Bilinnbruddsbølgen: Åtte personer tatt for GPS-tyverier

Tatt på fersken i Oslo.

GPSER PÅ AVVEIE: Politiet gjorde mange beslag av det som skal være stjålne GPSer etter flere bilinnbrudd i Oslo de siste to ukene. Foto: Politiet
GPSER PÅ AVVEIE: Politiet gjorde mange beslag av det som skal være stjålne GPSer etter flere bilinnbrudd i Oslo de siste to ukene. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-politiet har pågrepet åtte personer, som er siktet for å ha stjålet dyre navigasjonsanlegg fra Volkswagen- og Skoda-biler.

Det har vært en rekke GPS-tyverier i Oslo den senere tid. Siden 14. november er det anmeldt 55 slike forhold ved Oslo politidistrikt. Også på Romerike har det vært en rekke bilinnbrudd hvor GPS-utstyr er stjålet.

- Vi mener de åtte som nå er pågrepet har utført GPS-tyverier i fellesskap, og at de kan stå bak mange av de anmeldte forholdene i Oslo den siste tiden, sier politioverbetjent Stig Vasbø ved Etterretnings- og vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon i en pressmelding.
 
Ved pågripelsen fant politiet mange GPS-systemer til VW og Skoda. Politiet fant også store mengder kosmetikk som man mistenker kan være stjålet fra butikker på Østlandet.

Oslo-politiet startet etterforskningen etter at det plutselig begynte å ramle inn anmeldelser av GPS-tyverier for cirka to uker siden.

- Vi har jobbet på spreng med å finne ut hvem det var. Nå har vi pågrepet de vi mener står bak, sier Stig Vasbø, politioverbetjent på etterretnings- og vinningsavsnittet i Oslo, til Dagbladet.

Tatt på fersken Før gruppa kom til Norge 14.11 hadde politiet bare sett et og annet slik tyveri.

- Vi skjønte fort at nå var det noen som holdt på, sier Vasbø.

Mennene ble pågrepet i en hytte de hadde lånt på Bogstad camping. Pågripelsene skjedde etter at politiet selv kom seg i posisjon til å observere et tyveri. De fulgte etter gjerningsmannen, og kom da over hytta. Der var det også store mengder kosmetikk.

- De er tatt på bakgrunn av etterforskning og spaning, sier Vasbø.

Politiet har også funnet en depotbil, som stod parkert på Lindebergsåsen i Oslo.

- Der stod det tjuvgods, pakket og klart i esker, sier Vasbø.

Mann tatt på Romerike Han sier de åtte trolig har hatt litt ulike roller.

PAKKET OG KLART: Da politiet gjorde beslagene fra en depotbil var navigasjonsutstyret pent pakket i esker, opplyser politiet. Foto: Politiet
PAKKET OG KLART: Da politiet gjorde beslagene fra en depotbil var navigasjonsutstyret pent pakket i esker, opplyser politiet. Foto: Politiet Vis mer

- På bakgrunn av beslagene, virker det som om noen har vært ute på natta og stjålet navigasjonsutstyr, mens andre har stjålet kosmetikk i butikker, sier politioverbetjenten.

De åtte pågrepne, som er rumenske statsborgere, vil bli fremstilt for varetektsfengsling på torsdag.

På Romerike har de siden 1. september hatt over 100 tilfeller av lignende bilinnbrudd.

- Vi er usikre på om de som er nå er pågrepet i Oslo kan knyttes til forhold her, men vi samarbeider tett med Oslo-politiet med denne saken, sier seksjonsleder Harald Engøy ved Felles kriminalenhet i Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Han opplyser at politiet på Romerike natt til i dag pågrep en mann fra Øst-Europa de mener har begått lignende innbrudd. Også den mannen skal ha blitt tatt mer eller mindre på fersken.

- Vi mener å kunne knytte ham til ferske innbrudd- og GPS-tyverisaker. Det var en observant melder som mente det foregikk noe mistenkelig og som varslet politiet. Operativt politi pågrep ham, sier Engøy.

Det har de siste månedene blitt anmeldt over 300 bilinnbrudd på Østlandsområdet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram