Bilistene blåser i bommene

Lokomotivføreren hadde hjertet i halsen: Foran ham så han en kvinne og flere barn kjøre over planovergangen etter at bommen hadde gått ned. Farten var så stor at han ikke hadde noen mulighet til å stoppe toget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heldigvis kom bilen med kvinnen og barna over skinnene sekunder før toget suste over overgangen. Nesten-ulykken skjedde i Mjøndalen i februar i år. Lokomotivføreren så en bil med en kvinne og flere barn kjøre slalåm mellom bommene som allerede hadde gått ned. Farten var for stor til at toget kunne stoppes.

Lokføreren slapp med sjokket, mens kvinnen kjørte videre som om ingenting hadde skjedd.

Nå frykter Jernbaneverket for sikkerheten til bilistene på grunn av deres manglende respekt for bommer og signallys.

- Det var snakk om 2-3 sekunder før toget hadde kjørt inn i bilen. Tenk deg når lokomotivføreren ser at han er i ferd med å kjøre inn i en bil hvor han til og med ser at det sitter en kvinne og flere barn. Dette er galskap, forteller informasjonskonsulent Sindre Ånonsen i Jernbaneverket, Region Sør til Dagbladet.no.

Økende problem

Stadig oftere kjører bilister ned jernbanebommene fordi de ikke orker å vente til toget har passert. I fjor opplevde Jernbaneverket i Region Sør at 38 bommer ble kjørt ned av utålmodige sjåfører.

- Dette er både familiefedre- og mødre. Det finnes ikke grenser for dumhet, men jeg håper at sjåførene vil bli fratatt førerkortet sitt etter slike handlinger, sier Ånonsen.

Og viser til konsekvensene en slik ulykke vil medføre.

Bommene til Jernbaneverket er konstruert sånn at de ryker med en gang en bil kjører inn i dem. Grunnen til dette er nettopp at en del bilister kjører over planovergangene etter at bommene er gått ned.

- Dette representerer en stor belastning for lokførerne, sier Ånonsen.