BILSALG OPP:  Selv svenske biler som snart snakker kinesisk, er i vinden om dagen.   EPA/MARTIAL TREZZINI
BILSALG OPP: Selv svenske biler som snart snakker kinesisk, er i vinden om dagen. EPA/MARTIAL TREZZINIVis mer

Bilene selger som varmt hvetebrød

Salget av nye biler steg i Europa i løpet av sommeren takket være vrakpantordninger i flere land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Salget av nye biler steg i Europa i løpet av sommeren takket være vrakpantordninger i flere land.

Antall nyregistreringer økte 2,8 prosent i juli og 3 prosent i august, ifølge organisasjonen for bilprodusenter i Europa, ACEA.

Det følger etter oppgang også i juni, som var første måned med oppgang etter 14 måneder med sammenhengende nedgang på grunn av finanskrisen.


Latvia opp

Men tallene skjuler store forskjeller mellom landene. I Østerrike var det en oppgang på 44 prosent i juli, mens nedgangen var på hele 77 prosent i Irland og 86 prosent i Latvia.

I Tyskland vokste bilsalget i juli med 29 prosent og i august med 28 prosent, og både i Storbritannia, Frankrike og Italia er nedgangen snudd til oppgang.

Det er produsenter av mindre biler, som Peugeot og Citroën, Renault og Fiat, som først og fremst nyter godt av oppgangen.


Ned for svenskene

For Volkswagen er resultatet blandet, mens produsenter av store biler fortsatt merker krisen. Mercedes hadde en nedgang på 25 prosent i august, og både BMW og Porsche har solgt færre biler.

I Sverige fortsatte nedgangen med 14 prosent i juli og 12 prosent i august.

Mens Volvos nedgang har bremset opp i Europa som helhet, er Saab blant merkene som rammes av størst nedgang - hele 62 prosent i juli og august. Totalt solgte Saab 3.024 biler i de to månedene, sammenlignet med 7.921 i samme periode i fjor.

(NTB-AP-AFP)