Alaska

Bildet går verden rundt

Den utrolige redningsaksjonen av spekkhoggeren på Prince of Wales Island har fått stor oppmerksomhet.

SATT FAST: Flere kom til unnsetning da en spekkhogger ble strandet på Prince of Wales Island i Alaska. Foto: AFP PHOTO /NOAA/CAPTAIN CHANCE STRICKLAND AND CREW OF M/V STEADFAST/HANDOUT/NTB
SATT FAST: Flere kom til unnsetning da en spekkhogger ble strandet på Prince of Wales Island i Alaska. Foto: AFP PHOTO /NOAA/CAPTAIN CHANCE STRICKLAND AND CREW OF M/V STEADFAST/HANDOUT/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag forrige uke fikk flere beboere i Alaska et spesielt syn. En seks meter lang spekkhogger hadde havnet på tørr grunn.

Klokka ni på morgenen lokal tid kom den første telefonen inn til amerikansk kystvakt om den strandede hvalen.

Noen på en båt hadde oppdaget spekkhoggeren på Prince of Wales Island, nær kysten av British Columbia, sa Julia Fair, en talsperson for National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i en e-post til The New York Times.

- Ganske trist

Kort tid etter kom kaptein Chance Strickland og mannskapet på en privat yacht til unnsetning. De sprøytet spekkhoggeren med sjøvann, og håpte at den 13 år gamle hvalen ville flyte tilbake i sjøen med tidevannet.

Kapteinen kunne høre den rope til spekkhoggere som svømte i området.

- Jeg snakket ikke mye hval, men den virket ikke særlig begeistret, sa kaptein Strickland til The New York Times.

NON STOP: Se den ville slosskampen. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Etter hvert kom flere båter til utsetning, med vannbøtter for å fukte hvalen.

- Det kom tårer ut av hvalens øyne. Det var ganske trist, sa kapteinen til The New York Times.

NOAA tok etter hvert over sprøytingen av sjøvann da de kom til stedet. Redningsarbeidet ble delt på både Twitter og TikTok, og i flere medier som The Guardian og CTV News har omtalt saken.

Spekkhoggeren, kjent under navnet T146D, kom seg ut i sjøen ved hjelp av tidevannet som kom klokka to på ettermiddagen lokal tid.

Fare for angrep

At levende spekkhoggere blir strandet er uvanlig, men skjer fra tid til annen, sier eksperter til The New York Times.

RAKKESTAD: Familien i dette huset har blitt venner med en litt uvanlig familie. Video: Audrius Miles / Viralhog. Vis mer

Fem hvaler, inkludert T146D, har blitt registrert som strandet på vestkysten de siste to tiåra, sier Jared Towers, forsker ved Fisheries and Oceans Canada til The New York Times.

- Disse hvalene jaktet sel eller sjøløver og gjorde bare en feil og ble sittende fast da det ble lavvann, sier han.

Når en spekkhogger er strandet på kysten, er den i fare for overoppheting, bli knust av tyngdekraften eller bli angrepet av fugler eller bjørner, skriver avisa.

Mr. Towers sa at det var vanskelig å si hvor lenge hvalen ville ha overlevd hvis tidevannet ikke hadde kommet inn. Han sa at han hadde hørt om en hval som levde etter å ha ventet elleve timer på at vannet skulle stige.

Fordi T146D fortsatt er ung, var kroppen liten nok til at den ikke ville bli knust av tyngdekraften, sier han og legger til at spekkhoggeren overlevde med bare overflatiske kutt og skrubbsår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer