Bildet forvirrer

Diskusjonen rundt hva som ses på dette bildet, har gått varm i sosiale medier den siste tiden. Hva ser du?

TIL SKOGS?: Dette bildet skaper forvirring. Hva ser du? Foto: Terri Babers/Jam Press
TIL SKOGS?: Dette bildet skaper forvirring. Hva ser du? Foto: Terri Babers/Jam Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Optiske illusjoner er noe som alltid har fascinert oss. De siste årene har det dukket opp stadig flere tvetydige bilder i sosiale medier som skaper forvirring.

Nå har et nytt bilde sett dagens lys - og diskusjonen rundt hva som ses på dette bildet, har gått varm i sosiale medier den siste tiden.

UVENTET: Linda Merethe Isaksen trodde ikke det hun så, da hun fanget dette øyeblikket på kamera i Alta. Reporter: Christian Wehus. Video: Linda Merethe Isaksen. Vis mer

Det mange opplever som en optisk illusjon har ført til en splittet diskusjon vedrørende om bildet viser en mann med en ryggsekk som går inn i den snødekte skogen, eller om bildet viser en søt svart hund som løper ut av skogen.

Denne gang er det store spørsmålet: Er det en hund? Eller er det en mann? Hva ser du?

«Bob Marley»

- Bildet er tatt i Alaska av Terri Babers. Hun tok bildet mens hun var ute på tur med hunden sin. Puddelen bærer det klingende navnet «Bob Marley Sir Pounce a lot», forklarer Matthew Lidbury i Jam Press overfor Dagbladet.

Selv er Terri Babers overveldet over responsen. På Facebook forteller matmora hvordan hun ble gjort oppmerksom på at bildet hun hadde delt i en puddelgruppe på Facebook, plutselig var blitt et verdenshit.

- Sønnen min kontaktet meg etter å ha sett bildet, fordi han syntes hunden lignet «Bob Marley Sir Pounce a lot». Det er fordi det er «Bob», sa jeg da, skriver hun på Facebook.

Hun la bildet ut i puddelgruppa for å få andre puddeleieres råd om hvordan forhindre frostskader på «Bob»s edlere deler.

- Jeg fikk mange gode råd, men det var mye morsommere å observere hvordan kommentarene utviklet seg. Diskusjonen ble lengre og lengre, og dreide seg til slutt bare om det var en mann eller en hund som gikk i skogen.

Optiske illusjoner

At et bilde kan oppfattes ulikt fra person til person er ikke noe nytt.

NTNU-ansatt Nils Kristian Rossing som jobber på Vitensenteret i Trondheim, opprettet i 2009 en egen utstilling med optiske illusjoner.

- Menneskehjernen er gjennom årelang trening gjennom livet blitt spesialist til å se etter mønster og skape mening. Det skal derfor ikke mye til før vi tolker et tilfeldig mønster som noe som er gjenkjennbart, sier Rossing til Dagbladet.

Selv så han umiddelbart en mann som løper innover i bildet øverst i saken.

- Den har jo alle karakteristiske trekk av en mann eller en gutt, så det er det mest nærliggende. I utgangspunktet ligner den ikke på en hund. Når vi så ser nærmere på «mannen», ser vi at han har en merkelig «sekk» på ryggen. Deretter ser vi at venstre foten bøyer seg feil vei i forhold til at han springer bort fra oss, sier Rossing.

Han forklarer at avvik som det, vil begynne å gjøre oss mistenksomme og vil vil se etter andre løsninger og vil kanskje etter en stund vil se hunden.

Gjennom alle tider har det vært viktig for oss, og hjernen å ta raske beslutninger fram for helt korrekte beslutninger, sier Rossing og påpeker at feil tolkninger derfor er ganske vanlige.

- Den kjappe tolkningen vil i dette tilfelle gi oss mannen, til tross for at hunden i denne sammenhengen kanskje er farligere. Imidlertid ville vi sannsynligvis ikke tolket skikkelsen først som en mann dersom vi så den i bevegelse komme mot oss. Stillbilder er langt lettere å mistolke siden vi blant annet mister perspektivet og det sammensatte synsinntrykket som et dyr eller menneske i bevegelse gir oss, forklarer Rossing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer