Bilførere bulker i 17. mai-stress

I dagene før 17. mai skjer det atskillig flere kollisjoner enn de øvrige dagene i måneden.

 Mye stress knyttet til nasjonaldagen: Innkjøp og forberedelser til 17. mai fører til flere kollisjoner i trafikken.Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
Mye stress knyttet til nasjonaldagen: Innkjøp og forberedelser til 17. mai fører til flere kollisjoner i trafikken.Foto: Cornelius Poppe/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Mai er en farlig måned i trafikken. Antallet personskader øker med rundt 10 prosent fra april til mai, og i dagene før 17. mai skjer det atskillig flere kollisjoner enn de øvrige dagene i måneden.

TrygVesta Forsikring har analysert alle bilskader meldt til selskapet i perioden 2002-2008.

Analysen viser at det skjer hele 40 prosent flere skader 15. mai enn andre dager denne måneden. 16. mai skjer det 39 prosent flere skader.

Stress knyttet til innkjøp

- Vi ser en klar tendens til at stress i forbindelse med inngangen til ulike høytider gir seg utslag i form av flere bilskader, sier senior skadesjef Ketil Voll i TrygVesta.

Han mener det er mye stress knyttet til innkjøp før nasjonaldagen. Det skjer blant annet en god del småbulking utenfor kjøpesentre. Motsatt er selve 17. mai en dag med svært få bilskader.

- Da har folk roet seg ned, mener Voll. 

Flere personskader

TrygVestas analyse viser også at det skjer om lag 10 prosent flere personskader i trafikken i mai enn i april.

Dette setter Voll i sammenheng med at syklister og tohjulinger for alvor våkner av vinterdvalen, og at det er stor trafikk i forbindelse med flere utfartshelger.

TrygVestas analyse understøttes av tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). De siste tre årene har rundt 2.800 personer blitt skadd i trafikken i mai måned.


(NTB)