Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilfører i søkelyset

HAUGESUND (Dagbladet): Rett over midnatt så to uavhengige vitner ei jente prate med en bilfører i Kopervik sentrum. Jenta passer til beskrivelsen av Birgitte. Sjåføren har aldri meldt seg for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går sto bilsporet sentralt i rettsforhandlingene i Karmsund herredsrett. Lensmannsførstebetjent Reidar Gaupås bekreftet at politiet aldri har klart å identifisere 30 ulike kjøretøy i sentrum drapsnatta.

En av disse bilene sto parkert utenfor Torfæus Pub klokka 0.08 drapsnatta.

Et mannlig vitne så en jente iført et stripete skjørt og med langt lyst hår. Hun snakket med føreren gjennom en åpen bildør. Beskrivelsen av jenta, og klesdrakten, stemmer godt med hvordan Birgitte Tengs var kledd natta mellom 5. og 6. mai i 1995.

To vitner

Et kvinnelig vitne gjorde den samme observasjonen. Begge vitnene relaterer tidspunktet til en politiutrykning som fant sted klokka 0.08 drapsnatta.

Gaupås bekreftet i retten i går at politiet lenge arbeidet etter teorien om at det kunne være Birgitte som hadde satt seg inn i bilen.

- Vi fikk aldri identifisert bilen, føreren, eller kvinnen, sa Gaupås i retten.

Sporet ble fulgt av etterforskerne så seint som i januar i år - en måned før fetteren til Birgitte ble siktet for ugjerningen.

Noen få minutter seinere så et kjærestepar en bil i stor hastighet i Øygardveien, på en veistubb som munner ut i Gamle Sundveg, hvor Birgitte ble funnet drept.

I følge vitnene satt det en mann bak rattet.

- Mannen ble beskrevet som langhåret, og vitnene trodde passasjeren var ei jente. De forklarte at bilen kjørte i stor fart, sa lensmannsførstebetjent Reidar Gaupås .

Heller ikke denne bilisten er identifisert. Han eller passasjeren har heller ikke meldt seg for politiet.

Gaupås forklarte i detalj om hvordan politiet har sjekket ut en rekke biler av saken. Han trakk fram to eksempler. To biler ble disponert av omgangskretsen til Kopervik-mannen som i forrige uke ble utpekt av forsvareren til ikke å ha alibi for drapsnatta.

Ifølge Gaupås var den ene bilen, en Opel Ascona, sjekket ut av saken.

- Sju vitner har forklart at bilen sto parkert i sentrum hele natta. Bilen skal i tillegg ha ødelagt girkassa den kvelden, sa Gaupås.
Han ble konfrontert med at flere av forklaringene til vitnene som var med i bilen tidligere på dagen er motstridende. Det hadde han ingen forklaring på.

Gaupås redegjorde også for en grå Mercedes Benz av eldre årgang. Bilen skal store deler av kvelden ha stått parkert utenfor Torfæus Pub. I følge vitner ble bilen sett der ved midnattstid og seinere ved 1.20-tida.

Også her er det motstridende vitneforklaringer:

Et annet vitne har forklart at hun så Kopervik-mannen i Mercedesen i nærheten av åstedet ved 23.30-tida drapsnatta. Ifølge egen forklaring skal mannen ha vært på et helt annet sted.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!