MÅ TRÅ FORSIKTIG: Bilindustrien må betale tilbake hele redningspakken når tidene bedrer seg. Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix
MÅ TRÅ FORSIKTIG: Bilindustrien må betale tilbake hele redningspakken når tidene bedrer seg. Foto: Vadim Ghirda/AP/ScanpixVis mer

- Bilindustrien får 17 milliarder dollar

- Enighet i Kongressen om hovedtrekkene i redningspakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no/NTB) USAs regjering og ledere for Det demokratiske partiet er enige om hovedtrekkene i en redningspakke for bilindustrien, ifølge en kilde i Kongressen.


Mindre enn kravet


Pakken skal omfatte mellom 15 og 17 milliarder dollar i krisehjelp, og ledere for Demokratene håper å få den vedtatt neste uke. Det opplyser en ikke navngitt kilde i Kongressen til nyhetsbyrået Reuters.


17 milliarder dollar er mye mindre enn de 34 milliardene bilindustrien har bedt om. Demokratene håper likevel at summen vil være nok til at General Motors (GM), Ford og Chrysler kan unngå konkurs fram til Barack Obama overtar som president 20. januar.


Bush fikk gjennomslag


REDDET 1: Chrysler-direktør Robert Nardelli. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS/Scanpix
REDDET 1: Chrysler-direktør Robert Nardelli. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS/Scanpix Vis mer

Demokrat-leder Nancy Pelosi bøyde seg for president George W. Bushs krav om at pengene måtte taes fra et fond for utvikling av mer miljøvennlige biler.


Dette er en av hovedårsakene til at partene ser ut til å nærme seg enighet, melder nyhetsbyrået AP.


Sittende president George W. Bush understreket fredag at bilprodusentene må betale tilbake hver eneste dollar dersom de får oppfylt sine bønner om krisestøtte.


Betingelser


I en tale framholdt Bush at pengene tilhører skattebetalerne og at han er bekymret over å gi økonomisk støtte til selskaper som kanskje vil gå over ende. Samtidig ba han Kongressen om raskt å hjelpe den vanskeligstilte bilindustrien.


REDDET 2: GM-direktør Richard Wagoner. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS/Scanpix
REDDET 2: GM-direktør Richard Wagoner. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS/Scanpix Vis mer

Det tre store amerikanske bilselskapene har lenge hatt problemer, men den akutte faren for konkurs som nå har oppstått, skyldes for en stor del finanskrisen og de økonomiske nedgangstidene.


Resesjon


Bush brukte fredag for første gang begrepet «resesjon», og erkjente dermed at USAs bruttonasjonalprodukt er i ferd med å synke.


Arbeidsløsheten i USA er nå på 6,7 prosent, melder Sky News.


Dette er det høyeste den har vært på 15 år.


REDDET 3: Ford-direktør Jonathan Mullaly. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS/Scanpix
REDDET 3: Ford-direktør Jonathan Mullaly. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS/Scanpix Vis mer