LIBANON: Et bilde, med et relativt diskriminerende budskap i bånn, har de siste dagene fått spredning i sosiale medier. Bildet, som utgir seg for å være et før-og-etter-bilde av Beirut. Foto: Twitter
LIBANON: Et bilde, med et relativt diskriminerende budskap i bånn, har de siste dagene fått spredning i sosiale medier. Bildet, som utgir seg for å være et før-og-etter-bilde av Beirut. Foto: TwitterVis mer

Bildet viser hvordan islam er skyld i død og ødeleggelse. Det er bare ett problem

Før og «etter» i Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et bilde, med et relativt tydelig diskriminerende budskap i bånn, har de siste dagene fått spredning i sosiale medier. Innlegget utgir seg for å være et før-og-etter-bilde av Beirut.

Et bilde som skal stamme fra tiden før borgerkrigen som startet i 1975 og kostet 250 000 menneskeliv, og et som viser de voldsomme ødeleggelsene som fulgte.

En av brukerne som har delt bildet på Twitter, en Christina Laila, skriver at «Libanon pleide å være 'Midtøstens Paris' helt til muslimene slapp inn under dekket av 'multikulturalisme'.

Til slutt har hun slengt på emneknaggen #BanIslam - #forbyislam.

Feil Det er likevel en stor feil ved bildet, noe flere andre Twitter-brukere så korrekt har påpekt. Fotografiet der to menn graver i ruinene etter sine tapte og istykkerbombede eiendeler er ikke fra tiden etter den aktuelle borgerkrigen. Det er ikke engang fra Libanon.

Scenen, som er foreviget av fotografen Hosam Katan for nyhetsbyrået Reuters, kommer fra Al-Kalaseh-nabolaget i den syriske byen Aleppo.

I en NTB-melding fra samme tidsrom kunne man lese om situasjonen i det aktuelle distriktet:

«Det er knapt noen medier som skriver om Aleppo lenger. Heller ikke denne ukas melding om at regimet til president Bashar al-Assad har gjennomført over 600 luftangrep i ulike områder av Syria, og at nær 200 sivile er drept, har vakt noe særlig oppmerksomhet.»

Borgerkrigen Borgerkrigen i Libanon utspilte seg i løpet av en 15-årsperiode fra 1975 til 1990, og var en krig mellom ulike folkeslag og politiske partier som inngikk allianser med hverandre og utenlandske aktører.

På et tidspunkt hadde de stadig omskiftende alliansene involvert nesten alle parter, sjittiske, palestinske maronittiske, sunnittiske og drusiske grupper, i tillegg til Syria, Israel, Iran, Irak og USA.

Borgerkrigen var blodig, og grusomhetene som ble gjenfortalt gjorde at den fikk bred dekning i internasjonale medier. Blant de verste enkelthandlingene var massakren i Damur i 1976 da PLO drepte 500 ubevæpnete kristne, og massakrene i Sabra og Shatila der kristne militser tok livet av 800 ubevæpnete palestinske flyktninger.

Norge var, gjennom FNs fredsbevarende styrker, i landet fra april 1978 til 1998 som en del av arbeidet for fred i det krigsherjede landet.

På flukt I Syria fortsetter offensiven mot terrorgruppa IS og byen Raqqa. Samtidig er den militante grupperinga i ferd med å slå tilbake.

Titusener av flyktende syrere er fanget i et område nordvest i Syria, nær IS' stillinger. De er skrekkslagne, og situasjonen er fullstendig uakseptabel, ifølge Leger Uten Grenser.

Den desperate situasjonen har oppstått etter at IS innledet en lynoffensiv mot byene Marea og Azaz nordvest i Syria sist fredag. Mange av dem som befinner seg i området, har tidligere opplevd å bli fordrevet to eller tre ganger fra andre deler av Aleppo-provinsen. Det skriver NTB.

- Vi snakker om rundt 100.000 mennesker som er fanget noen få kilometer fra IS. De er skrekkslagne, de får ikke dratt noen steder. Disse menneskene befinner seg på et svært lite område på fire ganger sju kilometer, sier Pablo Marco, regional leder for hjelpeorganisasjonen.

RUINER: Fotografiet der to menn graver i ruinene etter sine tapte og istykkerbombede eiendeler er ikke fra tiden etter den aktuelle borgerkrigen. Det er ikke engang fra Libanon. Scenen, som er foreviget av fotografen Hosam Katan for nyhetsbyrået Reuters, kommer fra Al-Kalaseh-nabolaget i den syriske byen Aleppo, og er tatt i 2014. Foto: REUTERS/Hosam Katan/NTB Scanpix
RUINER: Fotografiet der to menn graver i ruinene etter sine tapte og istykkerbombede eiendeler er ikke fra tiden etter den aktuelle borgerkrigen. Det er ikke engang fra Libanon. Scenen, som er foreviget av fotografen Hosam Katan for nyhetsbyrået Reuters, kommer fra Al-Kalaseh-nabolaget i den syriske byen Aleppo, og er tatt i 2014. Foto: REUTERS/Hosam Katan/NTB Scanpix Vis mer