<strong>TYNN:</strong> Den tynne binna og hennes to barn vekker oppsikt. Foto: Rolf Hicker
TYNN: Den tynne binna og hennes to barn vekker oppsikt. Foto: Rolf Hicker Vis mer

Bildet skaper bekymring

En oppsiktsvekkende tynn grizzlybjørn skaper bekymring i Canada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For omkring halvannen uke siden delte friluftsfotografen Rolf Hicker bilder av en tilsynelatende utsultet bjørnefamilie ved kysten av Britisk Columbia i Canada.

Bjørnenes helsetilstand skaper bekymring særlig fordi de snart går inn i dvale for vinteren. Det vil si at den må klare seg i rundt et halvt år uten mat og drikke.

Bjørnen går i dvale med opplagret fett for å klare seg.

- Min hovedbekymring er at dersom ingenting blir gjort, så vil de dø. De kommer ikke til å klare seg. De vil ikke overleve vinteren dersom de er så utmagrede, sier Jake Smith, tilsynssjef ved Mamalilikulla First Nation.

MIDT PÅ VEIEN: Cari McGillivray trodde hun hadde fanget to rovdyr i en brutal slåsskamp, så ser hun hva som lusker i bakgrunnen. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Drastisk endring

Årsaken til dyrenes reduserte helsetilstand skal skyldes en oppsiktsvekkende nedgang i laksebestanden i området. Området skal nemlig være inne i sin verste laksesesong på omkring 50 år, sier lokale fiskere ifølge CNN.

- Jeg har ikke sett en eneste laks i elva så langt i år. Bjørnene sulter og det knuser hjertet mitt, skriver frilansfotograf Hicker i innlegget.

Disse bjørnene er holdt under oppsyn gjennom flere år.

- De har endret seg drastisk bare på noen måneder. Disse bjørnene er i trøbbel, sier tilsynssjef Smith.

Bekymret

Professor ved University of British Columbia, Brian Hunt, er sjokkert over bjørnenes helsetilstand. Han mener at dette indikerer at ikke alt er som det skal med økosystemet i området.

- Det er veldig bekymringsfullt å se dette. En utrolig dyreart på toppen av næringskjeden som helt tydelig sliter, sier han til Vancouver Sun.

Årsaken til nedgangen i laksebestanden skal være økende temperaturer over tid som skyldes de pågående klimaendringene. Temperaturene var særlig høye fra 2015 til 2018 og førte til en marin hetebølge, sier forskere ifølge avisa.

Dette anser professor ved institutt for biologi på NTNU, Ole Kristian Berg, som en plausibel forklaring til at bjørnene nå sliter.

- Det er godt mulig at høyere temperaturer påvirker tilstanden til laksen, som videre påvirker bjørnene, sier Berg til Dagbladet.

Fettinnhold

Han forklarer at dette kan føre til mindre rogn og fett på laksen.

- Laks er særlig viktig for bjørnen på høsten, ettersom den lagrer opp fettressurser til vinteren. Bjørnen er helt vill etter fisk og særlig rogn fordi det er så høyt fettinnhold i det.

- Har bjørnen lite mat, så etterlater den seg bare fiskens kjevebein. Dersom bjørnen er skikkelig mett og bare ønsker seg en laks til dessert, så klipper den av hodeskallen og slurper i seg hjernen på grunn av fettinnholdet i hjernemassen, avslutter professor Berg.

Hatmeldinger

Bjørnene spiser både bær og planter, men det er hovedsakelig laks de lever på. Smith sørget nylig for at hele 500 laks ble tatt med til elva - og bjørnene skal så ha begynt å forsyne seg med en gang.

Ikke alle bjørnene i området skal være like tynne som bjørnen som er avbildet. Men flere av dem begynner å flytte seg til andre områder i søken etter mat.

Dette gjør at det er observert bjørn flere steder det ikke er vanlig i Canada.

Frilansfotograf Hicker avslører overfor Vancouver Sun at han er blitt bombardert med e-poster fra folk som anklager ham for å spre falske nyheter om klimaendringene.

- Du vil ikke tro hvor mange hatmeldinger jeg mottar. Men jeg bryr meg ikke fordi jeg tenker på barna mine og på folk. Dersom vi ikke retter oppmerksomheten mot dette nå, hvordan skal vi da klare å gjøre endringer? spør Hicker.

Massedød

Alaska er også rammet av en massedød av laks.

En stund framsto massedøden som et mysterium for forskerne. Det var tegn til verken parasitter eller infeksjoner, og nesten all fisken hadde levedyktige egg innvendig.

Men da laksedøden kom på samme tid som en unormal hetebølge har preget Alaska-sommeren, har forskerne konkludert med at fiskene døde som følge av hetebølgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer