Bilister leker russisk rulett med toget

460 jernbanebommer påkjørt 134 ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange bilister leker russisk rulett med toget. De siste årene er de 460 jernbanebommene her i landet påkjørt 134 ganger. Jernbaneverket er bekymret og frykter nye dødsulykker.

I 2005 ble det registrert 27 bompåkjørsler, i 2006 økte dette til 36 og i fjor endte det med 42 påkjørsler. Hittil i år er bommene blitt truffet av biler 29 ganger.

- Vi har registrert 134 bompårsler fra 2005 fram til i dag. I tillegg har det vårt minst like mange nestenulykker og tilfeller av at bilister har kjørt slalåm mellom bommene, forteller sikkerhetsdirektør Monika L. Eknes i Jernbaneverket til Dagsavisen.

I alt er det 3.761 planoverganger i Norge. 460 av disse er sikret med lys- og lydsignal og bom. Det kan ta svært kort tid fra bommene går ned til toget kommer, men likevel gir mange bilister gass i stedet for å tråkke på bremsepedalen når de ser at bommen senkes.

- Et sammenstøt mellom en personbil og et tog kan få dramatiske konsekvenser. De som sitter i bilen, har dårlige odds. I ett av tre tilfeller betyr et slikt sammenstøt at noen i bilen omkommer, forteller Eknes.

- Også større kjøretøy kjører på bommene. Ved et sammenstøt mellom en lastebil og et tog er det også fare for at lokføreren omkommer. I verste fall kan togpassasjerene være i fare, fordi et slikt sammenstøt kan føre til en avsporing, sier hun.

Til tross for alle nestenulykkene har det ikke vært dødsulykker på norske planoverganger siden 2005.

- Vi har vært heldige, mener sikkerhetsdirektør Eknes.

Foto: NSB / SCANPIX HANDOUT
Foto: NSB / SCANPIX HANDOUT Vis mer

(NTB)