Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bilen eksploderte

De svenske TV-kvinnene funnet i god behold etter strabasiøs ferd i ørkenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De svenske TV-medarbeiderne Jenny Söderqvist og Helene Åström har kommet til rette etter fem svært dramatiske døgn blant løver og hyener i Kalahariørkenen.


De to SVT-arbeiderne har vært savnet siden lørdag, etter at de leide seg en jeep og la ut på oppdagelsesferd i Kalahariørkenen i Botswana.

I flere dager har frivillige, politi og soldater søkt etter dem i naturreservatet Kutse Game reserve. I dag klarte kvinnene på egenhånd å nå frem til sivilisasjonen etter en eventyrlig og livsfarlig ferd gjennom villmarken.

Kastet seg ut

Allerede den første dagen gikk det galt for de to kvinnene. Mens de kjørte gjennom det 26000 kvadratkilometer store reservatet, kjente de plutselig røyklukt.

Først trodde de det var en gressbrann i nærheten. Men så slo plutselig flammene opp fra panseret på jeepen, melder SVT.

- Vi kastet oss ut i fart. Bilen eksploderte, sier Jenny Söderqvist.

Strandet i villmarken, uten mobildekning eller annen form for kommunikasjon, hadde de ikke annet valg enn å ta bena fatt.

LIVSFARLIG: Jenny Söderqvist og Helene Åström klarte selv å komme seg unna løver, hyener, og eksploderende biler under fem dagers strabasiøs ferd gjennom Kalahariørkenen. Foto: Scanpix
LIVSFARLIG: Jenny Söderqvist og Helene Åström klarte selv å komme seg unna løver, hyener, og eksploderende biler under fem dagers strabasiøs ferd gjennom Kalahariørkenen. Foto: Scanpix Vis mer

Løver og hyener

Det store naturreservatet anses som svært farlig å oppholde seg i - serlig uten jeep, mat, eller vann. Utenom den drepende varmen, er dette også tilholdsstedet for ville bestander av løver, hyener og villhunder.

- Nå har jeg det kjempebra. Jeg har noen skrubbsår og småblemmer. Vi gikk til fots blant løver, forteller Helene Åström.

Etter å ha vandret rundt en god stund, kom de til en ubemannet campingplass med et toalettbygg.

- Vi ble tvunget til å bryte oss inn på toalettet for å få et sted å sove. Vi hadde bare shorts og t-skjorte på oss. Du kan tro det var kaldt, forteller Jenny Söderqvist.

Der tok de seg inn og oppholdt seg i tre dager. Men da ingen hjelp dukket opp tok de grep om situasjonen, og fant frem til en traktor på den forlatte vaktposten.

Tjuvkoplet traktor

Traktoren var selvfølgelig låst, og de fant ingen tenningsnøkkel. Men det hindret ikke de svenske kvinnene.

- Bilen eksploderte

Ved hjelp av en boksåpner klarte de å lage seg en provisorisk tenningsnøkkel. Traktoren startet opp, og Söderquist og Åström fortsatte jakten på sivilisasjonen.

- Vi kom til en hytte utenfor reservatet. Der fikk vi se de første menneskene, og ropte \'Hjelp oss, hjelp oss\'. De kunne fortelle at politiet lette etter oss, og tok oss med til et sted med mobildekning, forteller Helene Åström.

Gråt av glede

Lettelsen var stor blant kollegene i SVT og Sveriges Radio, som sammen med Söderquist og Åström er i Botswana for å bistå et utviklingsprosjekt i landet.

- Jeg gråt av lykke når jeg fikk telefonbeskjeden. Vi har vært så urolige for Helene og Jenny. Nå er vi bare overlykkelige, sier prosjektleder i SVT, Per Helgesson.

Nå er de to kvinnene på vei tilbake til hovedstaden og hotellet. Begge har snakket med sine familier hjemme i Sverige, men nye og lengre samtaler venter når de har fått en dusj, og kommet til hektene.

- Vi visste at det var to sterke og driftige jenter, og det er det som har holdt håpet oppe, sier informasjonsdirektør Helga Baagøe i SVT til Expressen.

FUNNET: SVT-medarbeideren Jenny Söderqvist har kommet til rette.
FUNNET: SVT-medarbeideren Helene Åström er kommet til rette.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling