Bildet som skaper raseri i Europa: - Nye SOS Rasisme sprer jødehat og nazistempler det jødiske samfunnet

Fransk SOS Rasisme og europeiske antirasister krever at den norske avleggeren legger ned, og stanser bruken av den gule hånda.

KREVER NEDLEGGELSE: Lederen av franske SOS Racism er ikke nådig i sin kritikk av norske Nye SOS Rasisme, etter at organisasjonen ville nekte en appellant fra det jødiske miljøet å tale i Bergen, før de markerte overgrepene mot jøder med slagordet "Sionisme er rasisme": - Skift navn, sier Dominique Sopo. Foto: SOS Racism og faksimile fra nyesos.no
KREVER NEDLEGGELSE: Lederen av franske SOS Racism er ikke nådig i sin kritikk av norske Nye SOS Rasisme, etter at organisasjonen ville nekte en appellant fra det jødiske miljøet å tale i Bergen, før de markerte overgrepene mot jøder med slagordet "Sionisme er rasisme": - Skift navn, sier Dominique Sopo. Foto: SOS Racism og faksimile fra nyesos.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nye SOS Rasisme forsøker å bygge seg opp som en ny, landsdekkende organisasjon i Norge, med lokallag og cafeer for ungdom i flere store byer.

Nå får organisasjonen flengende kritikk fra europeiske antirasister, etter et arrangement for å minnes Krystallnatten og overgrep mot jøder 9. november.

Den franske SOS Racisme og den europeiske antirasistiske paraplyorganisasjonen EGAM, ber den norske organisasjonen Nye SOS Rasisme endre navn, slutte å bruke den gule hånda som symbol - og aller helst legge ned.

- Det er med forundring at Frankrike SOS Racisme hører at Nye SOS Rasisme har bestemt seg for å boikotte seremonien for å minnes Krystallnatten i Bergen, på grunn av tilstedeværelsen fra medlemmer i det jødiske miljøet i Norge, sier lederen Dominique Sopo i en uttalelse.

Ifølge arrangørene stilte Nye SOS Rasisme i stedet opp og ropte slagord mot arrangementet i Bergen.

- Sionisme er rasisme Bakgrunnen er en strid mellom Nye SOS Rasisme og andre organisasjoner om hvordan markeringen for å minnes jødeforfølgelsene skal avvikles i norske byer.

Ifølge arrangørene trakk Nye SOS Rasisme i Bergen seg fra arrangementet da det ble klart at Anne Sender, Fritt ord-vinner og tidligere forstander i Det mosaiske trossamfunn (DMT), skulle holde appell.

KRYSTALLNATTEN:

Krystallnatten, betegnelse på natten mellom 9. og 10. november 1938 i Tyskland, da naziregimet iverksatte omfattende voldshandlinger mot jøder og jødisk eiendom i Tyskland og Østerrike. Navnet henspiller på de store mengder glasskår fra vindusruter i de jødisk-eide butikkene som ble knust. Rikskrystallnatten var ordet nazistene selv satte på hendelsen. I mange historiebøker blir derfor navnet Novemberpogromen brukt i stedet. Les mer...

Kilde: Store norske leksikon

DMT fungerer som trossamfunn for mange jøder på Østlandet.

Ingen Dagbladet har kontaktet i Nye SOS Rasisme har villet kommentere saken. I et innlegg på organisasjonens nettsider slår de fast at det er problematisk at jøder som er sionister skal holde taler på Krystallnatten.

«Å akseptere sionisme i markeringen er å akseptere rasisme», står det videre i uttalelsen, som også trekker paralleller mellom nazisme og sionisme.

Den moderne sionismen vokste fram på slutten av 1800-tallet. Kjernen er ideen om at jøder er en nasjon med rett til et eget land.

Anne Sender er selverklært sionist, samtidig som hun har gått offentlig ut og kritisert den Israelske bosettingspolitikken og behandlingen av palestinere på Vestbredden. I etterkant fikk hun voldsalarm av politiet på grunn av trusler. Sender har også etterlyst et større rom for Israel-debatt i det jødiske miljøet.

