USA:

Bildet skapte sjokkbølger

Skarpskytteren peker våpenet mot fotballbanen. Det vakte stor oppsikt da bildet nådde offentligheten.

SKAPTE REAKSJONER: Dette bildet av et skarpskyttergevær inne på en fotballstadion i USA ble lekket på sosiale medier i 2012. Kort tid etter at bildet ble publisert ble det kjent at det var vanlig praksis å plassere en skarpkytter på store arrangementer på den kjente stadioen i Indianapolis i USA. Foto: Skjermdump / Facebook
SKAPTE REAKSJONER: Dette bildet av et skarpskyttergevær inne på en fotballstadion i USA ble lekket på sosiale medier i 2012. Kort tid etter at bildet ble publisert ble det kjent at det var vanlig praksis å plassere en skarpkytter på store arrangementer på den kjente stadioen i Indianapolis i USA. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om en måned skal Super Bowl LVI gå av stabelen i California i USA. Et arrangement som er verdenskjent for fotballspill, lange reklamer og spektakulær pauseunderholdning.

I forkant av finalen har det dukket opp bilder fra 2012, som viser hvor seriøst aktørene av arrangementet tok finalen for ti år siden.

De aktuelle bildene dukket opp på sosiale medier etter Super Bowl XLVI i 2012 på Lucas Oil Stadium i Indianapolis, da New York Giants spilte mot New England Patriots.

70 000 fans

En folkemengde på 70 000 fans var på stadion for å overvære landets største sportsbegivenhet, uten å vite at de var konstant overvåket av en SWAT-skarpskytter.

Personen med skarpskyttergeværet var plassert høyt over tilskuerne i det som omtales som «et rede», melder nettstedet Boss Hunting og Business Insider.

Det tok ikke lang tid etter at bildene ble delt i 2012, før de ble slettet igjen.

De første bildene som ble lagt ut i sosiale medier viste først våpenet og så en Indianapolis SWAT-skarpskytter som bemannet en spesialbygd rifle.

SNIPER: Her ser man skarpskytteren sitte i «redet» sitt, klar til å eliminere plutselige trusler. Foto: Skjermdump / Facebook
SNIPER: Her ser man skarpskytteren sitte i «redet» sitt, klar til å eliminere plutselige trusler. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

Vanlig praksis

Det var mange tilskuere i USA som ikke ante at det har vært vanlig praksis ved store arrangementer ved Lucas Oil Stadium, hvor det amerikanske fotballaget Indianapolis Colts spiller sine hjemmekamper.

Det var Cowboys-eieren selv, Jerry Jones, som bekreftet overfor CNN i 2011 at han bygget sin nye stadion med flere skarpskytterreir installert.

«THE VOICE»: Jørgen Dahl Moe har fått mye oppmerksomhet etter sin opptreden, men det er ikke første gang vi har sett ham på TV. Reporter: Celina Morken. Video: Rød Løper/Steffen Pettersen. TV 2. NRK. Vis mer

Ved den avbildede anledningen fra Super Bowl-finalen i 2012 ble det bekreftet at politiet brukte kikkerter og ikke kikkertsiktene på riflene sine når de speidet utover folkemengdene.

De hadde riflene på en armlengdeavstand i tilfelle det hadde vært nødvendig for å eliminere raske trusler.

Ifølge Business Insider antas det at skarpskyttere er plassert ut ved alle Super Bowls.

Det får fortsatt mange til å reagere, den dag i dag.

Under Super Bowl-finalen i 2012 var det New York Giants som slo New England Patriots 21-17. Det ble aldri rapportert om noen skudd fra skarpskytterreiret.

I år spilles Super Bowl LVI søndag 13. februar på SoFi Stadium i California. Om vaktholdet er likedan som det var i 2012 i Indianapolis, gjenstår å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer