RASER: Dette bildet, tatt av Det hvite hus' fotograf, har satt sinnene i kok i Polen. Signeringen av en avtale mellom USA og Polen var i utgangspunktet ikke offentlig. Foto: Det hvite hus / Donald Trumps Twitter
RASER: Dette bildet, tatt av Det hvite hus' fotograf, har satt sinnene i kok i Polen. Signeringen av en avtale mellom USA og Polen var i utgangspunktet ikke offentlig. Foto: Det hvite hus / Donald Trumps TwitterVis mer

Bildet får polakkene til å rase: «Respektløst» og «en hån»

- Budskapet er klart: Amerikanerne respekterer ikke polakker.

Da Polens president besøkte USAs hovedstad Washington D.C. og president Donald Trump denne uka, la Trump ut en rekke bilder fra besøket på Twitter.

Deriblant bildet du ser øverst i denne artikkelen. I Twitter-meldingen skrev Trump:

«I dag var det min store ære å ønske Polens Andrzej Duda velkommen til Det hvite hus».

MØTES: Donald Trump og Erna Solberg møtes i dag for samtaler i Det hvite hus. Video: CNN Vis mer

Men bildet har skapt furore i Polen.

«Fort Trump»

Polen er et av få land i Europa hvor befolkningen i større grad enn ellers på kontinentet, har et ålreit inntrykk av USAs president, skriver Washington Post.

Det gjenspeilet også Duda da han besøkte Det hvite hus tirsdag. Under en felles pressekonferanse etter møtet mellom stats- og regjeringssjefene, gjentok Duda Polens ønske om å bygge en permanent amerikansk militærbase i Polen.

Duda sa at han til og med ville kalle basen «Fort Trump». En av mange smigrende uttalelser Duda kom med om den amerikanske presidenten under besøket.

Duda forlot også Det hvite hus med en avtale som sier at USA og Polen skal styrke båndene mellom landene.

PUS I MONITOR: Statsviter Jerzy Targalski ble intervjuet av nederlandsk TV om den polske høyesterettskrisen. Det som så skjer har gjort han til en internetthit. Video: Rudy Bouma / Nieuwsuur Vis mer

Tettere samarbeid om forsvar, energi, handel og sikkerhet er akkurat det Polen ønsker av USA. Og i avtalen som ble signert, fikk polakkene det.

Men det er hva som skjedde under selve signeringen, som i utgangspunktet ikke var offentlig, som har fått polakker til å rase.

Smilende Duda

Og da er vi kommet tilbake til bildet, som ble foreviget av den offisielle Hvite hus-fotografen.

Bildet er tatt i Det ovale kontor, og viser Trump bak det berømte «Resolute»-skrivebordet.

Duda står ved siden av, og smiler - tilsynelatende tilfreds.

Trumps ansikt kan ikke akkurat beskrives som smilende, men det er ikke ansiktsuttrykket til verdens mektigste mann polakkene har et problem med.

Det faktum at Trump sitter og at Duda står, det er dét som problemets kjerne, melder Washington Post.

«En hån»

TALTE: Donald Trump talte til folket i den polske hovedstaden. Video: AP Vis mer

«Det er hyggelig av Trump at han flyttet seg, ellers ville vår president vært nødt til å signere dokumentene mens han sto på knærne», skriver Pawel Zuchowski, en polsk radiokorrespondent, på Twitter.

Det er andre som ser langt mer alvorlig på saken.

Den polske nettavisa Gazeta har intervjuet diplomatiforskeren Janusz Sibora, som kaller hendelsen «en hån».

- Budskapet er klart: Amerikanerne respekterer ikke polakker. Hvis vi signerer et så viktig dokument på denne måten, må vi spørre oss selv om ikke dette var skadelig for Polens ære, sier Sibora.

Videre sammenlikner nettavisa Gazeta tirsdagens signering i Det hvite hus med signeringen av felleserklæringen mellom Nord-Koreas Kim Jong-un og Trump i juni.

KIM OG TRUMP: Det var noe sånn som dette avisa Gazeta hadde sett for seg. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
KIM OG TRUMP: Det var noe sånn som dette avisa Gazeta hadde sett for seg. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Og bemerker at begge statslederne satt bak det samme bordet.

Fredsprisvinner ut

Polens tidligere president Lech Wałesa reagerer også på bildet av Duda og Trump.

Wałesa vant i 1983 Nobels fredspris for kampen for organisasjonsfrihet bak det sovjetiske jernteppet.

Han har tidligere møtt Trump, før sistnevnte ble president. Og onsdag delte han dette bildet av de to på Facebook, og skrev:

«Finn forskjellen»

«FINN FORSKJELLEN»: I dette udaterte bildet sitter Lech Wałesa, mens Trump står. Et humoristisk stikk mot Duda. Foto: Facebook / Lech Wałesa
«FINN FORSKJELLEN»: I dette udaterte bildet sitter Lech Wałesa, mens Trump står. Et humoristisk stikk mot Duda. Foto: Facebook / Lech Wałesa Vis mer

Også Dudas politisk opposisjon og andre tidligere regjeringsmedlemmer reagerer på bildet.

- Jeg skammer meg, sier Roman Giertych, tidligere visestatsminister i Polen, til avisa Fakt.

Både Trump-administrasjonen og Dudas regjering får sin del av skylda for bildet. Trump-administrasjonen for å ikke gjøre mer stas på Duda-besøket, og Duda-regjeringen for å ikke si fra til Det hvite hus, skriver Washington Post.

Midlertidig Nato-base

Det avtalen mellom Polen og USA som ble signert tirsdag ikke inneholdt, var en permanent amerikansk base på polsk jord.

Trump sa imidlertid at hans administrasjon vurderer ønsket seriøst.

- Polen er villig til å bidra stort for at USA skal kunne ha et nærvær i Polen, sa Trump.

Polen har flere ganger oppfordret USA til å sende soldater til landet i frykt for russisk aggresjon. Den polske regjeringen skal ha sagt seg villig til å bidra med to milliarder dollar for å bygge en militærbase til amerikanske soldater, skriver NTB.

Men en permanent amerikansk militærbase i Nato-landet Polen vil ikke bli godt mottatt av Russland, som vil anse en slik base så nær russisk territorium som en truende militær ekspansjon.

Nato har allerede en midlertidig base i Polen som en del av Nato-oppdraget «Enhanced Forward Presence».

Det er ment å stagge det Nato beskriver som russisk aggresjon, og ble opprettet i 2016. Oppdraget består av fire kampklare grupper med Nato-soldater som er stasjonert i henholdsvis Estland, Latvia og Litauen, i tillegg til Polen.

Norge deltar i Nato-oppdraget i Litauen.