Flom

Bilistene bryr seg ikke om flomsperringene

- Dette må man overhodet ikke finne på å gjøre nå. Nå er det farlig, opplyser NVE.

FARLIG: NVE og politiet advarer bilister mot å ikke følge veisperringene. Video: Lars Espen Rath Vestad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Veisperringene i Nordstumoen-krysset på riksvei 3 har bare en viss effekt. Bilder som Dagbladet har fått tilsendt, viser at flere bryter advarslene og kjører i full fart på flomrammede veier.

Politioverbetjent og lensmann Kjell Roar Myrvold i Koppang var ikke kjent med situasjonen da Dagbladet tok kontakt, men opplyser om at en patruljebil er på vei ut for å sjekke situasjonen.

AVSTENGT: Riksvei 3 er tydelig skiltet, men det skal ikke være opplyst retning for omkjøring. Foto: Lars Espen Rath Vestad
AVSTENGT: Riksvei 3 er tydelig skiltet, men det skal ikke være opplyst retning for omkjøring. Foto: Lars Espen Rath Vestad Vis mer

- Det er en grunn til at sperringene er satt opp og det er av hensyn til sikkerhet, sier Myrvold.

- Dette må man overhodet ikke finne på å gjøre nå. Nå er det det alvorlig, og man må holde seg unna vannkanten. Nå er det farlig, sier Anne-Live Øye Leine, som er vakthavende hydrolog i flomvarslinga i NVE.

Rødt nivå

Fredag ettermiddag oppgraderte NVE flomvarselet til rødt nivå for Glomma. Varselet gjelder fra Kongsvinger og nordover i elva.

- Et rødt nivå er et sjeldent nivå og da får vi alvorlige oversvømmelser. Da er det viktig å følge råd fra lokale myndigheter, sier Øye Leine.

Hovedveiene fra Koppang til Rena er nå stengt på begge sider av Glomma. Norges lengste elv går over sine bredder.

FARLIG: Veiene langs Glomma mellom Koppang og Rena er nå sperret på grunn av flommen. Foto: Privat
FARLIG: Veiene langs Glomma mellom Koppang og Rena er nå sperret på grunn av flommen. Foto: Privat Vis mer

- Én ting er at det er overvann på veiene, men det kan være plasser der vannet graver ut grunnen under veibanen. Det er både sidebekker og sideelver, og det kan skape farlige situasjoner å kjøre på de avsperrede veiene nå, sier Kjell Roar Myrvold.

- Når vi har så mye vannføring som nå, kan vi få erosjonsproblemer. Det forventer vi nå på det nivået her, sier Anne-Live Øye Leine i NVE.

WAKEBOARD: Vannstanden har steget flere steder i landet det siste døgnet. Mens noen kanskje ser på dette som en plage, har en gjeng i Nesbyen funnet sin måte å gjøre nytte av vannet. Video: Magnus Lindahl / Hallingdølen Vis mer

- Respekter skiltene

Skiltene er satt opp av veimyndighetene, og Myrvold mener det slettes ikke er bra at sperringene ikke overholdes.

- Dette er skilting som må følges og respekteres, sier Myrvold til Dagbladet.

Politiet i Koppang og Åmodt-området har så langt ikke registrert dramatiske hendelser i forbindelse med flom, men Myrvold opplyser at de kommer til å ha 24 timers bemanning i området.

OVERSVØMMET: Bildet er tatt i Stor-Elvdal fredag ettermiddag, og viser elv der det før var et jorde. Foto: Lars Espen rath Vestad
OVERSVØMMET: Bildet er tatt i Stor-Elvdal fredag ettermiddag, og viser elv der det før var et jorde. Foto: Lars Espen rath Vestad Vis mer

Lars Espen Rath Vestad befant seg fredag på riksvei 3, og måtte kjøre store omveier for å komme seg tilbake til Koppang.

Han opplyser til Dagbladet at omkjøring ikke er skiltet.

- Det står bare at veien er stengt.

På videoen som Rath Vestad har sendt Dagbladet, kan man se at en rekke sjåfører ikke bryr seg om veisperringene.

NVE oppfordrer folk til å holde seg oppdatert på varsom.no.

- Der er det mer spesifikk lokal informasjon, sier hydrologen, Anne-Live Øye Leine.

DRONEVIDEO: Opptak med drone viser Glomma mellom Elverum og Rena, og hvordan vannstanden har steget på bare en uke. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer