Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bildet viser at den voksende isbreen snart stenger hele fjorden. Det kan få katastrofale følger

Vannmengder tilsvarende 35 ganger Niagara-fossen.

VOKSER: I motsetning til de fleste isbreene i dagens klima, vokser Hubbard-breen i Alaska. Den vokser faktisk så raskt at den i løpet av «relativt» kort tid kan stenge av hele Russell-fjorden. Det viser bilder tatt av NASA. Det kan få katastrofale følger for dyrelivet i fjorden. Foto: NASA/Earth Observatory
VOKSER: I motsetning til de fleste isbreene i dagens klima, vokser Hubbard-breen i Alaska. Den vokser faktisk så raskt at den i løpet av «relativt» kort tid kan stenge av hele Russell-fjorden. Det viser bilder tatt av NASA. Det kan få katastrofale følger for dyrelivet i fjorden. Foto: NASA/Earth Observatory Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med økende temperaturer og stadig flere tilfeller av ekstremvær over hele kloden, er det ikke ofte man hører om en voksende isbre. Så er likevel tilfellet med Hubbard-breen i Alaska i USA.

Breen, som på det lengste er 122 kilometer lang, har vokst de siste hundre årene, men det er ikke helt uproblematisk. Breen møter nemlig havet i en ganske smal fjord, og truer med å gjøre deler av Russell-fjorden til en innsjø.

Det vil bety slutten på store deler av det marine dyrelivet innerst i fjorden da saltnivået vil synke så lavt at de ikke lenger kan overleve.

Morenerygg til besvær Ifølge Leigh Stearns, en fagekspert på området ved Universitetet i Kansas, forteller ifølge NASA at grunnen til Hubbards offensive framferd er det store området som breen akkumulerer nedbør fra.

I tillegg dytter breen foran seg store mengder jord, stein og annet naturlig materiale som må vike for dens nådeløse vekst. Dette danner igjen en morenerygg.

Det er denne moreneryggen som er i ferd med å skape problemer for Russell-fjorden. Det har den faktisk allerede gjort to ganger tidligere.

Store vannmengder I mai 1986 nådde moreneryggen tvers over fjorden, og stengte med det avløpet for alt vann i den indre delen av fjordarmen. Dette førte ikke bare til en drastisk nedgang i saltholdningen i fjordvannet, men vannmengden økte også tilsvarende.

I løpet av fire-fem måneder steg vannet med hele 25 meter før den naturlige demninga røyk den 8. oktober, og en kortlivd innsjø ble igjen en fjor.

I løpet av de neste timene er det anslått at så mye som 5,3 kubikkilometer med vann rant gjennom det smale sundet da Russell-fjorden igjen ble hel. Det er en vannmengde som tilsvarer 35 ganger Niagara-fossen.

Aldri har det blitt registrert et slikt fenomen av tilsvarende dimensjoner verken før eller senere.

Det samme skjedde sommeren 2002. Vannstanden steg da med 24 centimeter hver dag til 18 meter før moreneryggen kollapset. Det skriver de amerikanske myndighetene på sine nettsider.

Forkortet fjord Stearns, som var på en konferanse i nærheten i 2002, har forsket mye på fenomenet Hubbard, og har kommet fram til en modell for når fjorden blir stengt av for godt.

Modellen har blitt godkjent for publisering i «Journal of Geophysical Research», og tilsier at Russell-fjorden kan bli betrakelig kortere allerede i 2025.

Hun understreker samtidig at det er vanskelig å spå dette konkret da selve moreneryggen tidvis er uforutsigbar, men at 2043 er et konservativt tips.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!