- Skalkeskjul for jødehat Nå vekker Nye SOS Rasismes opptreden raseri blant antirasistiske organisasjoner i andre europeiske land.

- Nye SOS Rasisme har forrådt den antirasistiske kampen og må snarest endre navn eller legge ned aktiviteten sin. Argumentene deres brukes som skalkeskjul for å spre jødehat, sier Benjamin Abtan, president for Det europeiske grasrotnettverket mot rasisme (EGAM) til Dagbladet.

IKKE VELKOMMEN: Tidligere forstander i Det mosaiske trossamfunn, Anne Sender, mottok Fritt ord-prisen i år. Nye SOS Rasisme trakk seg fra samarbeidet om Krystallnatten da hun skulle holde appell. Her sammen med Jonas Gahr Støre, som får en omvisning i synagogen i Oslo, og Ervin Kohn. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
IKKE VELKOMMEN: Tidligere forstander i Det mosaiske trossamfunn, Anne Sender, mottok Fritt ord-prisen i år. Nye SOS Rasisme trakk seg fra samarbeidet om Krystallnatten da hun skulle holde appell. Her sammen med Jonas Gahr Støre, som får en omvisning i synagogen i Oslo, og Ervin Kohn. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

EGAM har 35 medlemsorganisasjoner i 30 europeiske land. EGAM jobber lokalt og regionalt mot rasisme og hat mot muslimer, jøder og romfolk i Europa. SOS Rasisme-bevegelser i Italia, Danmark og Frankrike er medlemmer. Det samme er britiske Hope not hate.

Sammenliknes med nazister Nye SOS Rasisme trekker også paralleller mellom nazister og jøder som er sionister.

«På samme måte som nazistene ikke ønsket at nasjonen skulle blir uren og fordervet av jøder, ønsker ikke sionistene at staten skal bli fordervet av palestinere.» 

- Som med all moderne antisemittisk retorikk, forsøker man å systematisk stemple det jødiske samfunnet som «nazister», sier Sopo i franske SOS Racisme.

- Å kalle jøder rasister fordi de er sionister, er en del av en velkjent mekanisme for å mistenkeliggjøre jøder og på sikt legitimerere overgrep mot jøder. Ved å erklære dem rasister, så kan man senke deres verdi som mennesker og lettere unnskylde at de ble og blir fordrevet og drept. I historien ser vi hvordan dette har bidratt til at personer, grupper eller stater som har begått overgrep mot jøder fritas fra ansvar, sier Abtan.

Taust Dagbladet har forsøkt å nå et titalls talspersoner, kontorer, tillitsvalgte og aksjonister i Nye SOS Rasisme via telefoner, e-post og sosiale medier for en kommentar. Kritikken som er rettet mot dem i denne saken er sendt på epost og mottatt.

Jan Erik Skretteberg (33), styreleder og kontaktperson for Nye SOS Rasisme, har ikke besvart Dagbladets henvendelser.
Det har heller ikke Åsmund Klokkeide Hatlestad (25), styreleder i Hordaland og styremedlem i Bergen Nye SOS Rasisme, eller Christine Brude (25), leder i Bergen Nye SOS Rasisme og studentlaget i samme by.

Organisasjonen har i stedet for oppdatert nettsiden sin med en engelsk artikkel. To personer har besvart henvendelsene, men uten å svare på kritikken.

- Det er ingen som har noe å kommentere, sier Jon Kristian Sakstrøen Grønli (28), som holder en rekke verv i flere lokallag og er en sentral aktør i organisasjonen.

- HISTORIELØST OG USMAKELIG: Postdoktor Vibeke Kieding Banik ved universitet i Oslo har forsket lenge på jødisk historie. Hun reagerer på retorikken fra Nye SOS Rasisme. Foto: UIO
- HISTORIELØST OG USMAKELIG: Postdoktor Vibeke Kieding Banik ved universitet i Oslo har forsket lenge på jødisk historie. Hun reagerer på retorikken fra Nye SOS Rasisme. Foto: UIO Vis mer

- Jeg har ingen kommentar til Dagbladet, sier Hanne Høglind (25), som er er oppført som nestleder i Nye SOS Rasisme.

- Det krasjet Nye SOS Rasisme var opprinnelige en del av arrangementskomiteen for Krystallnatten i Bergen, helt til Sender ble foreslått som taler på markeringen.

- Da krasjet det for Nye SOS Rasisme, sier Reber Roald Iversen, leder i Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom Bergen.

Iversen har stått ansvarlig for å koordinere Krystallnatt-markeringen i byen sammen med 14 organisasjoner. Sender er også medlem i representantskapet i «Hjelp jødene hjem», men det var klart at hun skulle representere DMT under arrangementet.

- Nye SOS Rasisme argumenterte med at «Hjelp jødene hjem» er en sionistisk, og dermed rasistisk, organisasjon. Resten av oss, som utgjorde et demokratisk flertall blant arrangørene, mente at Sender var den beste representanten for det jødiske miljøet vi kunne få tak i. Nye SOS Rasisme trakk seg dermed ut av samarbeidet om å arrangere Krystallnatten-markeringen i Bergen, sier Iversen.

De tre andre talerne på arrangementet var Daniel Mekki fra LLH Bergen og Hordaland, domprost Jan Otto Myrseth og SV-politiker Oddny Miljeteig. De 14 organisasjonene som deltok spente fra Palestinakomiteen og Rødt, til Unge Venstre og KrFU.

- Det er tragisk at Nye SOS Rasisme lurer ungdom som er genuint opptatt av antirasistisk arbeid. Det står voksne mennesker med totalitære holdninger bak organisasjonen. De burde vite bedre, sier Anne Sender til Dagbladet.

ORIGINALEN: Franske SOS Rasisme ble startet i 1984 og går for å være forgjengeren i den europeiske bevegelsen mot rasisme. De var de første til å ta i bruk den gule hånda som er symbolet for bevegelsen. Her er tidligere leder Cindy Leoni i 2012 i Paris. Foto: MARION BERARD/AFP
ORIGINALEN: Franske SOS Rasisme ble startet i 1984 og går for å være forgjengeren i den europeiske bevegelsen mot rasisme. De var de første til å ta i bruk den gule hånda som er symbolet for bevegelsen. Her er tidligere leder Cindy Leoni i 2012 i Paris. Foto: MARION BERARD/AFP Vis mer

Nye SOS Rasisme er arvtakeren etter den skandaliserte og medlemsjuks-dømte SOS Rasisme, som i mange år tømte statlige støtteordninger for over 15 millioner kroner ved hjelp av falske medlemstall. Sju personer er siktet av politiet i saken. Begge organisasjonene henvender seg til ungdom, og har nære bånd til kommunistgruppa Tjen Folket.

- Skrek slagord mot sionisme Nye SOS Rasisme arrangerte sin egen demonstrasjon, men kom likevel innom arrangementet der Sender holdt appell.

- Nye SOS Rasisme tok oppstilling noen meter unna med paroler og skreik litt rett før vårt arrangement skulle starte. Det var rundt femten personer. Det var litt vanskelig å høre slagordet, men blant annet «sionisme er rasisme» ble ropt flere ganger. Så gikk de da vi begynte, sier Iversen.

Den brede markeringen trakk rundt 120 personer.

- Jeg synes det ble en flott kveld. Krystallnattmarkeringen er utrolig krevende, fordi det er så kraftige politiske skillelinjer. Men jeg synes vi fikk det til bra i år, sier Iversen.

Iversen forstår at konfliktene rundt Krystallnattmarkeringen vekker reaksjoner.

- Jeg skjønner godt reaksjonene deres, men hadde vel ikke ventet at dette fikk oppmerksomhet utover Norges grenser.
  - Hvem var ofrene? - Nye SOS Rasisme skriver at skillet mellom jøder og jøder som er sionister er relevant når man skal velge samarbeidspartnere for en slik markering?

- De tar feil. Retorikken deres er allerede brukt av høyreekstreme og jødehatere i Europa lenge. Jøder er både for og mot sionismen, slik som alle andre personer og miljøer har ulike politiske oppfatninger internt. Men dette er et forsøk på å presse jøder ut fra Krystallnatt-markeringen, sier Abtan. 
 

- Skalkeskjul for jødehat - De fremmer en retorikk som tidligere har endt i folkemord. Argumenter om at jøder er rasister og derfor ikke like my verdt, er et skalkeskjul for jødehat. De fleste av oss ser dette, men dessverre ikke alle. Jeg håper nordmenn gjennomskuer det, sier Abtan.

- Og hvem var ofrene for Krystallnatten? Ofrene var jødene i Norge og Europa, ikke denne gjengen i nye eller gamle SOS Rasisme i Norge. Det de forsøker å gjøre med Krystallnatten er antisemittisk. Nye SOS Rasisme står ikke for antirasisme og demokratisk kamp, sier Abtan.

Forsker uenig Postdoktor Vibeke Kieding Banik ved Universitet i Oslo er ikke overrasket over kritikken.

- Som forsker er jeg uenig i at sionisme er rasisme. Utsagnet er jo historieløst og preget av sterk forenkling. Selv om Israel er tydelig på å være en jødisk stat, er det ikke det et krav for å være statsborger. Det bor både kristne og muslimer i Israel, sier Banik til Dagbladet.

- Samtidig ser man jo at personer med jødisk bakgrunn og ikke-jøder behandles ulikt i dagens Israel, sier Banik.

KRASS KRITIKK: - Å kalle jøder rasister fordi de er sionister er en del av en velkjent mekanisme for å mistenkeliggjøre jøder og på sikt legitimerere overgrep mot jøder, sier leder i EGAM, Benjamin Abtan. Foto: EGAM
KRASS KRITIKK: - Å kalle jøder rasister fordi de er sionister er en del av en velkjent mekanisme for å mistenkeliggjøre jøder og på sikt legitimerere overgrep mot jøder, sier leder i EGAM, Benjamin Abtan. Foto: EGAM Vis mer

Banik har skrevet et temahefte for Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter med tittelen «Sionisme. Ideologi, organisering og praksis».

- Israel og sionisme er temaer det er sterk politisk uenighet om. Jeg ser at Israel som jødisk stat har en karakter som ikke mange andre stater har. Israel er et produkt av helt spesielle omstendigheter, og har fungert som en fristat for forfulgte jøder, også etter andre verdenskrig, understreker Banik.

Hun har fulgt debatten om Senders deltakelse på arrangementet i Bergen.

- Både som privatperson og fagperson mener jeg at det å ekskludere en jødisk taler fra en Krystallnattmarkering, fordi hun har vist støtte til Israel, er direkte usmakelig, sier Banik.

- Katastrofe for antirasismen
Samarbeidet mellom norske jøder og miljøet rundt gamle og nye SOS Rasisme har skåret seg flere ganger tidligere. I 2011 rykket daværende forstander i Det mosaiske trossamfunn ut og forklarte at de kuttet alt samarbeid.

Senere har Antirasistisk senter i Oslo gått sammen med Det mosaiske trossamfunn om å markere dagen.

- SOS Rasisme har vært en katastrofe for norsk antirasisme. Stalinisme og økonomisk juks er en dårlig miks. Nye SOS Rasisme risikerer å bli en ny katastrofe. Vi vil derfor advare mot at man hjelper dem å bygge seg opp igjen. Dette miljøet har ødelagt nok allerede, og det er ingen grunn til å gi dem flere sjanser, sier Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter til Dagbladet.

Senteret er medlem av EGAM.
 
