husker.

- Jeg er født i 76. Jeg er nok for ung til å huske det.

Støtter Nessa Men varaordføreren har tidligere også uttrykt sin støtte til den omstridte presten. I 2012 oppfordret han sine Facebook-venner til å støtte den tidligere presten økonomisk.

- Jeg har hatt sympati med Ludvig Nessa. Det stemmer at jeg har sagt at han har gjort mye bra i forhold til abort. Denne støtt var med tanke på at han knapt nok hadde til vann eller brød, sier Kristiansen til Dagbladet.

FOSTERDUKKER: Ludvig Nessa brukte slike fosterdukker i kampen mot abort. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB / Scanpix
FOSTERDUKKER: Ludvig Nessa brukte slike fosterdukker i kampen mot abort. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer