Bilen stakk av med Lars (3)

Arne Helle (44) opplevde alle foreldres mareritt i går ettermiddag. Mens han var et lite ærend på kontoret, forsvant bilen - med sønnen Lars sovende i baksetet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNDAL/OSLO (Dagbladet): Helle kjørte i går til kontoret sitt på Kaupanger like utenfor Sogndal. Han hadde et par småting å ordne før han skulle hjem igjen til familien med sønnen Lars. Far lot sønnen, som var i dyp søvn, ligge i baksetet. Få minutter seinere var han tilbake, men da var bilen sporløst forsvunnet.

Fryktet det verste

- Først skjønte jeg ingenting og lurte på om jeg hadde glemt hvor bilen sto, eller om noen spilte meg et dårlig puss. Følte meg helt handlingslammet, men gikk snart ut fra at bilen var stjålet, sier Helle. Alle slags tanker begynte å sirkulere i 44-åringens hode. Hva ville biltyven gjøre når han oppdaget barnet?

- Jeg fryktet at biltyven kanskje ville drepe Lars, eller bare slippe ham av et eller annet sted. En vet jo aldri hva som kan skje, sier tobarnsfaren, som fortsatt var sterkt preget av hendelsen da Dagbladet pratet med ham i går kveld.

Leteaksjon

Etter en større leteaksjon, var det til slutt ved utgangspunktet for skrekkscenariet at marerittet fikk en lykkelig slutt. Alle ferjestopp i området var blitt varslet, og i halvannen nervepirrende time patruljerte tre politibiler i og rundt Sogndal før letingen ga resultater. Politiførstebetjent Johnny Lilleng ved Sogndal politistasjon bestemte seg for å ta med faren tilbake til arbeidsplassen. Der rekonstruerte han hvor faren hadde parkert og kjørte litt rundt på industriområdet.

- Etter noen runder på plassen fant jeg bilen i en skråning 40- 50 meter fra kontorlokalene. Den må ha trillet skrått nedover plassen, og havnet under bakkenivå bak en container. Faren kunne dermed ikke se bilen fra der han kom ut, sier Lilleng.

Først skvatt han litt da han oppdaget bilen, men kunne snart se gutten stå gråtende i baksetet.

- Det var en virkelig god følelse å løfte ham ut av bilen. Det var tydelig at han hadde grått ganske lenge. Jeg spurte om han hadde det vondt noen sted, men det hadde han ikke og ga meg en god klem, sier en lettet politiførstebetjent.

- Dette var en god dag på jobben, men jeg vil ikke ta på meg noen helterolle, sier politimannen til Dagbladet.

Savnet mor og far

- For meg er det helt uvisst hvorfor bilen trillet ned skrenten, men sønnen vår kom heldigvis ikke til skade, sier Helle. Treåringen sa, etter først å ha klemt masse på foreldrene, at han hadde savnet både dem og storebroren Robert (10).

- Det var som å få et slag i hodet da jeg fikk beskjed om at Lars var forsvunnet, en helt uvirkelig situasjon. Den halvannen timen han var borte, er det verste jeg har opplevd. Men nå er alt bare bra, sier moren Wenche Austreim. Familien samlet seg foran TV-en i går kveld, og kjøpte inn ekstra mye godterier til barna sine.

- Nå er vi bare lykkelig, og det ser ut som sønnen vår tar hele episoden med stor ro, sier Helle.

HER LÅ LARS: BMW-en trillet over parkeringsplassen og ned en skråning 40- 50 meter fra kontoret til Arne Helle. Lille Lars ble funnet i baksetet etter halvannen time.
MARERITTET OVER: Lille Lars var i går kveld trygt tilbake på fanget til pappa Arne.