- Når «Nye SOS Rasisme» allerede i stiftelseserklæringen avviser alle anklagene mot gamle SOS Rasisme, demonstrerer de at det nye ikke markerer noe brudd med det gamle, sier Steen.

På nettsidene til Nye SOS Rasisme går en av hovedlenkene til gamle SOS Rasismes nettsider.

KRASS KRITIKK: Dominique Sopo leder SOS Racisme. Den franske organisasjonen regnes som forgjengeren til de andre europeiske SOS Rasisme-bevegelsene. På plakaten står det "Ikke Le Pen, ikke hans ideer, gjør motstand". Foto: JEAN AYISSI/AFP
KRASS KRITIKK: Dominique Sopo leder SOS Racisme. Den franske organisasjonen regnes som forgjengeren til de andre europeiske SOS Rasisme-bevegelsene. På plakaten står det "Ikke Le Pen, ikke hans ideer, gjør motstand". Foto: JEAN AYISSI/AFP Vis mer

Flere av de gamle profilene fra SOS Rasisme er aktive i Nye SOS Rasisme. Blant dem er tidligere daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen (58). Larsen er ifølge politiet siktet for underslag, hvitvasking, boforringelse og bounndragelse.

Larsen har mange ganger avvist alle punktene i siktelsen, og at organisasjonen har bedrevet medlemsjuks.

Seks andre personer som tidligere var sentrale tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme er også siktet for grovt bedrageri. SOS Rasisme er dømt for medlemsjuks og urettmessig erverv av flere millioner kroner fra statlige støtteordninger. I forbindelse med flere krav om tilbakebetaling, ble SOS Rasisme slått konkurs i fjor.

- Vi mener siktede har tappet systemet via pengeoverføringer i millionklassen, sa politijurist Halvard Gardshol Bjørndal til Dagbladet, da Larsen ble pågrepet tidligere i år.

ADVARER: Leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter advarer andre mot å samarbeide med Nye SOS Rasisme. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
ADVARER: Leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter advarer andre mot å samarbeide med Nye SOS Rasisme. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Uttalelsen fra franske SOS Racisme

Statement of SOS Racisme France

It is with amazement that SOS Racisme France learns that the Norwegian organization known as  "New SOS Racism" has decided to boycott the ceremony commemorating Kristallnacht in Bergen due to the presence of representatives of the Jewish community in Norway.    

The organization - which claims to work in the field of antiracism - has clearly betrayed its cause. Betrayal which stems from revelling in an act of thinly disguised anti-Semitism, expressed through the accusation that Jewish people, wherever they are and whatever their political opinions may be, are responsible for the Middle East conflict; an ethnic interpretation which we refuse to accept.  

Furthermore, the procedure used by the organization is marked by malice, having taken advantage of a ceremony aimed at reflecting on the deadly consequences of the logic of hatred which lead to the destruction of 2/3 of Jews in Europe.   

Above all, this unhealthy and symbolically violent action, is, as with all modern anti-Semitic rhetoric, wanting to systematically "Nazify" the Jewish community.  

Our astonishment is even greater as "New SOS Racism" takes its name in reference to our organization, SOS Racisme, established in 1984 in France. Yet SOS Racisme France, as with all the SOS Racism associations created across Europe following 1984 (Spain, Italy, Austria...), has always displayed the greatest level of clarity on questions concerning Anti-Semitism. Because at SOS racism, we believe that you cannot maintain to be an antiracist if you are not clear about your fight against anti-semitism  

The Norwegian organisation has usurped and soiled the identity of the SOS Racism community by contributing to the wave of hatred and which ought to be at the heart of their fight.  

After already having polluted the name SOS Racism due to fraud, which lead to its original dissolution, the organization has once again tarnished the name in implicating itself with anti-Semitism.    

If the leaders of the Norwegian organisation had the smallest shred of decency, they would hasten to change their name. A name that reminds us that the historic French branch, which is very much active today, was created thanks to the support of the Union of Jewish Students in France and with whom we have maintained strong links over the years.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer