IKKE OFFENTLIGGJORT: Dette er det første undervannsbildet som viser hovedlekkasjen. Bildet viser hvordan de forsøker å senke en såkalt «flosshatt» over den enorme oljelekkasjen. Foto: BP
IKKE OFFENTLIGGJORT: Dette er det første undervannsbildet som viser hovedlekkasjen. Bildet viser hvordan de forsøker å senke en såkalt «flosshatt» over den enorme oljelekkasjen. Foto: BPVis mer

Bildet oljegiganten ikke ville at noen skulle se

Sitter på undervannsbilder og video som viser hovedlekkasjen i Mexicogolfen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Først tre uker etter at boreriggen Deepwater Horizon eksploderte og tok fyr, har oljeselskapet BP motvillig offentliggjort bilde av hovedlekkasjen. Det er for å vise hvordan de forsøker å stanse oljeutslippet ved å senke en såkalt «flosshatt» over lekkasjen.

Men hadde undervannsbilder blitt gjort tilgjengelig tidligere kunne det ha gitt uavhengige eksperter muligheten til å vurdere omfanget av skadene og oljeutslippene. Det sier professor Eric Smith, ved Tulane University til amerikanske ABC News.

For mens det storstilte oppryddingsarbeidet har pågått, har selskapet døgnet rundt overvåket oljeutslippet i Mexicogolfen ved hjelp av kameraer festet til undervanns-fartøyer.

- Jeg kan gå ned korridoren her og se på det, men jeg kan ikke dele det med noen uten tillatelse fra BP, sier en ansatt ved Oceaneering International, selskapet som har drevet u-båtene som er brukt i filmingen.

Har også videoI går, i all stillhet, ble det første bildet av den største lekkasjen publisert på BPs hjemmeside. Det skjedde etter politisk press, ifølge amerikanske medier.

BP sitter også på videomateriale, som det er uvisst når blir lagt fram.

Under den pågående høringen i Senatet, måtte BP svare på hvorfor bildene ikke er offentliggjort på et tidligere tidspunkt.

- Etter det vi forstår er det mye mer som skal publiseres. Vil du komme tilbake med det? Vi vil være svært interessert i å gjøre det offentlig tilgjengelig, sa senator Barbara Boxer.

Sjef for BP America, Lamar McKay, fortalte senatskomiteen at bildematerialet forvaltes av både selskapet og myndighetene på deres felles kommandosentral for operasjonen i New Orleans.

HÅPET: Den enorme boksen veier 100 tonn. En kran senker den 1500 meter ned til havbunnen. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/SCANPIX
HÅPET: Den enorme boksen veier 100 tonn. En kran senker den 1500 meter ned til havbunnen. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/SCANPIX Vis mer

Talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, sier imidlertid det er BP som sitter på opptakene, og avgjørelsen å publisere ligger hos selskapet.

Feil på sikkerhetsventil
Høringen i Senatet har så langt vist at de ansvarlige i de tre involverte selskapene, BP, Transocean og Halliburton, legger skylda på hverandre for det som trolig er den største oljelekkasjen siden Exxon Valdez-ulykken i 1989.

Samtidig er det avdekket at sikkerhetsventilen som skulle ha hindret utblåsningen og stanset lekkasjen i Mexicogolfen hadde et flatt batteri i kontrollkretsen, lekkasjer i hydraulikken, en ubrukelig testversjon av apparaturen som skulle ha kuttet oljestrømmen og et kutteverktøy som ikke var kraftig nok til å kutte gjennom skjøter som utgjorde 10 prosent av borepipen.

Det ble også vist til en internrapport fra Transocean, som viste til «260 feilmodus, som kunne gjøre det nødvendig å fjerne sikkerhetsventilen».

- Hvordan kan noe som har 260 feilmodus betraktes som garantert feilfri? spurte representanten Bart Stupak, ifølge Washington Post.

11 mennesker mistet livet da Deepwater Horizon eksploderte og brant. Det fryktes at så mye som 800 000 liter olje per døgn renner ut i havet.

Senker gigangtboksSelskapet BP, ansvarlig for det enorme og pågående oljeutslippet, forsøker å kapsle inn en av lekkasjene med en enorm boks.

Håpet er at den enorme stål- og betongkonstruksjonen på 100 tonn kan samle opp 85 prosent av oljen og lede sølet til en tanker på overflaten.

Operasjonen er imidlertid risikabel, og er aldri før forsøkt på denne typen dyp, rundt 1500 meter, hvor trykket er knusende.