- Bildet er sannsynligvis tatt i løpet av den siste måneden. Vi jobber ut fra at han fortsatt lever

Opplyser utenriksminister Børge Brende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende (H) møtte i ettermiddag pressen for å orientere om saken der norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er kidnappet i Syria.

- IS' offentliggjøring av kidnappinga av Grimsgaard-Ofstad er en ny alvorlig utvikling i saken. Offerets familie har i dag gitt uttrykk for den fortvilelsen de føler. Det er vanskelig å se for seg den utryggheten og uvisstheten de har levd med i åtte måneder, og fortsatt lever med, sier han.

- Sannsynligvis i live Brende sier UD har hatt løpende kontakt med familien, og at han selv har snakket med dem.

- Det er viktig å holde kontakt med familien. Dette gjelder både i forbindelse krisestab og arbeidet med saken. Krisestaben som jobber med saken har vært operativ i over åtte måneder. Vi legger ned mye arbeid sier han.

- Basert på bilde i går og vår vurdering er bildet sannsynligvis tatt den forrige måneden. Vi jobber med det utgangspunkt at han fortsatt lever, sier han.

Politiets krise- og forhandlingstjeenste, PST, POD, Kripos og E-tjenesten har vært involvert i UDs krisestab som jobber med saken. Brende opplyser at det er 25-30 personer som er involvert i arbeidet med i krisestaben.

Offentliggjøring kan gjøre det vanskeligere - Dette er en svært vanskelig sak, og IS' offentliggjøring kan gjøre at det blir enda vanskeligere, sier Brende.

Han sier norske myndigheter samarbeider tett med andre myndigheter, og sier målet er å få Grimsgaard-Ofstad tilbake til Norge.

- Vi vet at han dro inn til Syria, og legger til grunn at det var frivillig. Vi ønsker ikke å spekulere rundt dette. Vårt mål er å ivareta familiens interesse og få han tilbake til Norge innenfor folkerettens adgang, sier han. 

- Er det en fare for at han er omkommet?

- Vi legger til grunn at bildet som ble publisert i går er det siste bildet av Grimsgaard-Ofstad, og at dette er tatt den siste måned. På basis av dette, legger vi til grunn at han fortsatt er i live, sier Brende.

Statsminister Erna Solberg bekreftet i går kveld at en nordmann er tatt til fange i Syria, og at «alt tyder på at det er IS som står bak».

Solberg opplyste at norske myndigheter ble gjort kjent med den mulige kidnappingen i slutten av januar.

KIDNAPPET: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48). Foto: Privat
KIDNAPPET: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48). Foto: Privat Vis mer