Biler i brann i København

Demonstranter brukte natten til å kaste brostein og tenne bål i gatene. SISTE: Demonstrantene har frivillig forlatt okkupert skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lenge så det ut til at politiet hadde kontroll over demonstrantene i København, da ting roet seg tidligere i kveld. Men sent i kveld har opptøyene spredd seg til en rekke sidegater. Blant annet står flere biler i brann. Noen steder er flammene fire-fem meter høye, melder Danmarks Radio (DR).

Bål og barrikader

DR beskriver i 21.30-tida at kampene mellom demonstranter og politi bølger fram og tilbake, også i Christianshavn, et stykke unna de opprinnelige opptøyene. Enkelte kaster brostein, mens politiet svarer med tåregass. Store bål og barrikader sperrer for biltrafikken flere steder, og DRs reporter mener situasjonen er ute av kontroll.

Ifølge Jyllands-Posten har en demonstrant fått hånda sprengt i stykker av et kanonslag som ikke ble kastet i tide.

Det hadde lenge vært planlagt en ny, større demonstrasjon klokka 22, men det var en stund uklart om demonstrantene var i stand til å organisere en samling i de kaotiske tilstandene. BT rapporterte i 22-tida at demonstrantene både fra Nørrebro og Christianshavn var på vei mot Rådhuspladsen.

500-600 personer samlet seg til den såkalte sørgemarsjen, som gikk fra Rådhuspladsen til Folkets Park, der den ifølge Politiken ble oppløst fordi den begynte å utvikle seg i voldelig retning.

Ved midnatt er det fortsatt spredte trefninger i den danske hovedstaden, hovedsakelig på Nørrebro, Christianshavn og på Blågårds Plads.

Over 1000 demonstranter

I BRANN: En demonstrant løper forbi en brennende barrikade på Nørrebro i kveld. Foto: AP/SCANPIX
I BRANN: En demonstrant løper forbi en brennende barrikade på Nørrebro i kveld. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Over 1000 personer deltok tidligere i kveld i den planlagte, men ulovlige demonstrasjonen som startet på Blågårds Plads ved Nørrebro i København i 17-tida.

Flere av demonstrantene løp og kastet flasker, brostein og malingsbomber på politiet, som svarte med bruk av tåregass. Gassen ligger tjukk over byen i kveld. Enorme politistyrker fra hele distriktet har vært på plass i hele kveld for å prøve å bryte opp folkemengden, som ville ta tilbake Ungdomshuset i bydelen Nørrebro, som politiet stormet i dag tidlig.

Satte opp felle

Det danske politiet greide klart å få tak i mange av de mest aggressive demonstrantene ved å sette opp ei felle, melder blant andre Politiken

Totalt var om lag 160 aktivister arrestert tidligere i kveld, men flere skal senere ha blitt pågrepet etter hvert som gateslaget utviklet seg.

Politiet lot seg tilsynelatende presse tilbake av demonstrantene i ly av politibilene, men da demonstrantene rykket framover, kom plutselig flere politibiler inn fra sidene avskar fortroppen av demonstrasjonstoget i en vellykket knipetangsmanøver. Mange ble pågrepet, og det danske politiet håper dermed å ha tatt brodden av mye av voldsomhetene.

Støtteaksjon i Oslo

Aktivister fra blant annet Blitz-huset demonstrerte i 17.30-tida utenfor den danske ambassaden i Oslo. Rundt 150 personer samlet seg på en gangbro ved ambassaden. Det ble ropt slagord, og noen kastet snøballer mot politiet. Rundt 100 politifolk i full opprørsutrystning sto i beredskap. Ingen prøve å ta seg inn i ambassadebygningen.

Biler i brann i København

- Vi tar selvsagt vare på ambassaden og beskytter den, er operasjonsleder i Oslo politidistrikt Finn Belles kommentar til Dagbladet.no.

Demonstrantene i Oslo gir klart uttrykk for at de støtter aktivistene i København.

Stein Lillevolden holdt en appell til støtte for sine søsterorganisasjoner i Danmark mens et politihelikopter fulgte demonstrantene nøye. Demonstrantene har nå trukket seg tilbake, og politiet har trappet ned sine styrker. De holder tilbake noen mannskaper i tilfelle noen vil forsøke å ta seg inn i ambassaden.

Det er også varslet flere støttedemonstrasjoner i Tyskland.

- Det dreier seg om Berlin, Hamburg og München, i tillegg til en rekke andre tyske byer, sier Niels Boel Abrahamsen i Udenrigsministeriet til Berlingske Tidende.

Stormet «danske Blitz»

Opptøyene i København, som sporadisk har pågått i hele dag, skjer i kjølvannet av at politiet i dag stormet det mye omtalte Ungdomshuset, en okkupert bygning som kan sammenlignes med Blitz-huset i Oslo. Svært mange ulike grupperinger er involvert i protestene mot at bygget er solgt til aktører som vil rive det såkalte fristedet.

Situasjonen har vært rolig, men anspent i Nørrebro-området siden i titida i dag tidlig. Før kveldens demonstrasjon var rundt 100 personer arrestert, ifølge danske Politiken.

DEN DANSKE AMBASSADEN: Her foregikk demonstrasjonenen i Oslo.
MASSEARRESTASJONER:</B> Politiet anholdt flere demonstranter i en «knipetangsmanøver».