Neshorn:

Bildet vekker oppsikt

Vant pris etter neshorn-eksperiment.

OPP-NED: Her fraktes et neshorn opp-ned ved hjelp av et helikopter. Gallo Images/REX/NTB
OPP-NED: Her fraktes et neshorn opp-ned ved hjelp av et helikopter. Gallo Images/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et forskningsteam har testet et nytt eksperiment på svarte neshorn i Sør-Afrika, som innebar at dyrene ble fraktet på forskjellige måter, blant annet opp-ned, skriver CNN og BBC.

Teamets uortodokse forskning har tiltrukket seg mye oppmerksomhet, mye på grunn av bildene som har blitt tatt av dyrene. Like før helgen fikk forskningsteamet utdelt «Ig Nobelprisen» for arbeidet deres.

Denne prisen må ikke forveksles med det vi kjenner som den vanlige og prestisjetunge Nobelprisen, da Ig-versjonen er ment som en humoristisk pris.

Den årlige Ig Nobelprisen har blitt opprettet av vitenskapsmagasinet Annals of Improbable Research (Årbok for usannsynlig forskning) i 1991.

Prisene går til enkeltmennesker, eller grupper som har utført det vi omtaler som vitenskapelige eksperimenter, som kan få folk til å le, men også til å tenke seg om.

FRAKTES: Svarte nesehorn er en utrydningstruet dyreart. Flere av dyrene fraktes flere tusen kilometer hvert år for å sikre at arten ikke dør ut. Foto: Gallo Images/REX/NTB
FRAKTES: Svarte nesehorn er en utrydningstruet dyreart. Flere av dyrene fraktes flere tusen kilometer hvert år for å sikre at arten ikke dør ut. Foto: Gallo Images/REX/NTB Vis mer

Hang neshorn opp-ned

Forskningsteamet som vant en av årets Ig Nobelpriser, undersøkte om det var bedre for neshorn å fraktes om de ble snudd opp-ned under transport.

Svarte neshorn er utrydningstruet og blir forflyttet over store områder hvert år, for å sikre genetisk mangfold i avl.

Eksperimentet, som ble ledet av den amerikanske dyrlegen Robin Radcliffe, ønsket nemlig å undersøke hvilken fraktmetode som var best for dyret.

Overraskende resultat

Resultatet fra eksperimentet deres viste at det faktisk er for neshornenes beste å bli fraktet opp-ned, i stedet for liggende på brystet, eller på siden.

- Når neshornet henger opp-ned, er det som om det står, og lungene får mer luft, sier Robin Radcliffe til BBC.

Radcliffe snakket med CNN om eksperimentet tidligere i år og sa at teamet hadde antatt at å henge neshorn opp-ned i transitt ville være verre for deres velferd. De ble overrasket over at det viste seg å være den mest dyrevennlige fraktmetoden.

NESHORN: Det var et Nesehorn som skapte full kork langs veien, før den plutselig tok en sving og løp rett mot bilen som har skutt denne videoen. Vis mer

Radcliffe og teamet hans begynte å undersøke frakt av neshorn tilbake i 2015, og involverte eksperimentering av frakt-metoder av tolv forskjellige svarte neshorn.

I fjor ble Ig Nobelprisen gitt til et team av østerrikske og japanske forskere som la en alligator i en heliumfylt eske og fikk den til å lage lyder, for å forstå hvordan arten kommuniserer.

Prisene deles ut av magasinet på samme tidspunkt som de vanlige Nobelprisene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer