Kakhovka-demningen:

Bilen kan avsløre grusomheten

Nye dronebilder kan avsløre hvem som sto bak ødeleggelsen av Kakhovka-demningen i Kherson-regionen, tidligere denne måneden.

ANGIVELIG MINELAGT: Bildene ser ut til å vise en bil fyllt med flere tønner med en landmine festet til dem. Demningen var under russisk kontroll frem til den ble ødelagt. Foto: Ukrainian military via AP / NTB.
ANGIVELIG MINELAGT: Bildene ser ut til å vise en bil fyllt med flere tønner med en landmine festet til dem. Demningen var under russisk kontroll frem til den ble ødelagt. Foto: Ukrainian military via AP / NTB. Vis mer
Publisert

Bilder av en bil, tilsynelatende fullastet med eksplosiver, kan tyde på at det var Russland som sto bak sprengningen av den 30 meter høye Kakhovka-demningen 6. juni.

Det skriver nyhetsbyrået AP News, som først mottok bildene.

Bildene ble tatt av en ukrainsk drone som fløy over demningen 28. mai, ni dager før demningen brast.

På dette tidspunktet var demningen under russisk kontroll.

Ukraina og Russland har begge anklaget motparten for å stå bak hendelsen.

TATT FØR EKSPLOSJONEN: Bildene ble tatt av en ukrainsk drone kort tid før en eksplosjon ødela demningen. Foto: Ukrainian military via AP / NTB.
TATT FØR EKSPLOSJONEN: Bildene ble tatt av en ukrainsk drone kort tid før en eksplosjon ødela demningen. Foto: Ukrainian military via AP / NTB. Vis mer

Peker på Russland

Bildene ser ut til å vise en hvit bil med taket skåret opp, lastet med flere store tønner. En av tønnene ser ut til å ha en landmine festet til lokket, ifølge AP.

En ukrainsk kommunikasjonstjenestemann for spesialstyrkene sa til AP at han trodde bilen var der for å stoppe et eventuelt ukrainsk angrep på demningen og for å forsterke en planlagt eksplosjon, som trolig hadde opphav i maskinrommet.

TROLIG EN BILBOMBE: Den hvite bilen parkert på demningen ser ut til å være lastet med eksplosiver. Foto: Ukrainian military via AP / NTB.
TROLIG EN BILBOMBE: Den hvite bilen parkert på demningen ser ut til å være lastet med eksplosiver. Foto: Ukrainian military via AP / NTB. Vis mer

Ukrainas president Vlodomyr Zelensky har lenge hevdet at demningen ble minelagt av russiske styrker.

Russland har anklaget Ukraina for å ødelegge demningen med en rakett, men størrelsen på eksplosjonen virker til å være for omfattende til å kunne vært forårsaket av et eksternt angrep, ifølge storavisa New York Times.

Bildet av den hvite bilen parkert på toppen av demningen kan være nok et hint om Russland sto bak sprengningen av Kakhovka, men eksperter forteller at ingenting kan konkluderes før uavhengige ingeniører får tilgang til ruinene av demningen.

Dødelig flom

Kakhovka-anlegget ligger ca. 80 kilometer lenger oppe i Dnepr-elva enn byen Kherson, som i november ble tatt tilbake av ukrainerne. Russiske styrker kontrollerer fremdeles den østlige bredden av elva.

SYNDEFLOD: Enorme vannmasser ble sluppet løs som følge av demningens ødeleggelse, og flere bosetninger står fremdeles under vann. Foto: AP / NTB.
SYNDEFLOD: Enorme vannmasser ble sluppet løs som følge av demningens ødeleggelse, og flere bosetninger står fremdeles under vann. Foto: AP / NTB. Vis mer

Destruksjonen av demningen førte til en dødelig flom som forårsaket omfattende ødeleggelser, og titusener av mennesker ble drevet fra hjemmene sine. Flere bosettinger står fremdeles under vann. Rundt 50 mennesker skal ha mistet livet som følge av flommen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer