NYTTESLØST: Det hjelper ikke å trykke "slett" på Facebook. Bildet kan ligge på Internett måneder og år før det slettes permanent, men det vil imidlertid ikke være like lett tilgjengelig. Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
NYTTESLØST: Det hjelper ikke å trykke "slett" på Facebook. Bildet kan ligge på Internett måneder og år før det slettes permanent, men det vil imidlertid ikke være like lett tilgjengelig. Foto: Paul Sakuma/AP/ScanpixVis mer

Bildet du slettet fra Facebook for tre år siden kan være der fremdeles

Hvis du trodde at bildet ble borte da du trykket på «slett», må du tro om igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du våkner dagen derpå og innser at du eller en venn har lagt ut et grufullt «fylla-bilde»
 av deg selv, vil du gjerne slette det for all fremtid. Det kan bli vanskeligere enn du tror.

Ifølge Ars Technica forsvinner ikke bildene selv om de ikke lenger ligger på din profil, eller i det aktuelle fotoalbumet. Har noen rukket å kopiere lenken til bildet vil de fortsatt kunne se det.

Dette gjelder ikke alle slettede bilder, men en betydelig andel, skriver Daily Mail.

Skal slettes innen 45 dager Ars Technica skapte oppmerksomhet rundt temaet i 2009, men forteller om bilder som ble slettet den gang, og fremdeles er tilgjengelig via lenke - tre år seinere.

Fredag innrømte Facebook at deres eldre system for lagring av opplastet innhold, ikke alltid sletter bilder innen en rimelig periode, selv om de umiddelbart ble slettet fra nettstedet.

Facebooks talsmann Frederic Wolens forteller til teknologi-nettstedet at selskapet jobber med et system som vil gjøre at bildene slettes permanent innen 45 dager etter at man sletter det. Alle Facebook-brukere skal være overført til det nye systemet innen én til to måneder.

Lovet også for tre år siden I mellomtiden ligger bildene du ante fred og ingen fare om, fordi du slettet dem for lengst, fremdeles tilgjengelig på Internett.

Også i 2009 fortalte Facebook til Ars Technica at de jobbet med å få ned tiden for varig sletting, uten at det har skjedd.

Bildene blir liggende så lenge fordi Facebook har en backoppløsning hvor de kopierer alt av bilder og innhold. Dette gjør at det fremdeles vil finnes direktelenker, selv om den synlige koblingen er borte.

Steinaldernivå Christian Meyer, seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring og ansvarlig for slettmeg.no mener man ikke har kommet lenger enn til steinalderen når det kommer til håndteringen av sosiale medier.

- Folk har et for liberalt forhold til det å spre informasjon på Internett. Det er faktisk straffbart å publisere bilder av andre uten deres godkjenning. Det blir aldri rettsak av slikt, selv om man gjerne skulle hatt det for å statuere et eksempel, sier Meyer.

Et hvert bilde som legges på Internett blir plukket opp av en rekke søkemotorer. Disse søker seg gjennom milliarder av sider og sletter derfor ikke bildet før neste gang de kommer til akkurat den filen, og oppdager at den ikke er der lenger. Dette gjør at Meyer mener man kan legge til to uker på de 45 dagene Facebook setter som maksgrense før et bilde blir permanent slettet.

- Vi skal være glade for at Facebook tar tak i problemet og at det finnes en mulighet for å slette, sier Meyer på spørsmål om 45 dager er tilstrekkelig.