Bildet på krisa

Tyskland er lammet av kriser. Statsminister Olaf Scholz og hans regjering har aldri vært mer upopulær. Det fikk han merke under regjeringens åpne dag søndag.

PROTEST: Et av Tysklands største problemer er gass fra Russland, som de er avhengig av. Det hadde disse kvinnene kraftige innvendinger mot. Foto: JENS SCHLUETER / AFP
PROTEST: Et av Tysklands største problemer er gass fra Russland, som de er avhengig av. Det hadde disse kvinnene kraftige innvendinger mot. Foto: JENS SCHLUETER / AFP Vis mer
Publisert

Det skulle være en hyggelig dag der Tysklands utøvende regjering har kontakt med vanlige folk. Folket skulle få bli kjent med statsminister Olaf Scholz og regjeringens indre og han skulle få bli kjent med og høre fra dem.

Men det ble kanskje litt for nært og nakent for den sosialdemokratiske lederen under myndighetenes åpne dag ved statsministeranlegget i Berlin.

FRAKTET VEKK: Det ble ingen selfie, men lekepengene ble kastet rundt den smilende statsministeren. Foto: Reuters / Michele Tantussi
FRAKTET VEKK: Det ble ingen selfie, men lekepengene ble kastet rundt den smilende statsministeren. Foto: Reuters / Michele Tantussi Vis mer

Tusenvis til stede

Tusenvis av mennesker hadde møtt opp for å hilse på og ta bilder med Scholz og hans statsråder. Det var nettopp det to kvinner gjorde da statsministeren selv og samtlige tilskuere fikk seg et sjokk.

Plutselig tok de to kvinnene av seg klærne på overkroppen, og de ble stående igjen toppløse med et klart politisk budskap skrevet på huden.

«Gass-embargo nå» var beskjeden, samtidig som de to kvinnene kastet lekepenger rundt seg.

LURT: Kvinnene ville ikke ha selfie med statsministeren, men fikk kameraene rettet mot seg. Foto: AP Photo/Michael Sohn
LURT: Kvinnene ville ikke ha selfie med statsministeren, men fikk kameraene rettet mot seg. Foto: AP Photo/Michael Sohn Vis mer

Beskjeden var klar: Stopp importen av russisk gass. Tyskland er svært avhengig av gassforsyninger fra Russland, og full stans i leveransene har så langt ikke vært aktuelt for Scholz' regjering. Omfattende tiltak for å dempe avhengigheten er imidlertid satt i gang, blant annet satsing på alternative energikilder og import av flytende naturgass via sjøveien.

Fraktet vekk

Scholz reagerte rolig under opptrinnet, mens vaktene hans kom raskt til mens kvinnene skal ha ropt slagord.

Det er uklart hva slags reaksjon dette fikk for kvinnene, som seinere ble ført vekk av politi.

UPOPULÆR: Scholz og hans regjering har aldri vært mer upopulær. Foto: JENS SCHLUETER / AFP
UPOPULÆR: Scholz og hans regjering har aldri vært mer upopulær. Foto: JENS SCHLUETER / AFP Vis mer

Men det klare politiske budskapet er også illustrerende for de pågående kjempeproblemene Tysklands regjering står i.

Energikrise som følge av gass-stans fra Russland og manglende innenlandsproduksjon, en alvorlig tørke i Tyskland og stigende inflasjon.

Alt dette gjør at Tyskland står i fare for resesjon, og regjeringen får kritikk for manglende handlekraft.

Slaktes på målingene

Det kommer også særdeles tydelig fram i en fersk meningsmåling fra søndagsutgaven til den tyske storavisa Bild.

I målingen til Bild am Sonntag scorer nemlig regjeringen historisk lavt, bare elleve måneder etter han vant valget og åtte måneder etter at han tok over roret.

Meningsmålingen viser at 62 prosent er misfornøyd med Scholz' innsats, sammenliknet med 39 prosent i mars. Bare 25 prosent mener han har gjort en god jobb, ned fra 46 prosent i mars.

Både Miljøpartiets egen finansminister og De konservatives leder ville havnet før Scholz i et direkte ministervalg i dag, slår avisa fast.

Tallene for regjeringen bestående av hans Sosialdemokratiske parti, de økonomisk liberale Fridemokratene og De Grønne er ikke noe bedre. 65 prosent mener regjeringen gjør en dårlig jobb, opp fra 43 prosent i mars og bare 27 prosent sier de er fornøyd med regjeringens jobb.

Målingen viser også at de konservative opposisjonspartiene vinner terreng mot regjeringspartiene.

Canada-besøk

Scholz reiser demme uka til Canada hvor alternativer til russisk gassforsyning står øverst på agendaen.

Canada-besøket vil vare i tre dager, og Scholz tar med seg økonomiminister Robert Habeck for å prate med Canadas statsminister Justin Trudeau.

Det er ventet at de to landene vil bli enige om tettere samarbeid om produksjon og transport av hydrogen. På agendaen står også forsyning av flytende naturgass (LNG) og utvinning av ulike mineraler i Canada.

Videre politisk, økonomisk og militær støtte til Ukraina vil også bli tema mellom de to regjeringssjefene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer