Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bildet som viser Europas ekstreme situasjon

Gamle varmerekorder faller som fluer i sommer. I Norge har tørken sørget for at 38 000 dyr mangler fôr.

TØRKE: Dette bildet fra EU-kommisjonen viser hvor mye tørke det er i Europa. Informasjonen bildet baserer seg på, er innhentet de ti første dagene i juli.
TØRKE: Dette bildet fra EU-kommisjonen viser hvor mye tørke det er i Europa. Informasjonen bildet baserer seg på, er innhentet de ti første dagene i juli. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke ble gamle varmerekorder slått på flere kontinenter. Både i Canada, Tbilisi i Georgia, Algerie, Sydney og California ble det satt nye rekorder, ifølge BBC. Temperaturen på 51,3 grader i Algerie, kan være det varmeste noensinne målt på det afrikanske kontinentet.

Her hjemme har tørken ført til en akutt fôrkrise i landbruket. Avlingene av gras som skulle ha blitt til fôr for buskapen over vinteren, er ødelagte. Engene dyra skulle ha gresset på i sommer, står også tørre og skrinne.

Noen bønder må slakte ned store deler av buskapen. For andre er eneste mulighet å kjøpe importert fôr, selv om det vil koste.

38 000 dyr mangler fôr

- Nå ringer det kanskje 40-50 personer i løpet av en dag for å spørre etter grovfôr, sier fôrimportør Alf Steinhovden til Dagbladet.

Ifølge fôrformidlingen.no, tjenesten som er opprettet for å koble de som har overskuddsfôr med de som mangler fôr, er det nå 38 500 dyr som mangler fôr i Norge.

Fôrformidlingen prøver å koble bønder som har overskudd med de som trenger fôr.
Fôrformidlingen prøver å koble bønder som har overskudd med de som trenger fôr. Vis mer

Det er etterlyst 138 000 rundballer gjennom nettsiden. På tilbudssiden er det foreløpig kun 16 000 tilgjengelig, i tillegg til 16 000 tonn med høy.

Importør: Ingenting å få kjøpt i nabolandene

Forrige uke gikk Veterinærinstituttet ut og anbefalte å importere fra Sverige og Finland. Det er nemlig disse to landene som har lavest risiko for spredning av smittsomme sykdommer til Norge.

Men Steinhovden mener det ikke er praktisk mulig å hente alt derfra.

EU-kommisjonens kart over hvilke landbruksområder som er i fare på grunn av ekstremvær.
EU-kommisjonens kart over hvilke landbruksområder som er i fare på grunn av ekstremvær. Vis mer

- Jeg må søke lengre unna enn jeg pleier for å finne fôr å importere. Vi er vant til å importere fra Sverige og Danmark, men der er det ingenting å få kjøpt nå på grunn av tørken, sier han.

- Hvordan sikrer du at det du importerer ikke bringer med seg smittsomme sykdommer?

- Jeg gjør et nøye arbeid med å snakke med lokale veterinærmyndigheter der jeg kjøper fra. Det er ille om jeg skulle importert en sykdom. Jeg har brukt langt tid på å bygge opp tillit hos de som handler hos meg, sier han.

Internasjonal dekning

Europas ekstremvarme har ikke gått upåaktet hen i resten av verden. Skogbrannene i Sverige dekkes behørige av medier i både USA, Storbritannia og Australia.

En av Australias største aviser, Sydney Morning Herald, bruker spalteplass spesielt til å omtale rekordvarmen i Skandinavia.

De henviser til varmerekordene som ble satt i Trondheim og Snåsa mandag.

EU-kommisjonen har et eget byrå som overvåker tørke i Europa. De har beskrevet den nåværende situasjonen som «omfattende og alvorlig».

Krise i Europa

Myndighetene i Litauen har kalt ekstremvarmen og den påfølgende tørken en nødsituasjon.

Regjeringa i Danmark har bedt om et hastevedtak som letter på reguleringer av landbruket. Spesifikt er det snakk om å tillate økologiske bønder og fôre dyra med mindre gress, som nå er en mangelvare i Danmark, skriver Politico.

EU-kommisjonen har også lettet på flere av sine reguleringer overfor Sverige, Danmark, Estland, Finland, Latvia, Litauen, Polen og Portugal for å bistå under krisetørken, ifølge nettavisa.

Bønder får nå anledning til å bruke mer av sitt eget land til å dyrke mat til dyrene sine.

Tørke, matmangel og skogbrann

Tidligere i juli gikk Meteorologisk institutt ut med at målinger fra mai og juni i år, sto for åtte av ti plasseringer på topp ti-listen over målestasjoner med høyest gjennomsnittlig maks-temperatur i løpet av en måned noensinne.

Klimaforsker Eystein Jansen ved Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen sier til Dagbladet at klimaendringene øker sannsynligheten for den typen varmerekorder vi har sett i år.

TØRKE: Fraværet av regn har skapt krisetilstander i det norske landbruket. For melkebonde Jon Herman Wold-Hansen er det tungt å se at én sesong truer hele livsverket. Samtidig ber landbruks- og matminister Jon Georg Dale bøndene om å samarbeide for å komme seg gjennom krisa. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Det kan skje noen år at høytrykkene legger seg til slik at det blir uvanlig varmt, men det er rart at det gjør det over så store områder, i flere verdensdeler, og at det blir absolutte rekorder, sier han.

- Så det kan blir flere slike somrer som dette framover, og varmere enn dette også?

- Ja, det henger sammen med utslippene av klimagasser. Flere steder vil det være de ekstremt høye temperaturene som blir det normale. Det som følger med er tørke med påfølgende matmangel og skogbranner, sier Jansen.

Doblet prisen

Professor Ole Gjølberg ved NMBU i Ås mener norske bønder må mentalt innstille seg på at dette kan skje igjen.

- Det er ingen tvil om at det har vært varmt og tørt, og at det produseres mye mindre fôr i Nord-Europa enn i et normalt år. Det er en krise for mange husdyrprodusenter, særlig de som holder ku og hest, sier Gjølberg til Dagbladet.

Gjølberg forteller at fôrmangelen også har rammet Sverige, og at prisene stiger.

- Jeg har sett tilbydere i Sverige annonsere høy til fem kroner kiloen, som er i hvert fall dobbelt så mye som vanlig pris, sier han.

Steinhovden forteller at han blir oppringt av fortvilte bønder som har hørt om priser opp i seks kroner kiloet. Selv vet han ikke helt hva prisen blir på det han importerer nå, men understreker at målet er å holde seg på samme pris som før.

- Situasjonen nå er kaotisk. Vi er vant til å hente inn én og én trailer. Nå tar vi inn båtlaster, kanskje 10-20 trailerlass på en gang. Det er mye nytt som må på plass, sier Steinhovden.