Bildet til venstre brukes for å bevise at amerikanske leiesoldater er i Ukraina

Men bildet er tatt i New Orleans i 2005.

FINN ÉN FEIL: På bildet til venstre er blant annet skiltet til fastfood-kjeden Wendys manipulert bort. Bildet har blitt brukt for å bevise at amerikanske leiesoldater befinner seg i Ukraina. I realiteten er bildet tatt i New Orleans i 2005. Foto: Reuters/Rick Wilking/NTB Scanpix
FINN ÉN FEIL: På bildet til venstre er blant annet skiltet til fastfood-kjeden Wendys manipulert bort. Bildet har blitt brukt for å bevise at amerikanske leiesoldater befinner seg i Ukraina. I realiteten er bildet tatt i New Orleans i 2005. Foto: Reuters/Rick Wilking/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Helt siden konflikten i Ukraina startet har det florert av rykter og bilder fra begge sider av konflikten.

Blant annet hevdet ukrainske myndigheter at de hadde fotobevis for at de såkalte «grønne mennene» i øst-Ukraina var russiske spesialsoldater. Dette kunne Dagbladet avsløre at måtte være feil.

Russisk propaganda Nå er den mest sentrale spekulasjonen fra russisk side at amerikanske leiesoldater befinner seg i Ukraina.

Det har blitt brukt spesielt ett bilde for å bevise dette, nemlig et som viser fem-seks menn kledd i sort bevæpnet med en automatrifle.

Men bildet er manipulert. På bildet som sirkulerer på russiske nettsteder og i sosiale medier viser en gate uten spesielle kjennemerker.

Avslørt På originalbildet er det derimot et skilt for den amerikanske fastfood-kjeden Wendy?s. Bildet er tatt av Reuters-fotografen Rick Wilking i New Orleans i 2005, og viser et SWAT-lag patruljere gatene for å forhindre plyndring etter orkanen Katrinas ødeleggelser.

RUSSISK PROPAGANDA: Det manipulerte bildet benyttes på russiske nettsteder. Her har en Twitter-bruker lagt ut en forklaring på hvor bildet egentlig stammer fra, nemlig New Orleans. Foto: Twitter
RUSSISK PROPAGANDA: Det manipulerte bildet benyttes på russiske nettsteder. Her har en Twitter-bruker lagt ut en forklaring på hvor bildet egentlig stammer fra, nemlig New Orleans. Foto: Twitter Vis mer

- Internett er en fantastisk ting, og til slutt kan folk finne ut hvor bilder kommer fra. Påstandene om at det på en eller annen måte finnes «amerikanske leiesoldater» i Ukraina er usanne, sier USAs OSCE-ambassadør Daniel Baer i en uttalelse.

- Det tok ikke lang tid før noen fant originalbildet, som faktisk er tatt i New Orleans og hadde blitt manipulert ved at de hadde tatt bort fastfood-skilt og fikk det til å se ut som en gate på ukjent sted.

Tysk avis: 400 leiesoldater i Ukraina Det har vært en rekke spekulasjoner rundt påstandene om amerikanske leiesoldater i Ukraina. Blant annet meldte den tyske tabloiden Bild am Sonntag at tysk etterretning har informert Angela Merkels kontor om at 400 amerikanske leiesoldater er i Øst-Ukraina.

Ifølge den tyske avisa skulle leiesoldatene jobbe for selskapet Academi, et selskap som ble opprettet av en rekke investorer som kjøpte opp det beryktede selskapet Blackwater.

Academi har kommet med en pressemelding der de på det sterkeste avviser at de er tilstede i Ukraina, og tar kraftig avstand fra Blackwater.

MANIPULERT: Dette bildet mangler noe.
MANIPULERT: Dette bildet mangler noe. Vis mer

- Academi er ikke Blackwater og Academi har ikke personell i Ukraina.

Også Det hvite hus har kalt påstandene for sludder.

IKKE MANIPULERT: Her er originalbildet i sin helhet. Bildet viser SWAT-personell patruljere gatene i New Orleans for å forhindre plyndring etter orkanen Katrina, som rammet byen hardt. Foto: Reuters/Rick Wilking/NTB Scanpix
IKKE MANIPULERT: Her er originalbildet i sin helhet. Bildet viser SWAT-personell patruljere gatene i New Orleans for å forhindre plyndring etter orkanen Katrina, som rammet byen hardt. Foto: Reuters/Rick Wilking/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer