Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilekspert med beskjed til norske menn på vei hjem fra påskefjellet: - La kona di få kjøre som hun vil

Ekspert på kjøreatferd sier menn er verst på å hakke på andres kjøring.

- LA KONA KJØRE SOM HUN SELV VIL: Dagfinn Moe ved SINTEF sier for mange menn plukker på konas kjøring. Foto: NTBscanpix


Foto: © Roger Hardy / Samfoto
- LA KONA KJØRE SOM HUN SELV VIL: Dagfinn Moe ved SINTEF sier for mange menn plukker på konas kjøring. Foto: NTBscanpix Foto: © Roger Hardy / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en NAF-undersøkelse fra 2015 sier 8 av 10 spurte at mannen alltid eller som oftest kjører når paret legger ut på veien. I forkant av årets store kjøredag, hjemreisa fra påskeferien, sier ekspert Dagfinn Moe at mannfolka må lære seg å la damene være i fred bak rattet. 

- Norske menn må konsentrere seg om seg selv, ikke være så opptatt av hvordan andre kjører. Blir det diskusjoner i bilen rundt hvordan kona di kjører, så flyttes oppmerksomheten bort fra veien, sier Moe, seniorforsker ved SINTEF.

Moe er ekspert på kjøreatferd og sier mannlig fleiping om at baksetesjåfører blant damene i familien ikke holder mål. For det er egentlig gutta som er verst, hevder han: Norske menn forsøker ofte å få kona til å kjøre som et ekte mannfolk, og det må de slutte med, sier Moe. 

- Vitser om at svigermor eller kona sitter i bilen og hisser seg opp over mannfolkas kjøring stemmer ikke. Som oftest blander ikke kvinner seg inn i hvordan menn kjører. Snarere er det vi menn som ikke klarer å slippe sjåfør-rollen vår. Vi er mer jegere, vi har ikke så lett for å falle til ro og være passiv, hevder Moe. 

2016: En krevende bilpåske Påskehjemfarten i 2016 kan også vise seg å bli spesielt krevende. Det er meldt uvær og kolonnekjøring flere steder i Sør-Norge, med storm utsatte steder. 

«Lørdag og søndag sørlig sterk kuling og kan hende liten storm utsatte steder, med vindkast på 25-30 m/s. Fra lørdag kveld til søndag formiddag vil sterk vind og snø gi lokalt vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene», melder Yr.no.

Nettopp derfor har Moe følgende beskjed til norske menn på vei hjem fra påskeferie:

- Å påføre omgivelsene risiko ved å hakke på konas kjøring er helt uakseptabelt. Tenk at man ofte ber venner kjøre pent på vei hjem fra ting og tang. Slik stemning bør det være i bilen din også! Menn må legge fra seg den duellorienterte kjøringa, hvor man nesten kapper med andre biler i trafikken, sier han. 

- Legg en plan for turen Dagfinn Moes oppskrift for en vellykka kjøretur hjem fra fjellet er følgende: Legg deg en plan. Og den planen skal, ifølge Moe, lyde som følger:  «Vi skal komme trygt hjem i år også». Man skal også mentalt forberede seg på forsinkelser, slik at disse ikke blir potensielle stressmomenter. 

Denne påska må nok planen også inneholde muligheter for kø og kolonnekjøring grunnet dårlig vær.

Moe mener det å komme seg trygt hjem fra påskeferien krever full oppmerksomhet fra sjåføren, fordi utfordringer alltid vil oppstå underveis langs veien. 

- Og derfor må alle de andre i bilen, både menn og kvinner, unngå å forstyrre eller tiltrekke oppmerksomhet på unødig vis. Man skal snakke og ha det hyggelig, men konsentrér deg om deg selv, ikke vær så opptatt av alle de andre i bilen, sier han og legger til:

- Hvis det er kona som kjører denne gangen, så må hun få kjøre på sine premisser. 

- Hvem kjører hjemme hos deg?

- 80 - 90 prosent av gangene kjører jeg, fordi kona vet hvor glad jeg er i å kjøre bil. Men vi har harmoniske forhold i bilen i de ti milene fra hytta og hjem. Der er vi flinke, avslutter han. 

Hele Norges coronakart