Bilister sladret om trafikkontroll - fikk saftig bot

Politiet ante ugler i mosen. Nå er flere bilister bøtelagt etter å ha advart medtrafikanter om trafikkontroll.

ADVARER: Oslo politidistrikt advarer mot denne typen oppførsel i trafikken. Video: Politiet Vis mer

Politiet i Oslo-området har flere ganger lagt merke til at biler nærmer seg fartskontroller i det de beskriver som «unormalt lav fart».

Det fikk politiet til å ane ugler i mosen.

I forbindelse med en kontroll i Bærum nylig, satte de derfor ut en sivil patrulje som observerte trafikken i motgående kjøreretning.

Da så de at flere av bilene som kom mot patruljen blinket med lysene for å varsle bilistene som nærmet seg politiets laserkontrollpost.

- Vi stoppet fem bilister som blinket med lysene og tilbød forenklet forelegg for ulovlig lysbruk. Fire av dem godtok forlegg på 2600,-, mens en bilist ikke godtok. Vedkommende ble anmeldt, og saken sendes videre, sier Finn Erik Grønli ved trafikkorpset i Oslo politidistrikt i en facebookpost på Oslo politidistrikt sin facebookside.

Politiet har sett seg lei på at folk varsler medtrafikantene sine om kontroller. Det er bare noen få dager siden Dagbladet omtalte en lignende sak i Trøndelag.

- Det er svært uheldig at trafikanter varsler om politikontroller. Du vet aldri om du varsler en ruskjører, person uten førerkort, eller andre som ikke burde vært i trafikken. Vi er ikke på veien for å ta flest mulig, men å luke ut farlige trafikanter, sier Grønli i facebookposten.

Seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk er også kritisk til at folk varsler hverandre om trafikkontroller.

- Det oppleves nok ganske uskyldig å varsle. Det blir en vennskapelig gest for at noen skal slippe bot. I virkeligheten er det slik at fart og rus er det viktigste årsaksfaktorene for alvorlige ulykker, sa han til Dagbladet tidligere denne uken.

- Du kan risikere at folk som burde bli tatt bort fra veien ikke blir det. Folk forstår nok ikke alvoret. Farten er drivende for antall ulykker og alvorlige utfall, sa han da.

Dagbladet har forsøkt å få tak i Oslo politidistrikt for ytterligere kommentarer, men har foreløpig ikke lyktes.