Det har blitt registrert en rekke etterksjelv i Mount Mantap, fjellet der Kim Jong-un og det nordkoreanske regimet gjennomfører sine atomprøvesprenginger. De siste målingene gir grunn til bekymring. Foto: KCNA / Norsar
Det har blitt registrert en rekke etterksjelv i Mount Mantap, fjellet der Kim Jong-un og det nordkoreanske regimet gjennomfører sine atomprøvesprenginger. De siste målingene gir grunn til bekymring. Foto: KCNA / NorsarVis mer

Bildet som skaper bekymring rundt Kims atomfjell

Forskere frykter Nord-Koreas prøvesprengninger kan utløse en atomkatastrofe. Nye målinger gjort lørdag vekker mer bekymring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geologer fra hele verden har advart om at en ny nordkoreansk atomprøvesprengning kan føre til at fjellet Mantap, der testene gjennomføres, sprekker opp. Det kan i verste fall føre til en atomkatastrofe med enorme konsekvenser.

Likevel ser både etterretningskilder, geologer og andre overvåkningsorganer flere tegn til at diktator Kim Jong-un har igangsatt forberedelsene til en ny atomprøvesprengning det samme stedet.

Nye skjelv

Lørdag ble det registrert to mindre jordskjelv i Nord-Korea, som geologer knytter direkte til fjellet der regimets sjette, og foreløpig kraftigste, atomprøvesprengning fant sted 3. september i år.

Det norske seismiske observatoriet Norsar registrerte det som først ble oppfattet som nye etterskjelv klokka 7.13 lørdag morgen.

Mens det tidligere har blitt antatt at etterskjelvene er naturlige resultater av prøvesprengningen 3. september, som flyttet på jordskorpa, har det siden begynt å versere nye teorier.

- Bomba 3. september var megastor, og det kom et etterskjelv noen minutter seinere - som er helt normalt og forventet. Det ble også dokumentert setninger i fjellet et stykke unna. Men så begynte de små etterskjelvene, sier Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør ved det norske seismiske observatoriet Norsar, til Dagbladet.

ETTERSKJELV: Figuren viser signalene på en stasjon i Kina. Dette er for svake signaler for langt unna til at de sees på Norsars stasjoner i Norge. Øverst ser man atombombesprengingen, deretter alle etterskjelvene. Figur: Norsar
ETTERSKJELV: Figuren viser signalene på en stasjon i Kina. Dette er for svake signaler for langt unna til at de sees på Norsars stasjoner i Norge. Øverst ser man atombombesprengingen, deretter alle etterskjelvene. Figur: Norsar Vis mer

Frykter nye tester

Det er ikke mulig å si med sikkerhet hva som forårsaker rystelsene, bortsett fra at det ikke dreier seg om nye atomprøvesprengninger.

- Men vi reagerer på at skjelvene finner sted på et tidspunkt som faller innenfor nordkoreansk arbeidstid. De kommer også to og to sammen, i et område hvor det i utgangspunktet ikke skal være jordskjelv.

Flere eksperter tror derfor at skjelvene kan skyldes sprengningsarbeider i fjellet. Det vil i så fall kunne tyde på at Kims regime forbereder en ny atomprøvesprengning.

Det stemmer også bra overens med funn gjort av sørkoreansk etterretning, som i oktober hevdet at Nord-Korea graver to nye tunneler i fjellet, ifølge Reuters.

- Det er antatt at tunnelinngangen som ble brukt til prøvesprengningen 3. september er oppbrukt. Mye tyder på at de har en inngang til i beredskap, samtidig som det ser ut som om de jobber med å grave en ny tunnel. Derfor blir man også bekymret for disse rystelsene, sier Lycke.

AVANSERT: Nord-Korea gjennomførte i natt nok en vellykket prøveoppskyting av en interkontinental ballistisk missil (ICBM). Missilen var en time i lufta og landet utenfor Japan. Eksperter CNN har vært i kontakt med, sier at missilen er så avansert at den kan lande «omtrent hvor som helst». Les mer om TV-anker Ri Chun-hee: https://www.dagbladet.no/n... Vis mer

- To muligheter

Det er imidlertid ikke mulig å måle sprengninger, da den nærmeste målestasjonen ligger rundt 400 kilometer unna Mount Mantap. Det de derimot kan måle er effekten av de antatte sprengningene, når deler av fjellet raser sammen etter en eksplosjon.

- Det er også grunnen til at signalet ser tektonisk ut, og ikke som en sprengning, sier Lycke og legger til:

- Det er så enkelt som at det er finnes to mulige svar på disse observasjonene. Enten så skylles rystelsene sprengninger, eller så er det tunneler som kollapser av seg selv. Omstendighetene rundt gjør at det kan se ut som sprengninger, uten at det er mulig å fastslå det, sier hun.

Gårsdagens rystelser ble målt til mellom 2,4 og 3,3. Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS sier at det trolig dreier seg om etterskjelv etter den sjette atomprøvesprengningen.

- Når du har en stor prøvesprengning som dette, så flytter det på jordskorpa i området rundt - og det vil ta en stund før det normaliserer seg. Vi har sett flere hendelser som dette siden den sjette testen, sier en talsperson for USGS til Reuters.

Lycke vil ikke utelukke at nettopp dette er en mulighet:

- Det er fullt mulig. Man så også etterskjelv i Nevada-ørkenen lenge etter de amerikanske prøvesprengningene. Men i Nord-Koreas tilfelle så er det de negative indisiene som gjør at man blir bekymret, sier hun.

Skremmende bilde

En potensielt livsfarlig ordkrig mellom Donald Trump og Kim Jong-un, et overraskende tempo og en tilsynelatende suksess i Nord-Koreas rakett- og atomvåpenprogram, en pågående historisk stor militærøvelse i lufta ved grensa til Nord-Korea og en totalt manglende vilje til å møtes for reelle diplomatiske forhandlinger.

Totalen tegner et skremmende bilde av en potensielt ødeleggende krig på den koreanske halvøya. En slik krig «vil være en katastrofe med globale konsekvenser. Ikke bare for regionen, men for hele verden», sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til NTB mandag.

Det internasjonale samfunnet, med FN i spissen, jobber derfor på spreng for å få Nord-Korea til å stanse testene av landets missil- og atomvåpenprogram.