SPARES FOR SKYHØYE BOMPENGER: Byrådet i Bergen har i dag besluttet at bilistene skal spares for skyhøye bompasseringer for å redusere luftforurensning. Foto: Helge Sunde / Samfoto / NTB scanpix
SPARES FOR SKYHØYE BOMPENGER: Byrådet i Bergen har i dag besluttet at bilistene skal spares for skyhøye bompasseringer for å redusere luftforurensning. Foto: Helge Sunde / Samfoto / NTB scanpixVis mer

Bilistene i Bergen spares for skyhøye bompasseringer

Byrådet i Bergen vil ikke iverksette dramatiske tiltak for å hindre luftforurensning denne uka. Regnet kommer snart tilbake.

BERGEN (Dagbladet): Byrådet i Bergen har i dag besluttet at bilistene skal spares for skyhøye bompasseringer for å redusere luftforurensning. Værvarselet tyder på fint, kaldt vær og luftproblemer over sentrale byområder, men allerede fredag kveld kommer regnet tilbake.

Byrådet har hatt tre strakstiltak å ta stilling til. Det ene var datokjøring, noe som er krevende å innføre på kort varsel. Det andre var å innføre forhøyede bompengetakster fra og med i morgen, og det tredje valget var å akseptere luftforurensning i de dagene sola vil skinne fram til regnet og vinden kommer.

Bompengesats på 225 kroner

Byrådet måtte vurdere å øke pompengesatsene fra 45 til 225 kroner, altså en femdobling i tidsrommet fra klokka 06.00 om morgenen til 22.00 om kvelden i alle bomstasjonene. Samtidig skulle kollektivtrafikken bli gratis i den samme perioden.

Etter at forslaget ble kjent tidligere denne uka, har spesielt næringsdrivende i transportsektoren reagert skarpt. De som må kjøre inn og ut av Bergen sentrum med varer ville ha fått en særdeles kostbar regning.

Byråd for klima, kultur og næring, Julie Andersland (V), har kunnet glede seg over at det er få forurensende skip som ligger til havn denne uka, og at værprognosene likevel ikke ser så krevende ut som de gjorde tidligere denne uka.

I en pressemelding skriver Andersland at varselet for luftkvalitet har endret seg fra i går til i dag, og at det ikke er meldt fare for høy luftforurensning i morgen. Det er derfor ikke grunnlag for å innføre tiltak som beredskapstakst i bomringen fra onsdag morgen. Torsdag og fredag er det meldt perioder med høy luftforurensning.

- Vi følger situasjonen nøye, og gjør en ny vurdering i morgen basert på oppdaterte varsler for luftkvalitet, sier byråd Julie Andersland.

Statsmeteorolog Frode Hassel ved Vervarslinga på Vestlandet sier til Dagbladet at det forventes høyere luftforurensning torsdag og fredag, men at det ikke vil bli svært høy luftforurensning.

- Ikke så høy forurensning

- Forurensningen blir verst når vi har stabil kald luft i lave områder og varm luft i høyden. Vi får inversjon torsdag og fredag, men den når ikke veldig høyt. Samtidig får vi vind langs kysten, men vi vet ikke hvor langt inn i bysentrum den vil komme. Vi får luftforurensning i to dager, men det blir ikke så høy forurensning som vi har hatt tidligere, sier Frode Hassel.

Fredag kveld og natt til lørdag kommer regnet, og det vil vare i flere dager framover.

For personer med astma, kroniske luftveislidelser og hjerte- og karsykdommer er det en risiko for at plagene deres forverres ved høy forurensing. Bergen kommune anbefaler de som befinner seg i risikogruppen om å følge helserådene som gis av etat for helsetjenester, og som finnes på nettsiden til kommunen.