Bildet som snur drapssaken på hodet

Både drapet og bildet har rystet Italia i helga. Samtidig skriver innenriksministeren at det «bare er ett offer i denne saken».

PÅGREPET: En 18 år gammel amerikansk mann er i politiets varetekt etter at politimannen Mario Cerciello Rega ble drept i Roma i forrige uke. Men dette bildet har fått mange til å rase.
PÅGREPET: En 18 år gammel amerikansk mann er i politiets varetekt etter at politimannen Mario Cerciello Rega ble drept i Roma i forrige uke. Men dette bildet har fått mange til å rase.Vis mer

Drapet på den 35 år gamle politibetjenten Mario Cerciello Rega har de siste dagene preget overskriftene i Italia.

To unge amerikanske menn på 18 og 19 år ble kort tid seinere pågrepet, og det ble beslaglagt en kniv som var skjult i taket på hotellrommet deres i Roma. De to unge mennene har seinere innrømmet drapet, men nå har saken tatt en ny vending.

I går dukket det nemlig opp et bilde fra politistasjonen etter pågripelsen der den 18 år gamle amerikaneren sitter framoverbøyd med bind for øynene og hendene i håndjern på ryggen.

Etterforsker

Flere, deriblant den italienske storavisa Corriere della Sera, trekker paralleller fra det italienske politiet til det strenge regimet i fangeleiren på Guantanamo, og sjefen for hele det italienske politiet har nå gått inn i saken.

- Dette er en uakseptabel episode, og vi må behandle den deretter, sier Giovanni Nistri.

Politimannen som satte øyebindet på 18-åringen, er allerede identifisert. Han har forklart det med at de ikke ville at den siktede skulle se dokumenter som hadde med etterforskningen å gjøre.

Dersom spesialenheten for etterforskning av politisaker finner ut at han har opptrådd i strid med reglementet, risikerer han å bli suspendert fra tjenesten. Han er foreløpig overført til en ikke-operativ enhet.

- Vi må sørge for at slike ting ikke skjer igjen. Det er mange sterke følelser involvert, nettopp fordi det er en av våre egne som har blitt drept, men dette kan ikke skje. Vi er i gang med å identifisere de ansvarlige, og de vil bli siktet, sier Nistri.

- Bare ett offer

Det er nå et spørsmål om de ureglementerte metodene vil få noe å si for etterforskningen og straffeforfølgelsen av de to amerikanerne, som til vanlig er bosatt i San Francisco. Eventuelle tilståelser eller avhør kan bli strøket eller gjort ugyldige, og vedkommende som har innrømmet å ha medvirket til drapshandlingen blir av enkelte fremstilt som «et offer».

Politiet jobber også med å finne ut hvordan det kan ha seg at bildet ble lekket til italienske medier.

Samtidig er det langt fra alle som er enige i at bildet av 18-åringen er like forkastelig. Blant dem er den italienske innenriksministeren, Matteo Salvini, som på Twitter tar til orde for at det bare er ett offer i denne saken.

- Det eneste offeret her er en mann, en sønn, en ektemann og en politimann som har tjent sitt fedreland, skriver han, og sa i helga at han synes gjerningsmennene skulle dømmes til straffearbeid livet ut.

Han er heller ikke den eneste politikeren som har latt seg engasjere av saken, og da Rega i dag ble gravlagt i Roma, var blant annet statsminister Giuseppe Conte, Virginia Raggi, samt flere polititopper til stede.

Rega ble gravlagt i den samme kirka han giftet seg i for mindre enn to måneder siden, og han kom hjem fra bryllupsreise så seint som i forrige uke.

Var i sivil

Ifølge BBC, som viser til det italienske nyhetsbyrået Ansa, skal bakgrunnen for drapet ha vært en narkotikahandel som gikk galt.

De skriver at de to amerikanske mennene følte seg lurt av en narkolanger. De stjal så ryggsekken hans, og krevde både penger og kokain for å gi den tilbake til ham.

Rega, som var i sivil, ble vitne til opptrinnet, og i det påfølgende basketaket ble han påført elleve knivstikk. Han døde seinere på sykehuset.