Bilene skal bort innen 2025

MDG, Ap og SV går sammen om å fjerne privatbilismen i bydel Gamle Oslo om drøye fem år.

SKAL KASTE UT BILENE: Påtroppende leder for bydelsutvalget i Gamle Oslo, Teodor Bruu. Foto: Kelly Ryan / NTB Scanpix
SKAL KASTE UT BILENE: Påtroppende leder for bydelsutvalget i Gamle Oslo, Teodor Bruu. Foto: Kelly Ryan / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har elleve år på å halvere klimagassutslippene, og da er vi helt avhengig av at de store byene går foran, sier påtroppende leder for bydelsutvalget i bydel Gamle Oslo og nasjonal talsperson for Grønn Ungdom, Teodor Bruu (25) til Dagbladet.

MDG gjorde et brakvalg i Oslo under høstens kommunevalg, og ble største parti på Sagene, Grünerløkka, St. Hanshaugen og i Gamle Oslo.

Nå er samarbeidsavtalen partiet har inngått med Ap og SV i sistnevnte bydel klar, der de tre partiene går inn med et nådestøt mot privatbilforkjemperne i hovedstaden.

«Ingen skal trenge å eie egen bil i bydel Gamle Oslo innen 2025», heter det blant annet i avtalen.

- Oslo har vist at det ligger masse potensial i å kutte biltrafikken, så da er det helt på sin plass å få privatbilismen helt ut av bydelen, sier Bruu.

Lan PÅ SYKKELHOTELL: Marie Nguyen Berg lover 100 km med nye sykkelveier i Oslo. Parkeringsplasser for biler må vike, og prosjektet skal finansieres med bompenger. Men har hun selv tryna på sykkel noen gang? Reporter: Jørgen Gilbrant / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Få som er avhengige av bil

Ambisjonen innebærer frigjøring av veiareal og parkeringsplasser, til fordel for eksempelvis sykkelveier, torgarealer og lekeplasser. Nettopp frigjøring av arealer har vært en vel så viktig faktor som klimagassutslippene, forklarer Bruu.

Hvilke konkrete tiltak som skal gjennomføres, er ikke spesielt håndfast ennå, men de tre partiene har forpliktet seg til å utarbeide en strategi for avvikling av privatbilismen.

- Det er egentlig en del av politikken til MDG i hele Oslo, og vi ser til hva de har fått til i sentrum, sier Bruu, som kjenner til at det forhandles om tilsvarende tiltak i andre bydeler.

Ifølge Bruu har mindre enn én av tre husstander i Gamle Oslo egen bil i dag, og ennå færre benytter seg av den i hverdagen.

- Det er ganske få som er avhengige av bil i Oslo. En del tror kanskje at de er det, men hvis vi får til nødvendig tilrettelegging gjennom andre tilbud kan de fleste som bor sentralt i Oslo klare seg uten.

Fjernet 3000 parkeringsplasser

De siste fem åra har antall personbiler i Norge økt med drøyt 10 prosent til over 2.750.000 biler. Om lag 230.000 av dem befinner seg i Oslo, ifølge tall fra SSB.

Flertallet av Oslos befolkning ønsker et tilnærmet bilfritt sentrum, og under siste byrådsperiode ble totalt 3000 parkeringsplasser fjernet derfra. MDG har også kommet med forslag om et konsept med midlertidig stenging av gater for biltrafikk.

Aina Stenersen i Oslo Frp er blant dem som har reagert sterkt på bilfri-satsinga.

KRITISK: Aina Stenersen (Frp). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Aina Stenersen (Frp). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- I bystyret behandler vi flere innbyggerforslag hvor beboerne reagerer sterkt på MDGs lukkede gater, fjerning av parkeringsplasser, og innføring av nye bommer. Vi vil heller lytte til innbyggerne som ønsker åpne gater, forutsigbare kjøremønstre, og et levende sentrum for alle, sa Stenersen til Dagbladet i sommer.

Handelsstanden har også vært kritiske, og spådde konkurser da Oslo kommune lanserte miljøplanen «bilfritt byliv».

Tall fra Institutt for bransjeanalyser publisert i sommer, viste derimot at sentrumsbutikkene ikke har gjort det spesielt svakere enn dem som ligger på utsida av sentrum.

BOMPENGER: Bompengedebatten har preget årets valgkamp, og MDGs Hulda Holtvedt mener det har vært en fordel for partiet. Vis mer

Trenger gode kollektivløsninger

- Vil ikke dette være ganske drastisk for dem som av ulike grunner er avhengige av bil for å komme seg rundt i hverdagen?

- Vi skal ikke gjøre det umulig å kjøre bil, men vi skal gjøre det så attraktivt som mulig å la være å eie sin egen, svarer Bru.

- Da må vi ha gode kollektivløsninger, som for eksempel frakter barn til skole og fritidsaktiviteter, gode pendlertilbud for dem som reiser langt til jobb og gode transportordninger for eldre og folk med bevegelseshemninger.

Han trekker også fram bildelingstjenester, som har blitt populært i flere av de store byene.

Cicero er blant dem som har sett nærmere på de mest populære bildelingstjenestene, og forsker Tom Erik Julsrud har konkludert med at flere av dem ikke nødvendigvis bidrar til nedgang i privatbilismen.

- I verste fall kan bildeling føre til at kollektivtransport og sykling fortrenges, sier Julsrud til E24.

MDG ønsker også å øke bompengene, slik at kollektivprisene kan senkes med 20 prosent. Det kan imidlertid ikke de tre partiene ta stilling til på bydelsnivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer