Biler truffet av trær: - Kaotisk

Fredag ettermiddag er vinden sterk flere steder sør i landet. Politiet i sørøst har mottatt flere meldinger om trær som har falt i veibanen. Ringerike brann melder om flere som sitter innesperret i biler.

UVÆR: Voldomst uvær i sørøst-Norge. Politiet ber folk holde seg hjemme. Foto: Martin Ellingsen. Reporter: Ivan Larsson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag har vært preget av mye vær i form av sterk vind, flere steder i landet.

- I Telemark er Vinje stedet som har fått det verst, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Terje Grindem, til Dagbladet.

- Utsett reisen

Klokka 15.38 kom politiet i sørøst med en anmodning på Twitter om at de som skal ut å kjøre i øvre Telemark eller Nordre Buskerud bør vurdere å utsette reisen til vinden blir svakere.

- Vi får inn mange meldinger om trær som ligger over veier i nevnt område, skriver de.

FJELLOVERGANG: Flere fjelloverganger, som denne ved Beitostølen, ble fredag stengt på grunn av sterk vind. Foto: Terje Pedersen / NTB
FJELLOVERGANG: Flere fjelloverganger, som denne ved Beitostølen, ble fredag stengt på grunn av sterk vind. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt oppfordrer folk til å holde seg inne dersom man ikke må ut.

- Jeg tenker at man godt kan være vente noen timer og heller komme seg trygt fram, hvis hytta på fjellet er målet.

Trær i veibanen

- E16 ved Flekkerud Nes i Ådal. Veien er delvis stengt på grunn av vindfall, skriver politiet i sør-øst på Twitter klokka 17.41.

Flere biler er truffet, hvert fall to, sier operasjonsleder Erik Ullhaug Olsen til Dagbladet.

Både politi og brann er på stedet. Ingen personskader.

- Det er noe kaotisk rundt om, grunnet været. Jeg har inntrykk av at trykket er det samme nå som tidligere i ettermiddag, sier Olsen.

Han informerer om at de stadig får meldinger om trær i veien, og at de ikke har kapasitet til å rykke ut på alt.

- Vi samarbeider godt med kommunene, veitrafikksentralen og brann, legger Olsen til.

Da Dagbladet var i kontakt med operasjonsleder i sør-øst, Tore Grindem, kvart på sju, kunne han fortelle at E16 i Ådal nå er ryddet og åpnet.

- Ingen personer er skadd, men det er skader på biler, sier han.

Utfordringer for nødetatene

Uværet skaper vareierende mobildekning, melder politiet i sør-øst på Twitter.

- Det vil stå en ambulanse ved McDonalds i Flå med blålys på. Dersom noen trenger akutt helsehjelp kan de ta kontakt med denne, skriver de.

Ringerike brann skriver på Twitter at de har mottatt mange meldinger på innesperrede bilder og personer, og at brannvesenet jobber seg oppover og nedover E16 fra Nes i Ådal.

- Til dere som sitter i biler og venter på hjelp: Vi er på vei, skriver de.

Ringerikes Blad har vært i kontakt med leder for beredskap, Even Moan i Ringerike brannvesen, som bekrefter at flere biler er truffet av trær og at at det er vanskelig for folk å komme i kontakt fordi mobilnettet er nede.

- Kjenner du at det er fare for noens liv og helse der nettet er nede, må du forsøke å oppsøke oss på stasjonen på Nes i Ådal, sier Moan til avisa.

Farevarsel

Klokka 15.56 ble det meldt fra politiet om at E16 mellom Hensmoen og Ringsmoen er stengt fordi veien ikke er farbar grunnet sterk vind.

Rett etter klokka 17 kom meldingen om at E16 er åpnet for trafikk igjen.

- Det er rett og slett farlig å kjøre der, sier Grindem.

Også veitrafikksentralen i sør og øst melder på Twitter om trær som har falt i veien flere steder.

Meteorologene har også sendt ut farevarsel på oransje nivå, som er det høyeste farenivået, på vindkast i Agder, Telemark, Buskerud og Innlandet fredag.

- De kraftigste vindkastene er ventet tidlig fredag ettermiddag, og vil være på omkring 25-30 m/s.

Knuste ruta

I Lillestrøm opplevde restauranten Casa Mia å få en vindusrute knust på grunn av de sterke vindkastene. Det skriver Romerikes Blad.

- Som følge av kraftig vestavind i fjellet i Sør-Norge, vil man også på Romerike merke vinden på kroppen. Brannvesenet oppfordrer folk til å feste løse genstander, skriver avisa.

I Rollag kommune er været så kraftig at takstein er i ferd med å blåse av kommunehuset, skriver Laagendalsposten.

STERK VIND: Rollag kommunehus har fredag mistet takstein grunnet den sterke vinden. Foto: Viel Jaren Heitmann
STERK VIND: Rollag kommunehus har fredag mistet takstein grunnet den sterke vinden. Foto: Viel Jaren Heitmann Vis mer

- Teknisk sjef i Rollag kommune, Tanja Bjørkgården, forteller at takstein blåser ned fra taket på kommunehuset i Rollag. Nedblåste trær sperrer alle typer veier, både hovedveier, kommunale veier og fjellveier. Det er vanskelig å hele tiden holde oversikt fordi det kommer nye meldinger hele tiden, skriver avisa.

I tillegg har kommunen sendt ut tekstmeldinger til alle tilknyttet Veggli vannverk, om at drikkevannet må kokes inntil videre.

- Gjelder absolutt fortsatt

Vakthavende meteorolog, Espen Biseth Granan, forteller til Dagbladet at farevarselet absolutt gjelder fortsatt.

- Det er helt klart mye vær. Særlig fjellstasjonene våre fanger opp stor aktivitet i ettermiddag og har høye målinger. Også flere steder lavere i terrenget har vinden slått ned, sier Granan.

VÆRET: Fredag meldes det om kraftig vær i sørøst-Norge Vis mer

Han forteller at mye tyder på at Nordre Buskerud er blant stedene som har fått mest vind, og trekker blant annet fram stasjonen deres i Nesbyen, som har registrert heftige vindkast de siste timene.

- Ellers har vi registrert mye vind nord i Telemark og gamle Oppland, blant annet i Fagernes og Beitostølen.

Farevarselet som ble sendt ut torsdag er gjeldende fram til klokka 21 fredag kveld.

- Det vil altså pågå noen timer til. Enkelte stasjoner har kanskje allerede nådd toppen, mens andre steder muligens økning de neste timene. Særlig økning kan det bli i deler av Innlandet og Viken. Klokka 21 vil nok vinden ha avtatt nok til at det ikke lenger er oransje farenivå, avslutter Granan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer