STJAL REGISTRERINGSNUMMER: På denne parkeringsplassen på Lørenskog sto bilen til Geir Fossheim (60) parkert i begynnelsen av november. Torsdag 12. november ble den lagt ut for salg på Finn.no. Foto: Espen Røst/Dagbladet
STJAL REGISTRERINGSNUMMER: På denne parkeringsplassen på Lørenskog sto bilen til Geir Fossheim (60) parkert i begynnelsen av november. Torsdag 12. november ble den lagt ut for salg på Finn.no. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer

«Bilen din er til salgs på Finn.no av en kjeltring»

To personer kjøpte bilen til en uvitende Geir Fossheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LØRENSKOG (Dagbladet): - 12. november på ettermiddagen ringte en trønder og sa «bilen din er til salgs på Finn.no av en kjeltring», sier Geir Fossheim (60) fra Skjetten til Dagbladet.

De var første gang han hørte om falske annonser på internett. Registrerings- nummeret på bilen hans var oppgitt i en falsk bilannonse på Finn.no. Målet var å lure kjøperne til å betale ut forskudd til bakmennene.

Nettet er et populært sted for jakt etter mobiltelefoner, hestekrefter og strøken lakk og tilbudet var «for godt til å avslås» og flere svindlere tjener store penger på naive kunder.

Bil på billigsalg
I annonsen med Fossheims bil var selgeren «en voksen dame» ved navn «Kariana», som har en tilhørende epostadresse med samme navn hos hotmail.com. I denne og flere andre annonser Dagbladet har sett, brukes et telefonnummer registrert på en 26-årig oslomann, som også innrømmer flere svindler i et intervju med Dagbladet.

Flere Dagbladet har snakket med som ringte om bilen forklarer at mannen som plukket opp røret forklarte at han er ektemannen til «Kariana» og tar hånd om salget.

Minst to menn satt en håndfull penger eller hele kjøpssummen inn på en konto, uten å ha sett bilen.

Satt bilen på Lørenskog
Problemet med kjøpefesten i midten av november var at bilen tilhørte Geir Fossheim (60), ansatt i byggevarefirmaet Würth, bosatt på Skjetten og fullstendig uvitende om at registreringsnummeret på bilen hans var en del av en pågående svindel.

- Først skjønte jeg ikke hvordan det hadde gått til, men la merke til at svindleren var registrert bosatt på Lørenskog. Sønnen min bor i området og hadde nylig lånt Audi'en, så jeg tipper personen bak dette la merke til modellen og noterte ned registreringsnummeret, sier Fossheim.

Alarmen gikk hos Finn.no da et tidligere svindeloffer, Jan Tore Jonli, samme ettermiddag som annonsen ble lagt ut, tok kontakt med både selskapet og bileier Fossheim selv.

Jonli, som også eier Midtnorge bruktbil, forteller at han i sommer tapte 43 000 på den samme annonsen.

- Jeg forskutterte kjøpesummen mot at han skulle sende den på tog oppover fra Oslo. Jeg tenkte ikke på meg selv som naiv. Nå har jeg lært en lekse, sier Jonli, som flere ganger har vært i Oslo for å finne 26-åringen, uten resultat.

- Sa jeg måtte skynde megMen før Finn.no fikk fjernet annonsen var skaden allerede skjedd - allerede i to-tida samme dag ble det satt inn 43 000 kroner på 26-åringens konto, viser kontoutskrifter Dagbladet har sett.

- Han sa jeg måtte skynde meg å overføre pengene, hvis ikke ville en annen få den, sier Jon Tore Jacobsen fra Trysil til Dagbladet, på vei til nattarbeid i hyttefeltene med traktor og snøfreser for å rydde veien.

- Det er for jævlig at slike griser slipper unna gang på gang, sier Jacobsen, som nå tror at pengene er gått tapt.

Både politiet og sinte bilkjøpere fra flere steder i landet har oppsøkt mannens tidligere bostedsadresser og familie for å få igjen tapte penger, men uten resultat.

- Uhyre profesjonell
En oslomann overleverte 4000 kroner til en navngitt person, som 26-åringen hevder han samarbeider med, i bytte mot en undertegnet kvittering, for å «sikre seg» den samme bilen.

- Vi møtte dagen etter på Helsfyr, der han jobbet med å legge fliser i et hus, forteller oslomannen, som ikke ønsker navnet sitt i avisa.

LURT: Et tidligere svindeloffer, Jan Tore Jonli, tok kontakt med Finn.no og Geir Fossheim om bilannonsen. Foto: Privat. Vis mer

Beskjeden var at bilen stod parkert på Gardermoen. De avtalte å møtes søndag morgen klokka 07 ved Østbanehallen.

- Han var uhyre profesjonell, rett på sak og svarte på alt, vi snakket sammen lenge. Da jeg ventet søndag morgen svarte ingen på telefonen, sier oslomannen.

- Fortvilte folkFlere har kontaktet Fossheim for å spørre om hvor pengene deres har blitt av, men han har måttet forklare dem at de neppe ser dem igjen.

- Flere fortvilte folk ringte meg da det gikk opp for dem at de var rundlurt. Jeg vet om minst to som har overført store beløp, sier Fossheim.

Jonli mener politiet har tatt for lett på anmeldelsene og kravene mot 26-åringen.

- Nå håper jeg politiet tar tak i det, sier 34-åringen.