Bildet som ryster USA

USA har mistet over 100 soldater i Irak i april, og stadig flere amerikanere ønsker nå sine tropper hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk meningsmåling viser at 44 prosent av amerikanerne nå ønsker at soldatene skal bli sendt hjem øyeblikkelig. Halvparten av de spurte vil at soldatene skal bli i Irak til en stabil regjering er etablert.

For seks måneder siden ville 32 prosent av amerikanerne sende soldatene hjem.

Begge målinger er fra Pew Research Center.

Mange drept i går

Gårsdagen var nok en blodig dag i Irak. Minst 13 irakere ble drept da missiler eksploderte midt på en travel markedsplass i Sadr-byen i Bagdad, og ei bombe tok livet av 14 mennesker på en buss på vei til hovedstaden.

I Fallujah drepte amerikanske styrker 30 opprørere natt til i går.

Dødstallene for de amerikanske styrkene fortsatte også å stige:

Fem amerikanske soldater ble drept i et rakettangrep mot en militærbase nord for Bagdad. Seks soldater ble skadet.

515 amerikanske soldater har mistet livet i kamper i Irak siden krigen begynte i mars i fjor. Over en femtedel ble drept denne måneden.

Paralleller til Vietnam

De stigende tapstallene i Irak får stadig flere amerikanere til å dra paralleller til Vietnamkrigen.

- Bushs uttalelse om at ingen dør forgjeves i Irak, er akkurat hva vi sa i Vietnam, sier Nancy Lessin til Financial Times.

Hun var med på å starte kampanjen «Send troppene hjem nå».

- Vi får en overflod av e-post. Vi tror helt sikkert at en voksende del av den amerikanske befolkningen ser at situasjonen forverres så lenge det er en militær okkupasjon, sier Lessin.

I Bagdad holdt folk i går opp blodige kroppsdeler foran TV-kameraer, og anklaget amerikanske helikoptre for å ha avfyrt missiler mot markedet. «Dette er Bush» hadde noen skrevet på et dødt esel.

Siden 1991 har forsvarsdepartementet forbudt mediene å filme når flyene med døde soldater lander i USA.

Ville stoppe bildene

Fredag ble hundrevis av bilder av kister drapert i amerikanske flagg, distribuert på Internett og gjennom nyhetsbyrået AP.

Forsvarsdepartementet ville først stoppe bildene, men ble tvunget til retrett etter at en aktivist anket beslutningen ved hjelp av lover som sikrer informasjonsfriheten.

- For å være ærlig ønsker vi ikke at levningene etter våre soldater som har ofret seg i kampen, skal bli utsatt for uberettiget og uverdig oppmerksomhet, sier John Molino i det amerikanske forsvarsdepartementet.

OPPRØRER AMERIKANERNE: Bilder av falne soldater som er sendt hjem fra Irak, kan være i ferd med å snu den amerikanske opinionen. Stadig flere amerikanere ønsker nå at USA skal trekke soldater ut av Irak.